Daugiau to nedarykite: 5 kvaili pateisinimai beprasmiams pirkiniams

Mes visi greiti laiku nuraminti sąžinę ir padaryti tai, ko iš tiesų nereikėtų. Ypač greitai save pateisinančių argumentų surandame šluodami parduotuves.

Kad nesijaustumėte nuskriausti, reikia suvokti, kokios yra jūsų biudžeto ribos arba iš anksto planuoti pirkinius. <br> 123rf.com nuotr.
Kad nesijaustumėte nuskriausti, reikia suvokti, kokios yra jūsų biudžeto ribos arba iš anksto planuoti pirkinius. <br> 123rf.com nuotr.
Neretai įsigyjame daiktų tik dėl to, kad prekė netikėtai atpigo. <br>M.Astrausko nuotr.
Neretai įsigyjame daiktų tik dėl to, kad prekė netikėtai atpigo. <br>M.Astrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 8, 2018, 7:30 PM

Tačiau, nepaisant to, kokie išradingi mūsų pasiteisinimai, gyvenimas ne pagal išgales netrunka parodyti piniginės dugno. Metas baigti apgaudinėti save ir beprasmiškai tuštinti sąskaitą.

Padėsime tą padaryti – pateiksime kelis motyvus, kad neapgalvotų pirkinių, kurie mums netgi ne pagal kišenę, parsineštume mažiau.

Užsitarnavau

Po sunkios darbo dienos užsukate pasižvalgyti į mėgiamą parduotuvę – argi nenusipelnėte apdovanojimo? Arba sėkmingai baigę įgyvendinti sudėtingą projektą leidžiatės į poilsinę kelionę. Tiesa, paėmę kreditą.

Brangus pirkinys kurį laiką iš tiesų džiugina. Tačiau labai greitai skolos, į kurias įlipote norėdami pasilepinti, nuleis ant žemės. Kaip pakeisti situaciją? Jei manote, kad vis dėlto užsitarnavote to, ko negalite sau leisti, esate neteisus. Ko iš tiesų nusipelnėte, tai mažiau įtampos ir daugiau laimės. Yra daugybė būtų save palepinti už sunkų darbą, ir jiems nereikės išleisti krūvos pinigų.

Kai vaginate save išgyvendami dėl to, kad neturite tam tikro dalyko, kurio jūs tikriausiai nusipelnėte, raskite laiko sudaryti sąrašą, į kurį sudėkite tai, ką jau turite ir už ką esate gyvenimui dėkingi. Taip į savo nuopelnus galėsite pažvelgti iš kito šono.

Pirkinys su nuolaida

Neretai įsigyjame daiktų tik dėl to, kad prekė netikėtai atpigo. Taip pasielgiame dėl neracionalaus mąstymo. Deja, turėdami omenyje šią žmogišką savybę pardavėjai nevengia ja pasinaudoti. Tarp prekeivių triukų ir tokie: iš pradžių kainos kiek pakeliamos, kad vėliau jas sumažinę jau skelbtų akciją, rašo businessinsider.com.

Yra du keliai, kaip galima kontroliuoti iracionalius savo sprendimus.

Pirmasis: paprasčiausiai venkite išpardavimų, kur jus gali pavilioti neva žemos kainos. Lengviausias būdas vilionėms akcijomis pasakyti „ne“ – tiesiog jų nematyti. Žurnale „Time“ Maia Szalavitz rašė: „Gebantys save disciplinuoti žmonės vengė situacijų, kuriose jų tikslams kiltų pavojus, todėl rečiau pakliūdavo į padėtį, kai tekdavo rinktis tarp trumpalaikio malonumo ir po to ilgai užsitęsiančio nepatogumo“.

Tiems, kuriems šis kelias neįveikiamas, derėtų rinktis antrąjį. Kai pamatote nuolaida masinančią prekę, užduokite sau tris klausimus: ar šio daikto man reikia? Ar jį pirkčiau, jei kainai netaikytų nuolaidos? Ar galiu sau leisti netekti pinigų? Jei į visus tris klausimus neatsakėte teigiamai, guldykite prekę atgal į lentyną.

Vis tiek ruošiausi pirkti

O kaip elgtis, jei jums iš tiesių reikia prekės, kuri, net ir su nuolaida, jūsų piniginei – per didelis išbandymas? Tokiu atveju paprasčiausia sau pasakyti, kad, nepaisant visko, vis tiek šį pirkinį įsigytumėte. Tiesa tai ar ne – nesvarbu. Gaila, tačiau žmonės geba puikiai apgaudinėti patys save.

Vis dėlto vertėtų pasistengti atskirti „noriu“ nuo „reikia“. Kas sykis, kai įsigeidžiate neplanuoto pirkinio, išeikite iš parduotuvės tuščiomis ir duokite sau laiko apgalvoti, ar prekė iš tiesų jums reikalinga. Tam pasilikite kad ir parą. Taip iš susižavėjimo pirkiniu būsenos pereisite į racionalų mąstymą.

Taupiau, todėl galiu pasilepinti

Visą mėnesį neįsėdote į taksi, o važinėjote viešuoju transportu. Vietoj to, kad pasilepintumėte late su sirupu, gėrėte prastą kavą biure. Netgi su draugais į barą nė sykio neišėjote. Todėl taupymo vaisiai sunoko ir metas jais pasimėgauti.

Tokia galvosena primena pasiteisinimus tų žmonių, kuriems įgrista dieta ar reguliarios treniruotės. Jei manote, kad taupyti verta tik tam, kad vieną vakarą be jokio sąžinės priekaišto viską, ką sukaupėte, išleistumėte, tokiame elgesyje nėra jokios prasmės.

Reikia suvokti, kokios yra jūsų biudžeto ribos arba iš anksto planuoti pirkinius. Tai padės nesijausti nuskriaustam bei gyventi pagal išgales.

Melagingo teisinimosi pačiam prieš save galima išvengti, jei iš išlaidų išbrauksite ne pačius būtiniausius pirkinius, o vietoj jų pasirinksite ką nors iš tiesų jums teikiančio malonumą. Jei finansinį gyvenimą surikiuosite patogiai, įgeidis palepinti save kažkuo brangiu ir nederamu išnyks.

Šventė gi!

Kai perkame dovanas artimiesiems, mūsų sąmonė gali apgaudinėti – juk išlaidaujame ne sau, todėl čia nėra nieko blogo. Tačiau šio gėrio pasekmės ne tokios ir džiugios. Be to, artimieji tikrai neapsidžiaugs sužinoję, kad dėl dovanos jiems įlindote į skolas.

Kad taip nenutiktų, prisipažinkite sau, ką gaunate iš to, kai šeimos narius ar bičiulius apiberiate brangiomis dovanomis. Galbūt taip įgyjate dosniausio svečio reputaciją, o gal būtent jus vadina šeimininku, kurio stalas – visuomet gausiai nukrautas prabangiais valgiais ir gėrimais? Radę atsakymą galėsite pasitelkti kūrybiškumą ir paieškoti ne taip brangiai atsieinančių alternatyvų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.