Skolų išieškotojai jau prisidirbo: praradimai bus milžiniški

Lenkijos finansų rinką sudrebino skandalas, dėl kurio įvairios kompanijos bei privatūs investuotojai gali netekti rekordinės sumos pinigų.

„GetBack“ prieš porą metų pasamdė garsius Lenkijos dizainerius. Jie kompanijai sukūrė išskirtinį biurą.<br>Projektuotojų nuotr.
„GetBack“ prieš porą metų pasamdė garsius Lenkijos dizainerius. Jie kompanijai sukūrė išskirtinį biurą.<br>Projektuotojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“, specialiai iš Varšuvos

2018-05-10 08:53, atnaujinta 2018-05-10 08:54

Finansinės kontrolės komisijos (FKK) įsakymu Varšuvos vertybinių popierių birža sustabdė prekybą vienos didžiausių šalyje skolų išieškojimo įmonių „GetBack“ akcijomis.

Tai buvo sukrėtimas tiems, kurie jų įsigijo. Mat praradimai gali būti milžiniški.

Viršys nuostolių rekordą?

Verslo dienraštis „Puls Biznesu“ spėja, jog investuotojų nuostoliai gali būti didesni, nei siekė prieš šešerius metus bankrutavus bendrovei „Amber Gold“.

Tuomet ja patikėję žmonės neteko 861 mln. zlotų (dabartiniu kursu – 206,6 mln. eurų).

Pastaroji kompanija veikė apeidama įstatymus ir apgaudinėjo klientus neva investuodama į auksą. Iš tiesų tai buvo klasikinė finansų piramidė, kuriai vadovavo aferistai sutuoktiniai. „Amber Gold“ pinigus prarado 19 tūkst. individualių investuotojų.

Savo ruožtu „GetBack“ įkūrė žinomas bankininkas. Skolų išieškojimu užsiimančią bendrovę gyrė ir reklamavo garsios investicinės įmonės bei valstybės kontrolieriai.

Pūtėsi lyg ant mielių

Kompanija į bėdas įklimpo dėl pernelyg staigios plėtros ir per didelių jos vadovo 44 metų Konrado Kakolewskio ambicijų.

Vos per penkerius metus „GetBack“ tapo antra pagal dydį Lenkijos skolų išieškojimo kompanija ir ėmė skverbtis į Ispanijos, Bulgarijos, Rumunijos rinkas.

Bankininku dirbęs K.Kakolewskis sugebėjo gauti paskolų, už kurias perpirkdavo konkuruojančias įmones. Prieš metus „GetBack“ debiutavo Varšuvos vertybinių popierių biržoje, joje išplatino akcijų už 2,6 mlrd. zlotų (624 mln. eurų).

„GetBack“ akcijų įsigijo 178 įmonės ir devyni tūkstančiai individualių pirkėjų. „Biznes Insider“ teigimu, šių akcijų platinimas buvo savotiškas pirkėjų mulkinimas, tačiau prieš jį užmerkė akis jomis prekiavę bankai ir FKK.

„GetBack“ mokėjo didelę – net dešimties procentų – premiją devyniems bankams, kad jie klientams įsiūlytų abejotinos vertės akcijų.

Kaltinimai prievaizdams

Skandalas kilo kovo pradžioje, paaiškėjus, jog „GetBack“ neteikė finansinės metų ataskaitos.

Dėl šios priežasties FKK sustabdė „GetBack“ akcijų pardavimą, iš vadovo pareigų buvo atleistas bendrovės įkūrėjas K.Kakolewskis.

„GetBack“ pripažino, jog ją slegia didžiulės skolos, bet paprašė neskelbti bankroto ir pažadėjo akcijas išpirkti iki 2025 metų už du trečdalius jų vertės.

Jeigu investuotojai nesutiks su tokiu siūlymu, „GetBack“ laukia bankrotas.

Apžvalgininkai dėl to kaltina nesąžiningą „GetBack“ įkūrėją ir jam talkinusius bankininkus, bet labiausiai – suktybes pražiopsojusius finansų kontrolierius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas