Rusijoje užvirė neįtikėtinas ginčas – dėl pusės tonos pinigų

Rusijoje valdininkus dažnai klampina kyšiai, nuo kurių piliečiams gali apsisukti galva. Bet net ir įkliuvę veikėjai įžūliai bando apginti savo turtus.

Aukštas pareigas ėjęs D.Zacharčenka kaltinamas korupcija, o dėl jo šeimos valdomų šimtų milijonų eurų vyksta kautynės.<br>„Scanpix“ nuotr.
Aukštas pareigas ėjęs D.Zacharčenka kaltinamas korupcija, o dėl jo šeimos valdomų šimtų milijonų eurų vyksta kautynės.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

2017-12-11 10:23

Korupcija kaltinamas buvęs Rusijos vidaus reikalų ministerijos Kovos su ekonominiais nusikaltimais skyriaus vadovas Dmitrijus Zacharčenka neseniai išgirdo jam nepatikusį nuosprendį.

Maskvos teismas nusprendė konfiskuoti jam, jo šeimos nariams ir meilužėms priklausančius grynuosius pinigus, auksą, brangakmenius ir nekilnojamąjį turtą.

Sumos – stulbinamos

Gal tai būtų eilinė kyšininko istorija, tačiau konfiskuoto turto vertė – net 9 milijardai rublių (130 mln. eurų).

Tai – pusę milijono gyventojų turinčio šalies miesto metų biudžetas.

Prokurorai nustatė, kad šis pareigūnas per pastaruosius 16 metų gavo tik 12 mln. rublių (174 tūkst. eurų) pajamų, todėl iš jų tiek sukaupti tiesiog negalėjo.

Tačiau jo advokatai nusiteikę ginčyti teismo sprendimą. Jau keturiolika mėnesių už grotų sėdintis D.Zacharčenka įsitikinęs, kad konfiskuoti brangių automobilių, butų, namų ir pusę tonos pinigų įvairia valiuta valstybė neturi jokios teisės.

Anot jo, šis turtas arba yra bešeimininkis, arba priklauso kitiems savininkams – teisiamojo tėvams, seseriai, buvusiai žmonai ir meilužėms.

Nė vienas iš jų nėra valstybės tarnautojas, todėl neprivalo pagrįsti pajamų teisėtumo.

O dėl 7 milijardų rublių (101,5 mln. eurų) grynaisiais, kurie buvo aptikti pulkininko sesers bute, gynyba pateikė iš koto verčiančią versiją: kadangi pinigai buvo laikomi užrakinti sandėlyje, juos galima laikyti lobiu, o jo radimo vietos šeimininkui priklauso pusė sumos.

Kremlius pats kaltas

Rusijos teisėsaugai būtų daug paprasčiau, jeigu šalyje galiotų Jungtinių Tautų kovos su korupcija konvencija.

Civilizuotose valstybėse tarnautojas, kilus įtarimų dėl gauto kyšio, privalo įrodyti turimų lėšų šaltinius. Neįrodei – viskas atitenka valstybei.

Rusija šią konvenciją yra ratifikavusi, tačiau nepritarusi kelioms svarbiausioms jos dalims, todėl šis dokumentas šalyje iš esmės neveikia.

Žiniasklaida nesyk baksnojo valdžiai, kad būtent tos išimtys leidžia korumpuotiems valdininkams nesunkiai apsaugoti užgrobtus turtus.

Tad nenuostabu, kad pastaraisiais metais buvo garsiai skalambijama apie pareigūnus, sučiuptus su milijardais rublių, tik niekas negirdėjo apie jų konfiskavimą. D.Zacharčenkos atvejis kol kas – išimtis.

Kaunasi jėgos struktūros

Tiesa, ir dėl šio pulkininko lieka daug klaustukų. Anot tyrėjų, jo tėvas užsienyje valdo milžiniškus turtus.

Teigiama, kad Viktoras Zacharčenka turi mažiausiai šešias sąskaitas užsienio bankuose – „Rothschild Bank“ ir „Dresdner Bank“ Ženevos filiale, o kiekvienoje iš jų – nuo 45 iki 47 mln. eurų, iš viso kone 300 mln. eurų.

Tokia informacija buvo pasirodžiusi žiniasklaidoje, tačiau staiga ėmė ir pranyko. Apie tai niekas daugiau neužsimena.

Todėl manoma, kad tarp su verslu susijusių jėgos struktūrų tęsiasi kova dėl A.Zacharčenkos turtų. O kol vyksta tokios rietynės, kalbėti apie įstatymus ir kovą su korupcija sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.