Tobulas poilsis norintiems pabėgti nuo pasaulio – ar išdrįstumėte?

Tai – kelionių vadovas po puikius pažiūrėti Žemės kampelius, kuriuose sutikti žmogų – retenybė. Tokios vietos – atradimas visiems, kurie ieško ramybės ir atokvėpio. Jei norite ir galite sau leisti, bėkite nuo pasaulio tyrinėti dykumos.

 Žydinti Atakamos dykuma.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Žydinti Atakamos dykuma.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saharos dykumoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Saharos dykumoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Saharos dykumoje.<br>Imago/Scanpix nuotr.
 Saharos dykumoje.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Taro dykuma netoli Džaisalmerio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Taro dykuma netoli Džaisalmerio.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Antarktida.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Antarktida.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Antarktida.<br>AFP/Scanpix nuotr.
  Antarktida.<br>AFP/Scanpix nuotr.
  Antarktida.<br>AFP/Scanpix nuotr.
  Antarktida.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Žymiausias Australijos gamtos paminklas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Žymiausias Australijos gamtos paminklas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Žymiausias Australijos gamtos paminklas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Žymiausias Australijos gamtos paminklas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Luto dykuma Irane.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Luto dykuma Irane.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 14, 2018, 8:46 PM, atnaujinta Apr 14, 2018, 8:50 PM

Dykumos užima penktadalį sausumos Žemėje, be to, per metus jose iškrenta mažiau nei 25 cm kritulių. Nuotykių dykumose galima rasti visuose žemynuose: nuo Atakamos Čilėje iki Čado. Štai sąrašas įsimintiniausių atrakcijų dykumuose.

Senieji smėlynai Namibijoje

1909 m. ant seklumos užplaukusio laivo „Eduard Bohlen“ plieninio korpuso liekanas dar galima apžiūrėti Griaučių krante, Namibijos dykumoje. Kaip, beje, ir kanalą, kurį išrausė mėgindami laivą grąžinti į jūrą, rašo bloomberg.com.

Per du milijonus metų 81 tūkst. kv. km ploto dykuma beveik nepasikeitė. Pakrantės vėjas nuo Angolos iki PAR besitęsiančią dykumą aprūpina saikingu kritulių kiekiu, kurio užtenka augalams ir gyvūnams, išmokusiems gyventi atšiauriomis sąlygomis.

Kelionė su patyrusiu gidu trunka devynias paras, per kurias sočiai pasisemsite įspūdžių.

Galima leistis į Sosusflėjaus plynaukštę. Manoma, kad čia – pačios aukščiausios kopos visame pasaulyje, arba Palmvwago oazėje stebėti juoduosius raganosius. Namibija – puikus įrodymas, kad ir dykumoje galima rasti pakankamai nuotykių.

Devynių naktų kelionė po šiuos kraštus asmeniui kainuoja apie 7,5 tūkst. JAV dolerių.

Nelengva kelionė: Enedžio kalnų plynaukštė

Labai tikėtina, kad šiaurinis Čadas – ne ta vieta, kuri jūsų atostogų krypčių sąraše užima pirmąją vietą. Čia sudėtinga patekti, čia prasta infrastruktūra ir praktiškai neįmanoma rasti patogumų.

Tačiau į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašyta Enedžio plynaukštė tikrai verta būti aplankyta. Vėjas ir vanduo stipriai pakeitė dykumos vaizdą. Vienas neįprasčiausių vaizdų – stulbinanti 120 metrų aukščio Alobos arka.

Regiono pietuose esama vandens telkinių, kuriuose gyvena krokodilai. Be to, išsiruošusių į šią kelionę laukia vietos turgūs, atsitiktiniai susitikimai su klajokliais Tubu genties žmonėmis ir jų kupranugarių karavanais.

Tačiau tai – atšiauri vieta, o gyvenimo sąlygos čia – labai kuklios.

Kelionių organizatoriai 15-os naktų kelionę po šiuos kraštus siūlo 4 tūkst. JAV dolerių asmeniui.

Išskirtinis grožis: Sacharos dykuma

Jei vien nuo minties apie tai, kad teks miegoti veidu į smėlį, ima šiurpas, yra išeitis. Ne viena kelionių agentūra siūlo išvykas į Erg Chegagą pietinėje Sacharos dalyje Maroke.

Kadangi paslaugos pritaikomos kiekvienam turistui atskirai, galima apgalvoti visas kelionės detales: nuo meniu vakarienei iki palapinės puošybos. Galite tris vakarus iš eilės siurbčioti puikius vynus iš brangių taurių, o dieną kepti duoną ar keliauti virš kopų oro balionu. Kai tik jūsų viešnagė baigsis, jūsų stovykla bus išardyta.

Trijų naktų nuotykiai žmogui kainuoja nuo 11,8 tūkst. JAV dolerių.

Kaip iš paveikslėlio: Antarktida

Pats sausiausias ir šalčiausias kontinentas Žemėje – 14 mln. kv. km ploto dykuma. Nors čia visur – vien ledas, tačiau Antarktidoje kritulių būna mažiau nei Sacharoje.

