Jaunai moteriai vienos dienos verslo liudijimas kainavo darbą

Jauna specialistė nė nenumanė, kuo baigsis noras elgtis sąžiningai ir mokėti mokesčius už papildomą darbą. Įsigijusi verslo liudijimą vos vienai dienai dėl šiuo metu galiojančios tvarkos subtilybių ji prarado turėtą nuolatinį darbą.

Sulaukusi pasiūlymo padaryti šventinį makiažą, mergina prarado darbą.<br> 123rf.com nuotr.
Sulaukusi pasiūlymo padaryti šventinį makiažą, mergina prarado darbą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2018, 3:48 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:01 PM

Norėjo elgtis sąžiningai

„Mano dukra, kuriai 26-eri, buvo įdarbinta vienoje įmonėje pagal subsidijavimo programą, skirtą jaunimui iki 29 metų. Ji anksčiau yra baigusi kosmetologijos studijas, o prieš Naujuosius metus sulaukė pasiūlymo užsidirbti papildomai – padaryti šventinį makiažą. Dukra nenorėjo „imti juodais“, nes buvo auklėjama kitaip, tad nuėjo į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI) ir įsigijo verslo liudijimą“, – situaciją bandė paaiškinti su redakcija susisiekęs Germanas Čepas. 

Jis patikslino, kad būtent VMI jaunai moteriai buvo paaiškinta, kad ji negalinti imtis verslo liudijimo vienai dienai, o privalanti tai daryti bent penkių dienų laikotarpiui.

„Gruodžio 22 dieną ji buvo VMI, kitą dieną jos darbdavys gavo raštą iš Darbo biržos, kad nutraukiama sutartis ir ji turi būti atleista iš darbo. Dukra skubėjo paaiškinti, kad kol kas dar jokių darbų neatliko ir norėtų atsisakyti verslo liudijimo, bet jai buvo atsakyta, kad to padaryti negalima. Jai buvo paaiškinta, kad verslo liudijimo turėjimas prilyginamas įsidarbinimui kitame darbe“, – sakė G.Čepas ir patikslino, kad situacijos nepakeitė tai, kad kitą dieną jo dukra anuliavo verslo liudijimą.

„Dėl verslo liudijimo ji fiziškai apsilankė VMI, bet niekas neįspėjo, kuo tai baigsis. Juk VMI specialistai turėjo matyti, kad ji turi kitą darbą“, – kalbėjo G.Čepas.

Pašnekovas teigė, kad noras užsidirbti papildomus 30–40 eurų šeštadienio vakarą kaip reikiant apkarto, bet niekas nesiklausė argumentų, kad makiažas daromas savaitgalį, tai nesutampa su tiesioginio darbo laiku ir pan.

„Jaunas žmogus laisvu laiku negali papildomai legaliai užsidirbti“, – konstatavo pašnekovas ir apgailestavo, kad turėtas darbas jaunai specialistei labai patiko, jame buvo galimybių kilti karjeros laiptais. „Dukra ištekėjusi, su vyru planavo imti paskolą ir įsigyti nuosavą būstą“, – pasakojo pašnekovas.

Jis apgailestavo, kad valdininkai eina lengviausiu keliu: užuot keitus ar tobulinus nelanksčią tvarką, paprasčiausiai nutraukiamos darbo sutartys.

Nutraukiamas subsidijos mokėjimas

Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė Milda Jankauskienė, paklausta, ar iš tiesų tokiu atveju vienintelis galimas scenarijus – atleidimas ir naujo darbo paieškos, teigė:  „Nurodytu atveju teisės aktai, reglamentuojantys remiamojo įdarbinimo priemonės įgyvendinimą ir kitus su tuo susijusius klausimus, nenumato, kad darbo santykiai tarp darbdavio, įdarbinusio subsidijuojamą asmenį, ir subsidijuojamo asmens, kai pastarasis įsidarbina papildomai ar pradeda individualią veiklą, turi būti nutraukti.“
 
Anot jos, vadovaujantis Lietuvos Respublikos užimtumo įstatymo 41 str. 5 d. 5 p., subsidijos darbo užmokesčiui mokėjimas nutraukiamas įdarbintam asmeniui pradėjus dirbti pagal kitą darbo sutartį arba darbo santykiams prilygintų teisinių santykių pagrindu ar pradėjus dirbti savarankiškai. Nurodyta teisės akto nuostata numato, kokiu atveju yra nutraukiamas subsidijos mokėjimas, o apie tai, kad turi būti nutraukta darbo sutartis, nėra nurodyta.

M.Jankauskienė prisiminė, kad, be  tekste minimo, Lietuvos darbo biržai žinomas dar vienas panašus atvejis.

Paklausta, ar turi pagal subsidijuojamos darbo vietos programą įdarbinti jaunuoliai galimybių papildomai užsidirbti ne darbo laiku ir kartu neprarasti darbo vietos, pašnekovė sakė: „Darbdaviui, įdarbinusiam asmenį, dalyvaujantį remiamojo įdarbinimo priemonėje, kai Darbo birža moka subsidiją darbo užmokesčiui, subsidijos mokėjimas, vadovaujantis Užimtumo įstatymo 41 str. 5 d. 5 p., yra nutraukiamas, tačiau teisės aktai nenumato, kad turėtų būti nutraukta darbo sutartis.“

Darbo biržos atstovės žiniomis, galiojančios tvarkos pokyčiai artimiausiu metu neplanuojami.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.