Šiurpios mirusiųjų istorijos įkvėpė Rusiją šiam žingsniui

Netrukus Rusijoje gali būti įvestas privalomas mirties draudimas. Šios šalies ritualinių paslaugų ekspertai pasiūlė vadinamąjį mirties mokestį, kuris kiekvienam žmogui garantuotų deramas palydas į kitą pasaulį.

Skelbiama, kad apie 80 proc. laidotuvių išlaidų rusai apmoka imdami paskolą, mažiausiai apie 30 tūkstančių rublių.<br>AFP nuotr.
Skelbiama, kad apie 80 proc. laidotuvių išlaidų rusai apmoka imdami paskolą, mažiausiai apie 30 tūkstančių rublių.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LR korespondentas, Maskva (Rusija)

Dec 3, 2017, 1:43 PM, atnaujinta Dec 3, 2017, 1:58 PM

Kaip rašo „Moskovskij komsomolec“, tokia taisyklė gali būti įtraukta į naujo Laidojimo ir laidotuvių reikalų įstatymo projektą, kurį rengia Statybų ir komunalinio ūkio ministerija.

Toks įstatymas gali būti priimtas šių metų gruodį. Svarstoma, kad vadinamoji laidotuvių rinkliava galėtų būti išskaičiuojama iš algos drauge su kitais mokesčiais ir kaupiama specialioje sąskaitoje.

Iš vargo ryžtasi nusikaltimui

Šiuo metu būtinosios laidojimo išlaidos, kurias padengia valstybė, jei mirusysis neturi artimųjų, Rusijoje siekia 5562 rublius ir 25 kapeikas (80 eurų). Galima tikėtis ir šiokių tokių išmokų iš regioninio biudžeto.

Tačiau pačios kukliausios laidotuvės Rusijoje kainuoja 20 tūkst. rublių (287,5 euro). Kaip skelbia „Moskovskij komsomolec“, apie 80 proc. laidotuvių išlaidų rusai apmoka imdami paskolą.

Vis dėlto ir paskola – ne kiekvieno kišenei. Praėjusią vasarą Saratove 53 metų bedarbis savo mirusią motiną tiesiog įkėlė į dėžę ir nunešė į sąvartyną. Vėliau jis policijai aiškino neturėjęs laidotuvėms pinigų.

Žiniasklaidos buvo aprašytas ir įvykis Saratovo srities Balakovo mieste – policija septynmečio kūną aptiko parduotuvės šaldytuve. Ten jį paliko motina. Trisdešimtmetė moteris, dirbanti pardavėja, policininkams teisinosi viena auginusi dvi atžalas, tad nuo sunkios ligos mirusiam vaikui palaidoti tuomet tiesiog neturėjo pinigų. Todėl ji nutarė kūną palaikyti, kol gaus atlyginimą mėnesio pabaigoje.

Kraupi istorija nutiko ir Čeliabinske – senyva moteris į sąvartyną nuvilko sukapotą mirusio 28 metų savo anūko kūną, mat neturėjo iš ko jį palaidoti. Anūkas girtavo, niekur nedirbo, jiedu gyveno dviese. O kai jaunas vyras pasikorė, senolė sukapojo kūną, mat šitaip jį nešti buvo lengviau.

Įstatymą pavadino nepadoriu

Naujojo įstatymo projekto kūrėjai mano, kad vadinamasis mirties draudimas padės apsisaugoti nuo tokių siaubingų istorijų. Kritikai nesutinka: „sąvartynų laidotuvėms“ ryžtasi bedarbiai ir pensininkai, kurie įmokų nemokės.

Tokiam projektui nepritarė ir Valstybės Dūmos Darbo, socialinės politikos ir veteranų reikalų komiteto pirmininkas, Rusijos liberalų demokratų partijos pirmininko pavaduotojas Jaroslavas Nilovas: „Šiai jautriai sričiai reikia pokyčių, bet negalima apkrauti piliečių nauja finansine našta.“

Parlamentaras pridūrė, kad ritualinių paslaugų sektoriaus ekspertų siūlymas antisocialus, amoralus ir tiesiog nepadorus.

Tačiau Visuomenės patarėjų rūmų atstovas Artiomas Kirjanovas patikino, kad tai būsiantis savanoriškas draudimas, kuris padės artimiesiems pasirūpinti mirusiojo laidotuvėmis. Jis taip pat pripažino, kad tai pats juodžiausias Rusijos ekonomikos sektorius.

Elito išlaidos – didesnės

Mirties draudimo idėja kilo laidojimo verslo atstovams, mat garantuojamų laidojimo paslaugų sąrašas dabar labai trumpas.

Vien laidojimo plotas Maskvos kapinėse kainuoja nuo 7 tūkst. rublių (100 eurų), vidutinė laidojimo kaina sukasi tarp 10 tūkst. ir 30 tūkst. rublių (144–431 euras). Į šią sumą paprastai įeina duobės iškasimas ir palaidojimas. O elito kapinėse žemės gabalėlis atsieina 120 tūkst. rublių (1725 eurai) ir daugiau.

Skaičiuojama, kad karstas, jo priedai, kūno pervežimas į kapines ir kitos laidojimo paslaugos Maskvoje kainuoja mažiausiai 80 tūkst. rublių (1150 eurų).

Garsaus aktoriaus Dmitrijaus Marjanovo laidotuvės praėjusį mėnesį jo artimiesiems atsiėjo apie 0,5 mln. rublių (7188 eurai). Į šią sumą neįtraukta vietos kapinėse kaina, mat sklypą Chimkų kapinėse nemokamai paskyrė valdžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.