Galvojate, kad laimės nenusipirksi? Pagalvokite dar sykį

Laimės už pinigus nenupirksi? Atrodo, kad į šį retorinį klausimą tėra vienas atsakymas: ne, nenusipirksi.

Nuo to, kokiame regione gyvena žmogus, priklauso ir pinigų kiekis, kurio reikia, kad asmuo pasijustų laimingas.<br> 123rf.com nuotr.
Nuo to, kokiame regione gyvena žmogus, priklauso ir pinigų kiekis, kurio reikia, kad asmuo pasijustų laimingas.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2018, 4:33 PM

Tačiau „Purdue“ universiteto Indianoje tyrėjai tikina, kad vis dėlto laimę galima nusipirkti – pajamų lygis lemia bendrą pasitenkinimą gyvenimu. O be pasitenkinimo laimingo gyvenimo nesukursi.

Tačiau esama niuansų. Laimės vertė labai skiriasi priklausomai nuo regiono, o rasti aukso vidurį ne taip paprasta. Taip tvirtina tyrėjų komandos vadovas Andrew Jebbas.

Mat daug uždirbant laimė tam tikra prasme tampa nuostolinga, todėl reikia būti pasiruošusiam nemaloniems „šalutiniams efektams“.

Štai ji, laimės kaina

Kad rastų kiekvieno regiono aukso vidurį, agentūra „Gallup“ kartu su universiteto tyrėjais surengė apklausą, kurioje dalyvavo 1,7 mln. žmonių iš 164 pasaulio šalių.

Taip tapo aišku, kad vidutinė laimės kaina pasaulyje – 95 tūkst. JAV dolerių per metus. Būtent toks pajamų lygis prisideda prie labai aukšto pasitenkinimo gyvenimu indekso, rašo bbc.com.

Pasiekus laimę lemiantį pajamų lygį, tolesnis algos augimas paprastai veda prie sumenkusio pasitenkinimo gyvenimu ir gerove.

Tyrėjai aiškina, kad priešingą efektą lemia tai, jog žmogus tuo momentu ima rūpintis savo socialiniu statusu, o tai didina pavojų. Žmonės ima save lyginti su kitais. Taip sumenksta pasitenkinimas savo gerove.

„Tokią akimirką žmonės pradeda savęs klausti: „Ar mano reikalai einasi gerai?“, „Ko aš pasiekiau, palyginti su kitais?“. O televizija ir reklama jums kala, kad, norint patenkinti savo poreikius ir troškimus, ribų nėra – pinigų visuomet mažai“, – sakė A.Jebbas.

Mokslininkas aiškino, kad didelės pajamos dažniausiai reiškia, kad žmogui lieka mažiau laisvo laiko, jis turi daugiau įsipareigojimų darbe. O visa tai lemia, kad žmogui lieka gerokai mažiau galimybių poilsiui ir laisvalaikiui.

Kur laimė brangiausia?

Įdomu tai, kad nuo to, kokiame regione gyvena žmogus, priklauso ir pinigų kiekis, kurio reikia, kad asmuo pasijustų laimingas. Kuo aplinkiniai turtingesni, tuo daugiau pinigų reikia ir jam, kad pasijustų laimingas.

Pavyzdžiui, Vakarų Europoje ir Skandinavijoje laimė kainuoja 100 tūkst. JAV dolerių, JAV – 105 tūkst. JAV dolerių per metus. Brangiausiai už laimę tenka sumokėti Okeanijos gyventojams. Čia ji kainuoja 125 tūkst. JAV dolerių. Kiek pigiau – 115 tūkst. JAV dolerių – laimė kainuoja Artimuosiuose Rytuose.

Kad taptum laimingas Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros baseino šalyse, reikia gerokai mažiau pinigų – vidutiniškai 35 tūkst. JAV dolerių per metus.

Vis dėlto A.Jebbas atkreipė dėmesį, kad kai kuriose šalyse materialinė gerovė turi kur kas mažiau reikšmės nei kitos vertybės.

Įdomu tai, kad moterims paprastai reikia daugiau pinigų nei vyrams, kad galėtų jaustis laimingos: kai vyrams reikia 90 tūkst. JAV dolerių, tai moterims – 100 tūkst. JAV dolerių per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.