Kriptovaliutų vertė tirpsta nebe dienomis, o valandomis

Spekuliuojantiems kriptovaliutomis virtualių biržų prekeiviams atėjo tikras nervų išbandymo metas. Mat šių virtualių valiutų vertė sparčiai ritasi žemyn.

Kriptovaliutų simboliu tapusiam bitkoinui ir spekuliantams atėjo išbandymų metas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kriptovaliutų simboliu tapusiam bitkoinui ir spekuliantams atėjo išbandymų metas.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2018, 10:34 AM, atnaujinta Feb 6, 2018, 10:50 AM

Kriptovaliutų simboliu tapęs bitkoinas dar praėjusių metų gruodį kainavo apie 17 tūkst. eurų.

Penktadienį jo vertė nebesiekė nė 7 tūkst. eurų, pirmadienį – vos per 6 tūkst. Dar liūdnesnis buvo antradienio rytas (Lietuvos laiku), nes bitkoinas nebekainavo nė 4,9 tūkst. eurų.

Apskritai bitkoino įtaka bendrame kriptovaliutų krepšelyje menksta. Prieš keletą mėnesių jam teko apie 60 proc. visos rinkos kapitalizacijos, o dabar – mažiau nei 40 proc.

Bitkoino žudiku pramintas eteris jaučiasi ne ką geriau. Vien per pastarąją parą jo vertė sumenko daugiau nei 30 procentų iki 465 eurų už vienetą.

Trečioje vietoje pagal kapitalizaciją esantis riplis dar sausį buvo pabrangęs iki 3 eurų, tačiau antradienį jo vieneto vertė – vos 0,47.

Svetainės coinmarketcap.com duomenimis, 1514 virtualių valiutų, kuriomis prekiaujama kriptovaliutų biržose, bendra vertė antradienio rytą siekė tik 223 mlrd. eurų. Galima palyginti – sausio pirmojoje pusėje visų kriptovaliutų kapitalizacija buvo gerokai viršijusi 700 mlrd. eurų. 

Pasinaudos ugniasiene

Tokiam nuosmukiui priežasčių yra ne viena, tačiau viena pagrindinių yra kinų elgesys. Kinija pirmadienį paskelbė blokuosianti prieigą prie virtualių biržų, kuriose prekiaujama kriptovaliutomis. Pekinas jau senokai mėgina sutramdyti prekybą virtualiomis valiutomis.

Dar pernai spalio pradžioje buvo nurodyta iki mėnesio pabaigos uždrausti Kinijoje visus pirminius žetonų pasiūlymus (ICO) ir virtualių biržų veiklą.

Tačiau šis sprendimas pasirodė ne visai vykęs, mat kinai laisvai naudojosi internetu ir tiek platino savo, tiek pirko svetimas kriptovaliutas pasauliniame tinkle.

Dabar ir tam atėjo galas: kinų valdžia nusprendė užblokuoti prieigą prie prekybos virtualiomis valiutomis platformų ir šalies viduje, ir užsienyje. Kitaip tariant, šios šalies piliečiai neteks teisės pirkti arba parduoti kriptovaliutą, jei ji nebus sukurta Pekino.

Tam ketinama panaudoti vadinamąją didžiąją kinų ugniasienę, kuri jau seniai padeda blokuoti Pekinui neįtinkančias užsienio interneto svetaines.

Sukruto ir bankai

Pasak Kinijos centrinio banko, taip siekiama užkirsti kelią praradimams, nes pastebima sukčiavimo ir netgi finansinių piramidžių rizika.

Panašiai aiškino ir stambieji pasaulio bankai. Antai britų „Lloyds“ uždraudė kredito kortelėmis pirkti bitkoinus. Pastarosiomis dienomis panašų draudimą pritaikė JAV bankai „Bank of America“, „Citigroup“ ir „JPMorgan“.

Bankai baiminasi, kad vartotojai, praėjusių metų gruodžio kainų pakilimo metu prisipirkę bitkoinų, šių metų pradžioje patyrė didžiulius nuostolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste