V. Putino pažadai – tarsi Senio Šalčio

Valstybė padės Rusijos verslininkams susigrąžinti juodąjį kapitalą, laikomą užsienyje, naudojantis obligacijomis. Šitaip švenčių proga Kremliuje susitikęs su verslininkais pareiškė Rusijos prezidentas.

V.Putinas ir vėl siūlo verslininkams deklaruoti turtus, paslėptus svetur.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas ir vėl siūlo verslininkams deklaruoti turtus, paslėptus svetur.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Maskva

Dec 31, 2017, 6:55 PM

Tiek Vladimirą Putiną, tiek verslininkus nerimauti paskatino JAV ketinimai kitais metais išplėsti sankcijų Rusijai sąrašą.

Iki 2018-ųjų sausio pabaigos JAV užsienio reikalų ministerija turi paskelbti ataskaitą apie politikus ir turtingus verslininkus, artimus Rusijos vadovybei.

Neatmetama, kad ateityje jiems gali būti taikomos sankcijos, tarp kurių ir lėšų įšaldymas, ir netgi turto, laikomo užsienyje, konfiskavimas.

Stambūs verslininkai, kuriems gresia sankcijos, pasiūlė Užsienio reikalų ministerijai anonimiškai perkelti jų pinigus į Rusiją.

Tam reikėtų išleisti specialių valiutos obligacijų, neįtraukiant jų į apskaitą „Euroclear“ ir „Clearstream“ sistemose, mat jei pinigai patenka į šių sistemų apskaitą, apie juos automatiškai pranešama JAV užsienio reikalų ministerijai ir ji gali pareikalauti blokuoti sąskaitas.

Obligacijas įsigytų anoniminiai Rusijos oligarchai. Bet ministras Antonas Siluanovas neigiamai reagavo į šį pasiūlymą, mat nenorėtų, kad stambaus verslo valiutų rizika būtų perkeliama kitiems mokesčių mokėtojams.

Į visa tai nutarė įsikišti šalies prezidentas V.Putinas. Per šventinį susitikimą su verslininkais jis pasakė nurodęs Centriniam bankui apsvarstyti šį klausimą ir reikalaujamos valiutų obligacijos bus išleistos.

Dar viena naujametė V.Putino dovana verslui – pakartotinė 2015–2016 metų kapitalo amnestija tiems, kurie tuomet ja nepasinaudojo. Keista, mat Kremlius ją vadino griežtai vienkartine akcija, o prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad tai vienintelė galimybė grįžti su savo kapitalu namo sumokant 13 proc. mokestį, skaičiuojamą nuo grąžinamos sumos.

Kapitalo amnestija suteikė galimybę Rusijoje mokesčius mokantiems verslininkams deklaruoti aktyvus ir sąskaitas kitose šalyse ir išvengti baudžiamosios bei administracinės atsakomybės, mat kapitalas iš Rusijos buvo išvežamas nelegaliai, o tai – nusikalstama veikla.

Verslininkai valdžia patikėjo ne iškart. 2015 metų pabaigoje buvo pateikta vos 200 deklaracijų, todėl amnestijos laikas buvo pratęstas dar pusmečiui. Galiausiai ja pasinaudojo 2,5 tūkst. žmonių, o tai irgi lašas jūroje.

Dabar V.Putinas vėl žada galimybę deklaruoti turtus, paslėptus svetur.

Maža to, prezidentas pažadėjo nereikalauti 13 proc. mokesčio.

„V.Putinas nori apginti Rusijos verslininkus nuo brutalaus ir rinką pažeidžiančio gviešimosi į jų turtą Vakarų šalyse“, – pareiškė D.Peskovas, turėdamas galvoje sankcijas. O atsakydamas į klausimą, kam Rusijai, kurioje, atsižvelgiant į tai, ką yra kalbėjęs šalies galva, verslo klimatas geras, kurti papildomas paskatas verslui, D.Peskovas atsakė: „Tobulumui ribų nėra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.