Suskaičiavo, kiek kainuoja savaitė Palangoje: nelyginkite mūsų su Turkija Varžytuvės. Išvykstamojo turizmo įmonių atstovai vardija užsienio, saviškiai – Lietuvos kurortų privalumus

Jau ne pirmus metus lyginamos poilsio didžiausiame mūsų pajūrio kurorte ir kitose valstybėse kainos. Dažnai tvirtinama, kad Palangoje jos pernelyg aukštos. Tačiau vietos verslininkai su tuo nesutinka.

Taupantys Palangoje gali surasti vietų, kuriose nereikia pernelyg išlaidauti.<br>D.Umbraso nuotr.
Taupantys Palangoje gali surasti vietų, kuriose nereikia pernelyg išlaidauti.<br>D.Umbraso nuotr.
Tačiau net ir mūsų kurorto verslininkai nesiginčija, kad Turkijoje (nuotr.) kone visuomet garantuoti geri orai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Tačiau net ir mūsų kurorto verslininkai nesiginčija, kad Turkijoje (nuotr.) kone visuomet garantuoti geri orai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Pasak I.Valaitienės, šeimai savaitės poilsis Palangoje kainuotų apie 920 eurų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Pasak I.Valaitienės, šeimai savaitės poilsis Palangoje kainuotų apie 920 eurų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

May 15, 2018, 9:29 AM, atnaujinta May 15, 2018, 7:35 PM

Praėjusį savaitgalį šalies pajūryje kaip niekada anksti prasidėjo vasaros sezonas.

Poilsiautojams rūpėjo ne tiktai jūra, bet ir kainos. Jos kol kas nesikandžioja, tačiau niekas neslepia, kad vidurvasarį tikrai bus didesnės.

Tad jau seniai verda aistros dėl to, ar užsienyje ilsėtis pigiau ir geriau nei Palangoje ar kituose mūsų šalies kurortuose? Anot vietos verslininkų, nelygu, kas ir su kuo lyginama.

„Pastaraisiais metais pasipylė įvairių skaičiavimų, kuriais stengiamasi įrodyti, kad ilsėtis Palangoje brangiau nei užsienyje.

Bet taip teigia išvykstamojo turizmo paslaugas siūlančių įmonių atstovai, kurie vargu ar stengiasi būti objektyvūs“, – sakė Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Skirtumai – nemenki

Kurorto verslininkams kantrybė trūko, kai neseniai žiniasklaidoje pasirodė bendrovės „Kelionių panorama“ vadovės Kristinos Graužinienės Palangos ir Turkijos palyginimas.

Kaip pavyzdį K.Graužinienė pasitelkė 4 asmenų šeimą, kuri savaitę poilsiauja 5 žvaigždučių Turkijos viešbutyje.

Jos skaičiavimu, įskaitant maitinimą ir skrydžio kainą, toks poilsis šiai šeimai atsieis maždaug 1,6 tūkst. eurų.

„Tiek sumokėję už kelialapius turėsite patogią viešnagę šalyje, kurioje šiluma garantuota, skanų ir įvairų maistą, pramogas prie viešbučio ir ant jūros kranto“, – gražų poilsio vaizdą Turkijoje piešė „Kelionių panoramos“ vadovė.

Anot jos, už septynias nakvynes 4–5 žvaigždučių viešbutyje Baltijos pajūryje teks pakloti apie 1,3–1,4 tūkst. eurų.

„Tačiau nenustebkite sužinoję, kad į šią kainą net pusryčiai nėra įskaičiuojami, o jų kaina skirtinguose viešbučiuose svyruoja nuo 8 iki 12 eurų žmogui.

Ne itin prabangiai papietauti su šeima pajūrio kavinėse kainuos apie 40–50 eurų“, – tvirtino įmonės vadovė.

Anot kelionių ekspertės, pridėjus išlaidas maistui prie viešbučio kainos keturių asmenų šeimai poilsis Baltijos kurorte viršys net 2 tūkst. eurų.

Tiesa, sutaupyti pavyks, jeigu poilsiautojai susitaikys su mažesniu komfortu ir apsistos už viešbučius gerokai pigesniame privačiame sektoriuje.

Tačiau tokiems primenama, kad jie patys turės pasirūpinti pramogomis, kurios šeimai papildomai gali kainuoti iki 300 eurų.

Siūlė lyginti su Prancūzija

Pasak Palangos verslininkus vienijančios asociacijos vadovės I.Valaitienės, toks lyginimas yra jau įprasto tapusio kurorto menkinimo pavyzdys.

