Lietuvos gyventojai ignoruoja kupiūras – vis dažniau atsiskaito kortelėmis

 

 Palyginti su grynaisiais pinigais, atsiskaitymai kortelėmis pernai Lietuvoje sudarė 42 proc. visų atsiskaitymų vertės.<br> Organizatorių nuotr. 
 Palyginti su grynaisiais pinigais, atsiskaitymai kortelėmis pernai Lietuvoje sudarė 42 proc. visų atsiskaitymų vertės.<br> Organizatorių nuotr. 
 Pasak V.Žagūnio, gyventojai kasdienius reikalus nori tvarkyti greičiau, todėl renkasi elektroninio atsiskaitymo galimybę ir savitarnos priemones. 
 Pasak V.Žagūnio, gyventojai kasdienius reikalus nori tvarkyti greičiau, todėl renkasi elektroninio atsiskaitymo galimybę ir savitarnos priemones. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-02-02 14:02

SEB banko duomenimis, pernai Lietuvoje viena banko kortele prekybos vietose ir bankomatuose naudotasi vidutiniškai po 118 kartų – šeštadaliu (16 proc.) daugiau negu 2016-aisiais. Tokį dažnumą labiausiai lėmė populiarėjantys atsiskaitymai už prekes ir paslaugas banko kortelėmis.

Praėjusiais metais SEB banko išduoda kortele buvo atsiskaitoma vidutiniškai po 98 kartus – penktadaliu (20 proc.) daugiau negu užpernai. Vidutinė atsiskaitymo kortele vertė kito nedaug – 2016-aisiais buvo 18,5 euro, pernai – 19 eurų. Bankomatais SEB banko klientai pernai ir užpernai naudojosi panašiai – atitinkamai atliko vidutiniškai po 19 ir 20 operacijų. Per praėjusius metus tokios operacijos vidutinė vertė padidėjo 10 eurų ir buvo 138 eurai.

„Per pastaruosius metus šalyje gerokai padaugėjo vietų, kuriose galima atsiskaityti banko kortelėmis.

Populiarėjant bekontaktėms mokėjimo kortelėms, kuriomis galima atsiskaityti dar greičiau, daug prekybininkų ir paslaugų teikėjų suskubo pasiūlyti savo klientams mokėti kortele.

Taigi būtinybės visada su savimi turėti grynųjų pinigų bent didžiuosiuose šalies miestuose nebeliko. Kita priežastis, kodėl nuolat daugėja atsiskaitymų kortelėmis, – kinta ir pačių vartotojų įpročiai.

Gyventojai pageidauja kasdienius reikalus tvarkyti greičiau ir patogiau, todėl renkasi šiuolaikinius išmanius sprendimus – elektroninio atsiskaitymo galimybę ir savitarnos priemones“, – komentuoja Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovas.

Palyginti su grynaisiais pinigais, atsiskaitymai kortelėmis pernai Lietuvoje sudarė 42 proc. visų atsiskaitymų vertės.

Kitaip sakant, keturi eurai iš dešimties, kuriais buvo atsiskaityta pernai parduotuvėse ir paslaugų teikimo vietose Lietuvoje, buvo sumokėti kortele, likusi dalis – grynaisiais pinigais. 2016-aisiais atsiskaitymai kortelėmis sudarė 39 proc. visų mokėjimų, o prieš penkerius metus šis rodiklis nesiekė 25 procentų.

Latvijoje šis atsiskaitymo grynaisiais pinigais ir kortelėmis santykis yra panašus – praėjusių metų antro pusmečio duomenimis, atsiskaitymai kortelėmis čia sudarė 41 proc. visų atsiskaitymų vertės, Estijoje – 57 procentus. Europos Sąjungos vidurkis 2016-aisiais buvo 49 procentai.

Šiuo metu SEB bankas šalies gyventojams yra išdavęs apie 880 tūkst. mokėjimo kortelių. Praėjusių metų rudenį SEB bankas taip pat pristatė bekontaktes mokėjimo korteles, kuriomis neįvedant PIN kodo galima atsiskaityti už pirkinius iki 25 eurų.

Pasiimti grynųjų pinigų SEB banko klientai tokiomis pat sąlygomis kaip ir iš SEB bankomatų gali ir iš „Luminor“ (anksčiau DNB banko) bankomatų.

Be to, be papildomo mokesčio grynųjų pinigų galima pasiimti ir visose prekybos centrų „Maxima“, „Iki“ ir „Rimi“ kasose, jei įsigyjama prekių ir atsiskaitoma už jas SEB banko mokėjimo kortele, o atsiskaitymo vertė yra ne mažesnė kaip 5 eurai. Kasose imami pinigai į grynųjų pinigų paėmimo per mėnesį limitą neįskaičiuojami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?