Vietoj svajonių verslo – ištuštėjusi banko sąskaita

Tapti verslininke užsimaniusi aštuoniasdešimtmetė vilnietė patarimų ieškojo ne kreipdamasi į specialistus, o socialiniame tinkle. Užkibusi ant sukčiaus kabliuko ji prarado daugiau nei 32 tūkstančius eurų.

M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2018-05-16 06:45

Įkurti savo verslą sumaniusi garbaus amžiaus Vilniaus gyventoja liko labai nusivylusi. Žadama sėkme ir lengvai uždirbamais pinigais patikėjusi moteris liko be viso gyvenimo santaupų.

Vilnietės bėdos prasidėjo, kai šių metų kovo 22 dieną garbaus amžiaus, tačiau dar guvi moteris socialiniame tinkle „Facebook“ susipažino su, kaip jai atrodė, padoriu vyriškiu.

Nors naujojo pažįstamo vardas ir pavardė buvo ne lietuviški, o jis pats bendravo tik padedams automatinio vertėjo, tai moteriai nesutrukdė tęsti pažinties.

Netrukus internetiniam pažįstamui pensininkė prasitarė, kad turi susitaupiusi šiek tiek pinigų, o jis jai iškart pasiūlė pelningą sandorį – atsidaryk savo verslą, o aš tau padėsiu jį įsteigti Lietuvoje.

Sukčiaus būta įtaigaus, o svajonės apie netrukus atkeliausiančius sąžiningai uždirbtus turtus atrodė tokios svaigios, kad moteris nieko blogo neįtardama pervedė pirmą pareikalautą sumą.

„Verslo dokumentams sutvarkyti“, – taip paaiškino internetinis pažįstamas.

Laikui bėgant sukčiaus apetitas augo. Jis vis dažniau kreipdavosi į moterį prašydamas pervesti pinigų, nes tvarkant dokumentus esą vis atsirasdavo nenumatytų kliūčių.

Pensininkė sukčiumi patikėjo ir vykdė jo nurodymus, kol sąskaita ištuštėjo, o nė karto nematytas pagalbininkas dingo. Supratusi, kad jos verslo planai žlugo ir pinigai nuplaukė, vakar pensininkė nuskubėjo į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir parašė prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo.

Vilnietė pareigūnams prisipažino, kad paskutinį kartą nepažįstamojo sąskaitą ji papildė balandžio 17 dieną, o per mažiau nei mėnesį sukčiui iš viso atidavė daugiau kaip 38 tūkstančius JAV dolerių (32 tūkstančius 638 eurus).Tai jau ne pirmas kartas, kai lietuviai skaudžiai nudega susigundę internete gaunamais pasiūlymais greitai ir lengvai užsidirbti.

Kovo pabaigoje į policiją kreipėsi 57 metų Šalčininkų gyventoja, kuri susigundžiusi lengvais pinigais prarado 63 tūkstančius eurų.

Moteris bandė pirkti garsių įmonių akcijas per puslapį Everest.trade, bet akcijų taip ir neišvydo.

Tik vėliau ji pamatė, kad tariama brokerių įmonė yra registruota Vanuatu Respublikoje, ir suprato, kad beveik metus pinigus pervedinėjo nežinia kam.

Žadama blokuoti sukčių svetaines

Kovoti su internetiniais sukčiais ėmėsi ir Seimas. Lietuvos bankui leista blokuoti prieigas prie svetainių, kurios neteisėtai teikia investicijų paslaugas, siūlo ir sudaro galimybes gyventojams prekiauti įmonių akcijomis ar kriptovaliutomis.

Lietuvos bankas vakar pranešė, kad aptikta apie 60 tokių svetainių, kurių veikla yra nelegali.

Dalis sąraše esančių svetainių sukčiauja atvirai ir siūlo „tapti turtingam taikant šį metodą“, kita dalis jų – užsienio valiutų ar kito finansinio turto prekybos platformos, neturinčios licencijos Lietuvoje.

Tai jau ketvirtoji institucija, gavusi tokių galių. Iki šiol juodąjį interneto svetainių sąrašą pildė Lošimų priežiūros tarnyba, Ryšių reguliavimo tarnyba bei Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.