Nobelio premijos laureatas tiesiai šviesiai: bitkoinai turi būti uždrausti

Bitkoinas neatlieka jokios socialiai naudingos funkcijos ir jis turi būti uždraustas. Taip sako Nobelio ekonomikos premijos laureatas Josephas Stiglitzas, o jį portale „gazeta.pl“ cituoja žurnalistas Karolis Boguszas. Praėjusią savaitę virtualioji valiuta pirmą kartą viršijo 11 000 JAV dolerių lygį.

 Nobelio premijos laureato nuomone, bitkoiną lydėjo sėkmė „tik dėl galimo įstatymo apėjimo, priežiūros trūkumo.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Nobelio premijos laureato nuomone, bitkoiną lydėjo sėkmė „tik dėl galimo įstatymo apėjimo, priežiūros trūkumo.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Nobelio premijos laureato nuomone, bitkoiną lydėjo sėkmė „tik dėl galimo įstatymo apėjimo, priežiūros trūkumo<br> AP/Scanpix nuotr.
 Nobelio premijos laureato nuomone, bitkoiną lydėjo sėkmė „tik dėl galimo įstatymo apėjimo, priežiūros trūkumo<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 7, 2017, 3:12 PM

Nobelio premijos laureato nuomone, bitkoiną lydėjo sėkmė „tik dėl galimo įstatymo apėjimo, priežiūros trūkumo“. „Todėl aš manau, kad jis turi būti pripažintas neteisėtu, – pažymėjo J. Stiglitzas. – Tai burbulas, kuris daugeliui žmonių sukels daug jaudulio, kai kursas kils, po to jis kris“, – sakė J.Stiglitzas.

Ekonomistas mano, kad bitkoinas yra toks populiarus dėl to, kad jis tarnauja spekuliantams. J.Stiglitzas yra technologinių naujovių mokėjimų srityje šalininkas, tačiau, jo nuomone, virtualias valiutas turi kurti ir kontroliuoti vyriausybės.

Nuo metų pradžios bitkoinas pabrango 11 kartų. Praėjusį trečiadienį jo kursas pirmą kartą perkopė 11 tūkst. JAV dolerių. Šiuo metu jis brangsta 1,15 proc. – pabrango iki 11309 dolerių, pastebi K.Boguszas.

Kaip praneša CNN, viena iš kriptovaliutos kurso kilimo pastarosiomis savaitėmis priežasčių buvo informacija, kad investuoti į ją ruošiasi didelė stambių rinkos žaidėjų grupė, pavyzdžiui,  rizikos draudimo fondai.


Bitkoinas yra galingesns už tokių šalių ekonomiką kaip Rumunija, Vengrija, Kataras ar Kuveitas.

Remiantis Pasaulio banko duomenimis, Lenkijos BVP 2016 metais sudarė 469,5 mlrd. dolerių, teigia straipsnio autorius.

Bitkoino kapitalizacija taip pat viršija ir dviejų didžiausių bankų pasaulyje – „Goldman Sachs Group“ (97 mlrd. dolerių) ir „UBS Group“ (67 mlrd. dolerių) – suminę vertę, kompanijų „Boeing“ (162 mlrd. dolerių) ar „Airbus“ (78 mlrd. dolerių) vertę.

Visų bitkoinų negalėtų išpirkti du didžiausi Žemės milijardieriai – Billas Gatesas ir Warrenas Buffettas, net sudėję savo turtus krūvon. Žurnalo „Forbes“ duomenimis, jų turtas vertinamas atitinkamai 86 mlrd. ir 75 mlrd. dolerių, baigia savo straipsnį K.Boguszas portale „gazeta.pl“. 

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.