Lietuvos bankas: gyventojai drąsiai skolinasi, bankai turtingėja, į rinką ateina naujas žaidėjas

Lietuvoje veikiantys bankai pernai aktyviai skolino tiek gyventojams, tiek verslui, o tai lėmė reikšmingą turto ir pajamų augimą, – antradienį surengtoje Lietuvos banko spaudos konferencijoje apie praėjusius 2017-uosius sakė valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Į rinką šiemet ateis naujas bankas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Į rinką šiemet ateis naujas bankas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Skolinimas gyventojams ir toliau išlaikė tempus, kalbame apie 9 proc. augimą“, – teigė V.Vasiliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Skolinimas gyventojams ir toliau išlaikė tempus, kalbame apie 9 proc. augimą“, – teigė V.Vasiliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos bankovaldybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos bankovaldybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 27, 2018, 10:31 AM, atnaujinta Mar 27, 2018, 12:50 PM

Tiesa, banko atstovas užsiminė ir apie jau šiais metais ateisiantį naują rinkos žaidėją – naują banką. 

Bankų turtas augo

Gyventojams suteiktų paskolų vertė per metus išaugo beveik dešimtadaliu, iki 8,80 mlrd. eurų, o verslui- net 7,5 proc., iki 9,2 mlrd. eurų. Lyginant su pernai, gyventojams suteiktų paskolų vertė padidėjo 3,2 proc.

Taip pat skelbiama, kad paskolas lietuviai daugiausiai ėmė būstui, tai buvo pagrindinis kredito rinkos variklis. Per metus gyventojai būstui pasiskolino beveik 600 mln. eurų. Kalbant apie verslą, bankai daugiausia skolino prekybos, gamybos ir transporto įmonėms.

„Bankų turtas ir toliau augo. Nieko, matyt, stebėtino, nes ekonominis ciklas patiria pakilimą, todėl turtas auga. Augimas susijęs su aktyviu skolinimu. Didėjo ir grynieji bei lėšos, laikomos centriniame banke. Lėšų didėjimas natūralus, nes didėjo ir indėliai“, – sakė V.Vasiliauskas ir pridūrė, kad dėl aktyvaus skolinimo bankų sistemos turtas per 2017 metus paaugo 6 proc., iki 27,3 mlrd. eurų.

Paskolos įmonėms 2017-aisiais augo daugiau kaip 600 mln. eurų, o kalbant apie namų ūkius, paskolos augo daugiau nei 740 mln. eurų. Finansų įstaigoms skolinimas susitraukė.

„Skolinimas gyventojams ir toliau išlaikė tempus, kalbame apie 9 proc. augimą“, – teigė V.Vasiliauskas.

Pernai bankuose didėjo ir klientų indėlių suma. Nepaisant žemų palūkanų ji paaugo beveik 7 proc. ir metų pabaigoje sudarė 20 mlrd. eurų. Prie indėlių augimo daugiausia prisidėjo gyventojai.

Kalbant bendrai, bankų sistemos kapitalo būklė 2017 m. buvo tvari. Tiesa, per šiuos metus bankai ir centrinės kreidto unijos turės sukaupti papildomą 0,5 proc. dydžio anticiklinį kapitalo rezervą, taip bus padidintas finansų sistemos atsparumas galimiems sukrėtimams.

Palūkanos augs

Lietuvos banko teigimu, nors palūkanos kol kas yra žemumose, šioks toks jų pakilimas jau yra įvykęs: „Jei žiūrėsime rinkos prognozę 5 metų perspektyvoje, galima prognozuoti palūkanų didėjimą, ir tai nebūtų nieko keisto“, – kalbėjo V.Vasiliauskas.

Taip pat prognozuojama, kad kreditavimas ir toliau augs. „Tikimės nuosaikaus augimo. Jis prognozuojamas apie 5 proc.”, – pabrėžė valdybos pirmininkas.

Pasakyti, kiek paskolų palūkanos galėtų kilti per 2018-uosius, V.Vasiliauskas nesiryžo.

„Tikrai nepasakysiu, kokios galėtų būti palūkanos metų pabaigoje, tai sprendžia rinka“, – teigė jis.

Numato naują rinkos žaidėją

Tiesa, V.Vasiliauskas prabilo ir apie galimą naują rinkos žaidėją.

„Be jokios abejonės, konkurencija būtų neblogai, dėl to mes pakankamai aktyvūs šioje srityje ir yra pasiūlyti ir nauji instrumentai, naujos formos – specializuotas bankas.

Šia nauja licencija susidomėjimas yra nemenkas. Turime tris pretendentus, kurie pateikė paraiškas. Vienas iš jų – svarstymo stadijoje Europos Centriniame banke. Tai ir galėtų būti tas potencialiai naujas žaidėjas, kuris atsirastų rinkoje šiemet.

Susidomėjusių banko licencija buvo dar 25. Galime tikėtis 2018 metais naujų rinkos žaidėjų“, – užsiminė V.Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.