Linas Kukuraitis pažadėjo dar didinti mažiausias pensijas

Mažiausias pensijas gaunantiems pensininkams jos nuo kitų metų padidės ne tik dėl indeksavimo, bet ir dėl planuojamos papildomos valstybės priemokos, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras.

 Anot Lino Kukuraičio, vidutiniškai 20 eurų priemoką siūloma mokėti labai mažas pensijas gaunantiems žmonėms, negaunantiems kitų pajamų.<br> D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
 Anot Lino Kukuraičio, vidutiniškai 20 eurų priemoką siūloma mokėti labai mažas pensijas gaunantiems žmonėms, negaunantiems kitų pajamų.<br> D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2018, 1:16 PM, atnaujinta Apr 18, 2018, 1:20 PM

Anot Lino Kukuraičio, vidutiniškai 20 eurų priemoką siūloma mokėti labai mažas pensijas gaunantiems žmonėms, negaunantiems kitų pajamų. Be to, 13 eurų didės šalpos pensijos.

„Tai pensininkai, kurie turi teisę į sodrinę pensiją, tačiau neturi kitų darbinių pajamų arba pensijų. Tiems, kurių pensijos yra iki 230 eurų, jiems visiems jos bus didinamos vidutiniškai po 20 eurų, priklausomai nuo jų sukaupto stažo. Tai bus papildoma valstybės priemoka prie sodrinės pensijos“, – trečiadienį spaudos konferencijoje teigė L. Kukuraitis.

Jis pabrėžė, kad tokia pensijos priemoka bus nuolatinė, ją gaus apie 62 tūkst. žmonių.

„Tai nebus vienkartinis padidinimas, tai bus nuolatinė sistema, kad užtikrintume mažiausių pensijų gavėjų kiek geresnį gyvenimo lygį. Jiems pensija augs tiek per priemoką, tiek per indeksavimo modelį (...) Musų skaičiavimais, tai palies apie 62 tūkst. žmonių“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, nuo 117 iki 130 eurų didės ir šalpos pensijos. Jos mokamos minimalaus darbo stažo nesukaupusiems senatvės pensininkams, neturintiems kitų pajamų.

Dėl socialiniame modelyje įtvirtinto pensijų indeksavimo, priklausančio nuo darbo užmokesčio fondo pokyčio, 2019–2020 metais senatvės pensijos turėtų didėti vidutiniškai po 23 eurus.

Nuo kitų metų pradžios bazinės pensijos mokėjimą ketinama perkelti į valstybės biudžetą, „Sodrai“ toliau paliekant individualios pensijos dalies mokėjimą.

„Tai reikalinga tam, kad tai valstybės mokamai pensijai turėtume daugiau ir įvairesnių resursų, ne tik darbo užmokesčio fondą (...) Tai yra normali europinė praktika, siekiant užtikrinti didesnes pensijas. Valstybė kitais mokesčiais prisideda prie pensijų dalies, taip išplečiama pensijų dalis nuo bendrojo vidaus produkto“, – aiškino L. Kukuraitis.

Planuojama, kad šiemet vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, sieks apie 332 eurus – 30 eurų daugiau nei 2017 metų pabaigoje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.