V. Šapoka apie mokesčių reformą: „Kitąmet sulauksime pokyčių“

Gruodžio 14-oji Finansų ministerijoje prasidėjo neįprastai – ataskaita: ministras Vilius Šapoka pristatė darbus, kuriuos ministerija nuveikė per 2017-uosius bei atskleidė, ko imsis ateinančiais metais.

„Kryptis aiški – su darbo santykiais susijęs apmokestinimas turėtų mažėti toliau“, – sakė V.Šapoka.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
„Kryptis aiški – su darbo santykiais susijęs apmokestinimas turėtų mažėti toliau“, – sakė V.Šapoka.<br> J.Stacevičiaus nuotr. 
Pasak V.Šapokos, bus sukurta sistema, kaip lengviau savarankiškai apskaičiuoti mokesčius, kad nereikėtų ilgai gaišti. <br>V.Ščiavinsko nuotr. 
Pasak V.Šapokos, bus sukurta sistema, kaip lengviau savarankiškai apskaičiuoti mokesčius, kad nereikėtų ilgai gaišti. <br>V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-12-14 11:31, atnaujinta 2017-12-14 11:59

Anot ministro, nuveikta nemažai. Buvo patvirtinti šalies 2018-ųjų metų biudžetai: Valstybės, „Sodros“, Privalomojo sveikatos draudimo, pirmą kartą fiksuotas 0,6 proc. perteklius viešuosiuose finansuose.

Taip pat įgyvendintas „pokyčių krepšelio“ principas – biudžeto lėšos perskirstytos prioritetinėms sritims ir pagerintas informacijos apie biudžetą pateikimas.

Tiesa, 2018-iaisiais V.Šapoka žada ir toliau mažinti darbo jėgos apmokestinimą bei imtis kovos su mokesčių vengimu ir skatinti savanorišką mokesčių mokėjimą.

„Kalbant apie mokesčių vengimą – didelį dėmesį skirsime savanoriškam mokesčių mokėjimui. Bus sukurta sistema, kad žmogui būtų lengviau apskaičiuoti mokesčius – kad jam nereikėtų ilgai užgaišti“, – klabėjo V.Šapoka. 

Dar vienas 2018-ųjų tikslas – regionų plėtra. Bus stengiamasi optimizuoti savivaldybės viešąsias paslaugas, bus tobulinama ir strateginio planavimo sistema, kuriamos sąlygos savivaldybių pajamoms ir jų finansiniam savarankiškumui augti, o ir verslas bus kviečiamas dalyvauti regiono plėtros politikoje. 

Kitų metų planuose – ir su darbo santykiais susijusios mokesčių naštos mažinimas.

„Kadangi svarstome alternatyvas, konkretų planą pristatysime kitų metų antrame ketvirtyje. Esminis dalykas – mažesnė mokesčių našta, o priemonės tam pasiekti bus tokios, dėl kokių sutarsime Vyriausybėje.

Tie darbai šiuo metu yra parengiamojoje fazėje. Kai turėsime viską, pristatysime viešai, o kiekvienas galės teikti siūlymus. Kryptis aiški – su darbo santykiais susijęs apmokestinimas turėtų mažėti toliau“, - pasakojo V.Šapoka.

Ministras užsiminė, kad kitąmet didesnį dėmesį skirs ne tik tiems žmonėms, kurie uždirba minimalų atlyginimą, bet ir tiems, kurie už darbą gauna vidutinį atlygį.

Paklaustas dėl naujų mokesčių įvedimo ateinančiais metais, pavyzdžiui, automobilių mokesčio, ministras patikino, jog tokių svarstymų nebuvo. 

„Naujų mokesčių nesvarstėme. Manau, kad tada, kai pateiksime kompleksinį pasiūlymą, juos galės pasiūlyti kiti, tačiau dėl automobilių mokesčio diskusijos nebuvo“, – sakė jis. 

Ministras pasakojo, kad bus tariamasi ir dėl „Sodros" lubų įvedimo: "Jos turėtų būti. Manau, kad kompleksiškai žiūrint į darbo santykių apmokestinimą, šitą klausimą būtinai paliesime kitais metais", - kalbėjo V.Šapoka.

Užsiminęs apie pensijų reformą ministras teigė, kad šiuo metu yra svarstoma, kaip sustiprinti abi pensijų kaupimo pakopas.

„Diskusija yra prasidėjusi tiek dėl pirmos, tiek dėl antros pakopų peržiūrų. Abi pakopos turi silpnų vietų, kurių turės nelikti. Tikslas – sustiprinti tiek vieną, tiek kitą, ir panaikinti susidariusią priešpriešą tarp jų“, – aiškino ministras.

Jei bazinė pensija visgi būtų perkelta į valstybinį biudžetą, pasak V.Šapokos, pagrindinis šaltinis būtų mokesčių mokėtojai. 

„Kalbant apie finansavimo šaltinius, bet kokie nauji įsipareigojimai turi būti padengti tvariais šaltiniais. Vienas esminių šaltinių – mokesčiai. Daug žingsnių yra numatyta kaip paskatinti žmones mokėti mokesčius ir tai yra pagrindinė užduotis“, – sakė ministras. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.