Premjeras dalija pažadus nuo sausio didinti vaiko pinigus

Premjeras Saulius Skvernelis paragino Vilniaus savivaldybę operatyviau nagrinėti vaiko pinigų prašymus, tačiau Vilniaus meras Remigijus Šimašius skundžiasi „nelabai logiška tvarka“.

Nuo šių metų sausio šalies vaikams skiriama 30 eurų išmoka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nuo šių metų sausio šalies vaikams skiriama 30 eurų išmoka.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2018, 2:29 PM, atnaujinta Mar 21, 2018, 4:48 PM

Trečiadienį su sostinės meru R.Šimašiumi susitikęs S.Skvernelis teigė, kad rūpinimasis prašymų nagrinėjimu – miesto vadovų pareiga. Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime pažymima, kad sostinės valdininkams prasčiausiai iš visų savivaldybių sekasi tvarkyti tėvų prašymus dėl vaiko pinigų. Vilniuje kol kas spėta patenkinti tik kiek daugiau nei pusę pateiktų prašymų, visoje Lietuvoje – 83 procentus.

„Man teko skaityti viešą Vilniaus mero kreipimąsi į Vyriausybę, matyti kitus pareiškimus. Tai labiau šou elementai, kurie niekaip nepaaiškina, kodėl dešimtys tūkstančių vilniečių šeimų iki šiol negali gauti vaiko pinigų. Vyriausybės vardu galiu pažadėti, kad pinigai niekur nedings ir bus išmokėti. Miesto vadovai turi tinkamai atlikti savo pareigas ir pasirūpinti, kad pinigai gyventojus pasiektų kuo greičiau. Prašymai vaiko pinigams gauti pildomi vieną kartą, laiko pasiruošti buvo“, – teigia S.Skvernelis.

Vyriausybės pranešime dėstoma, kad Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriuje šiuo metu dirba 119 žmonių, tuo metu Kauno miesto savivaldybėje Socialinės paramos skyriuje dirba 49 darbuotojai. Statistiškai vienas darbuotojas Kauno miesto savivaldybė patenkina 528 prašymų, o analogišką darbą dirbantis darbuotojas Vilniaus savivaldybėje – 242.

„Kaune šiuo metu spėta patenkinti 90 proc. prašymų ir procesas netrukus bus baigtas. O sostinėje jis tik įpusėjo“, – konstatuoja Vyriausybė.

Kritikuoja tvarką

R.Šimašius žurnalistams prieš Vilniaus tarybos posėdį kalbėjo, kad vaiko pinigai bus išmokėti artimiausiu metu.

Jis skundėsi naujos sistemos trūkumais ir nenorėjo vertinti, kaip kitoms savivaldybėms sekasi išmokėti vaiko pinigus.

„Būtų normali tvarka, būtų normaliai ir pinigai dalijami. Dabar nedrįstu sakyti apie kitas savivaldybes, ar jos nesilaiko tvarkos, ar užmerkia akis, ar turi tiesiog labai daug išmokų specialistų, kur Vilniuje vienam gyventojui natūraliai reikia mažiau, o vaikų Vilniuje yra gerokai daugiau. Bet akivaizdu, kad tai tvarkos užstrigimai“, – žurnalistams trečiadienį teigė R.Šimašius.

Jis sakė, kad svarsto nustatytos tvarkos nebesilaikyti, o daryti tai, „ką ir reikėtų daryti“.

Nuo šių metų sausio šalies vaikams skiriama 30 eurų išmoka, pakeitusi pajamų mokesčio lengvatą, per mėnesį vaikus auginantiems dirbantiems tėvams leidusią už vieną vaiką susigrąžinti iki 30 eurų.

Sausio mėnesį savivaldybes užplūdus prašymams dėl vadinamųjų vaiko pinigų ne visos jos nespėja juos įvertinti laiku.

Didins nuo sausio

Išmokos vaikams bus didinamos nuo sausio, jos gali kilti nuo dabartinių 30 iki maždaug 50–60 eurų, sakė premjeras S.Skvernelis.

„Jie bus padidinti nuo 2019 metų sausio 1 dienos, tikrai bus didinami daugiau negu dešimt eurų. Tikėtina, kad galime kalbėti apie 50-60 eurų, kada ne 30, o iki 60 eurų. Kol kas anksti kalbėti, nes biudžeto dar nėra“, – trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.