„Pirmiausia – penkių žvaigždučių viešbutį Palangoje besirenkantys svečiai niekuomet nevažiuos ilsėtis į Turkiją, todėl Lietuvoje sumokėtą kainą už nakvynę tektų lyginti su žinomų Prancūzijos, Italijos, Ispanijos kurortų tokio pat lygio viešbučių kainomis“, – teigė ji.

Palangos, kaip ir visos Lietuvos, viešbučių kategorijos nustatomos pagal europietišką viešbučių klasifikavimo sistemą.

Todėl 5 žvaigždučių viešbutis Turkijoje pagal komfortą ir poilsio sąlygas dažniausiai atitinka tik 3–4 žvaigždučių viešbutį Palangoje.

Kita priežastis, kodėl nederėtų lyginti Palangos su Turkija, yra tai, jog palyginti nedideliuose aukštos klasės Lietuvos viešbučiuose svečiai aptarnaujami individualiai, o to nėra masinio turizmo šalyje.

„Sutikite, yra skirtumas pusryčiauti salėje, kurioje yra 10–15 staliukų, ir milžiniško viešbučio restorane, kur subėga 800 žmonių minia“, – teigė Palangos verslininkų atstovė.

Įžvelgė nesąžiningą lyginimą

Anot I.Valaitienės, poilsis Turkijoje ir Palangoje dažnai lyginamas nesąžiningai.

Antai nurodytą 1,6 tūkst. eurų sumą Turkijoje padalijus keturiems šeimos nariams išeitų, kad kelialapis vienam asmeniui kainuoja apie 400 eurų.

Tačiau tai akcinė kaina su nemaža nuolaida, kuri paprastai taikoma gegužę Turkijoje prasidedančio sezono pradžioje arba jam besibaigiant rugsėjį.

Kita vertus, tokią kelialapio kainą yra įmanoma pasiūlyti tik Turkijos valstybiniam turizmo sektoriui dotuojant užsakomųjų skrydžių sąnaudas.

Poilsio Turkijoje kaina lyginama su aukščiausios klasės Baltijos pajūrio viešbučiu, kuriame vienos paros kaina siektų 200 eurų.

Tiek be jokių nuolaidų viešbučio kambarys kainuoja tiktai vasaros sezono įkarštyje.

Pavyzdžiui, 5 žvaigždučių „Pušų paunksnėje“ keturviečio numerio kaina yra 195 eurai – į ją įskaičiuoti pusryčiai, neribojamas naudojimasis baseinu, pirtimi ir nemokama vieta automobiliui.

I.Valaitienės teigimu, tokio lygio Lietuvos viešbučiuose už tokią kainą svečiams siūlomi ne tik gausūs pusryčiai, bet ir nemokamas naudojimasis SPA, baseinu, pirtimis ar treniruokliais.

Ilsėtis galima neišlaidaujant

Viešbučių verslo asociacijos vadovė apskaičiavo, kiek iš tikrųjų kainuotų savaitės poilsis Palangoje.

I.Valaitienės manymu, išlaidauti nelinkusios, bet komfortiško poilsio Palangoje pageidaujančios dviejų asmenų šeimos lūkesčius pateisintų 3 žvaigždučių viešbutis.

Vasaros sezono įkarštyje tokiame kambarys siūlomas už 80 eurų per parą.

Taigi gyvenimas be nuolaidų savaitei su pusryčiais kainuos 560 eurų.

Net ir J.Basanavičiaus gatvės kavinėse papietauti galima už kompleksinius pietus sumokant 5 eurus.

Ne puotauti, bet sočiai pavalgyti vakarienės metu dviem asmenims turėtų pakakti 30 eurų.

Kelionės automobiliu iš Vilniaus į Palangą ir atgal degalams užtektų 80 eurų.

Pabrėžė privalumus

I.Valaitienė apskaičiavo, kad su būtiniausiomis išlaidomis dviejų asmenų šeimai savaitės poilsis Palangoje kainuotų 920 eurų.

Mūsiškes 3 žvaigždutes Turkijos Alanijos kurorte atitinkančiame 4 žvaigždučių viešbutyje savaitės poilsis su dienos maitinimu liepos pabaigoje kelionių organizatoriaus „Makalius.lt“ svetainėje siūlomas už 510 eurų. Dviem asmenims – už 1020 eurų.

Tai nors ir nežymiai, bet brangiau nei Palangoje.

„Neginčytina, kad Turkijoje bus geri orai, o kainos kategorija „viskas įskaičiuota“ leis valgyti iki soties. Bet Palangoje liepos pabaigoje nevargins kaitra, kvėpuosite grynu oru, lietuviškai susikalbėsite su paslaugas teikiančiais darbuotojais“, – kurorto privalumus vardijo I.Valaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.