Sutrumpinę pensinį amžių lenkai išsikasė sau duobę

Vyriausybei brangiai kainuos sprendimas sutrumpinti pensinį amžių. Siekdama pergalės Seimo rinkimuose Lenkijos nacionalistinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) prieš dvejus metus pažadėjo, kad moterys vėl galės eiti į pensiją sulaukusios 60, o vyrai – 65 metų.

 Šiais metais į pensiją išėjo rekordinis skaičius lenkų – net 379 tūkstančiai.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Šiais metais į pensiją išėjo rekordinis skaičius lenkų – net 379 tūkstančiai.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Jan 1, 2018, 2:03 PM

Ankstesnė Piliečių platformos partijos (PPP) suformuota vyriausybė buvo pailginusi privalomą darbinį amžių iki 67 metų tiek moterims, tiek vyrams.

Tokia reforma, anot PPP, turėjo gelbėti šalies biudžetą nuo per didelių išlaidų pensijoms, mat dėl didelės jaunimo emigracijos į užsienį ir dėl to, kad žmonės gyvena vis ilgiau, lenkiškai „Sodrai“ ėmė grėsti bankrotas.

Nors pensinio amžiaus vėlinimą skatina Briuselis, o tokias reformas vykdo arba planuoja daugelis ES šalių, rinkimus laimėjusi TTP nusprendė tesėti pažadus. Liepos mėnesį pasipylusi prašymų išleisti į ankstyvą pensiją lavina išgąsdino Finansų ministerijos ekspertus, ir vyriausybė ėmė raginti tautiečius dirbti ilgiau.

Po šalį važinėjanti šeimos, darbo bei socialinės politikos ministrė Elzbieta Rafalska ėmė agituoti dirbti ilgiau ir gauti didesnę pensiją, teigdama, kad naujas įstatymas reiškia vien galimybę, bet ne būtinybę.

Tuometinis finansų ministras Mateuszas Morawieckis pasiūlė vyriausybei skubiai priimti nutarimą, kad asmenys, kurie į pensiją išeis dvejais metais vėliau, gaus 10 tūkst. zlotų (2390 eurų), o išėjusieji ketveriais metais vėliau – 20 tūkst. zlotų (4775 eurų) premiją.

Tokio nutarimo vyriausybė vis dėlto nepriėmė, patikėjusi E.Rafalskos tvirtinimu, kad veiksmingas bus įtikinėjimas, jog ilgiau dirbusieji gaus didesnę pensiją. Tačiau šios viltys nepasiteisino.

Paaiškėjo, kad šiemet į pensiją išėjo rekordinis skaičius lenkų – 379 tūkst.

Pernai naujų pensininkų buvo 224 tūkst., o iki tol rekordiniai buvo 2008 metai, kai ilsėtis panoro 340 tūkst. žmonių. Spėjama, kad pensinio amžiaus paankstinimas šalies biudžetui vien per pirmus penkerius metus atsieis 55 mlrd. zlotų (13 mlrd. eurų).

Tai neigiamai paveiks ir darbo rinką, nes dėl didelės emigracijos jau dabar kai kuriose verslo srityse trūksta norinčiųjų dirbti.

Skubiai didėjanti pensininkų armija ne juokais išgąsdino TTP ekspertus.

Neseniai premjero pareigas perėmęs M.Morawieckis paskelbė, kad pensijų sistemą reikėtų radikaliai reformuoti, nes „Sodra“ klimpsta į vis didesnes skolas.

M.Morawieckis pasiūlė ateityje pensiją formuoti iš 5 šaltinių.

Vyriausybė skirtų kiekvienam į pensiją išeinančiam žmogui po tūkstančio zlotų mėnesinę „pilietiškai lygią“ išmoką. Kita pensijos dalis priklausytų nuo darbdavio įmokų, išdirbtų metų skaičiaus, lėšų, sukauptų privačiuose bei valstybiniuose pensijų fonduose.

Politologai spėja, kad artėjant naujiems savivaldybių bei Seimo rinkimams TTP nesiryš vėlinti išėjimo į pensiją ir vykdyti kitokių nepopuliarių reformų, tad „Sodros“ skolos gali tapti rekordinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.