Kelionių organizatorius siūlo tokią pramogą: neseniai suremontuotu laivu „Ocean Adventurer“, lydimi profesionalaus fotografo, jūs persikelsite Dreiko sąsiauriu, apžiūrėsite ledkalnį ir išmoksite fotografuoti nuostabius peizažus ir gyvūnus – nuo pingvinų iki banginių. Jei išdrįstate, galite niurktelti į ledinę eketę.

11 dienų išvyka kainuoja nuo 7,8 tūkst. JAV dolerių žmogui.

Tyrinėtojo pėdsakai: Luto dykuma

Luto dykuma Irane rengiamas 220 km ilgio žygis Marco Polo ir XX a. tyrinėtojo Wilfredo Thesigerio pėdomis – toli gražu ne pats linksmiausias pasivaikščiojimas.

13 dienų ekspedicija, iš kurių aštuonias dienas einate, vyksta tokioje atšiaurioje zonoje, kad čia neauga nei flora, nei veisiasi fauna. Kelyje, kurį įveikia nedaugelis, laukia smėlio kopų keteros ir meteoritų palikti krateriai.

Luto dykuma – viena karščiausių vietų Žemėje. 2005 m. palydovai užfiksavo, kad žemės paviršius įkaitęs iki 70,7 laipsnio.

Visas vanduo, kurį pasiimsite į kelią, bus skirtas gerti, todėl vietoj dušo teks tenkintis drėgnomis servetėlėmis.

Už 13 naktų trunkančią galimybę išmėginti save vienas žmogus kelionių agentūrai susimoka 5 tūkst. JAV dolerių.

Giedras dangus: Atakamos dykuma

Jei žygis smėliu kepinant saulei niekaip nesutampa su jūsų gerai praleisto laiko suvokimu, vykite į „Alto Atacama Desert Lodge & Spa“ Atakamos dykumoje, Čilėje. Taip suderinsite išvyką į dykumą ir patogumą. Šis viešbutis turi observatoriją po atviru dangumi ir galingą teleskopą ant netoli stūksančios kalvos. Čia galėsite dairytis po giedriausią dangų Pietų pusrutulyje.

Jei pabosta SPA procedūros ir maudytis šešiuose atviruose baseinuose, kurortas siūlo 30 įdomių ir apgalvotų pramogų dykumoje. Tarp jų – kopimas į ugnikalnį, pasivažinėjimas kalnų dviračiais ir senų inkų griuvėsių tyrinėjimas.

Už keturias tokių įspūdžių naktis žmogus sumoka nuo 2,6 tūkst. JAV dolerių.

Už Uluru: Simpsono dykuma

Pažinti žymiausią Australijos gamtos paminklą galite iš prabangios stovyklos „Longitude 131°“ Simpsono dykumoje. Iš čia nekliudomi galėsite gėrėtis šventuoju kalnu.

Minėta stovykla – tai penkiolika prabangių palapinių su nuo žemės iki viršaus kylančiais langais ir vieta laužui. Čia apsistoję turistai dieną kvėpuoja tyru oru, jodinėja kupranugariais Australijos užkampyje.

Naktį jie gėrisi „Field of Light“ — 50 tūkst. šviesos šaltinių, išdėliotų septynioms futbolo aikštėms prilygstančiame plote.

Tačiau nesvajokite, kad galėsite užkopti į patį Uluru kalną. Nors kol kas tai neuždrausta, tačiau žemės savininkai iš nacionalinio parko prašo turistų netrikdyti kalno ramybės. Oficialiai toks draudimas įsigalios 2019 m. spalio 26-ąją.

Trys naktys vienoje švenčiausių Australijos vietų žmogui kainuoja nuo 6 tūkst. JAV dolerių.

Gyvenimas dykumoje: Taro dykuma

Karališkos prabangos „Serai“ viešbutis įkurtas Taro dykumoje, besitęsiančioje nuo Indijos šiaurės vakarų iki Pakistano ir užimančioje 200 tūkst. kv. km plotą. Tai – tankiausiai apgyventa dykuma pasaulyje. Viename jos kvadratiniame kilometre gyvena 83 žmonės. Šie skaičiai įgauna kitokį atspalvį, kai palygini su Niujorku (JAV). Čia tokiame pat plote gyvena 27 tūkst. žmonių.

Netoli Džaisalmerio, dar vadinamo Auksiniu miestu, iškilęs „Serai“ — liukso klasės viešbutis iš 21 palapinės. Šešias jų supa sodai, o „karališkoji“ turi ir baseiną, SPA centrą, atskirose palapinėse tiekiamas maistas ir įrengtos poilsio zonos. Panorę gali leistis į kelionę po dykumą, pamatyti Džaisalmerį ar pasimokyti kulinarijos.

Trys naktys tokio poilsio vienam asmeniui kainuoja nuo 3,2 tūkst. JAV dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda