Sumanę primityvią schemą patiklius gyventojus maustė net 13 metų

Gdansko prokuratūrai prireikė trejų metų išnagrinėti aferai, kurios sumanytojams pavyko apmauti dešimtis tūkstančių gyventojų ir pasipelnyti.

Norėdami įvykdyti visus paskolų prašymus aferistai privalėjo suteikti kreditų už 3 mlrd. zlotų, o tokių pinigų jie neturėjo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Norėdami įvykdyti visus paskolų prašymus aferistai privalėjo suteikti kreditų už 3 mlrd. zlotų, o tokių pinigų jie neturėjo.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Varšuva

Sep 19, 2018, 4:07 PM

Iš tiesų primityvią apgaudinėjimo sistemą sukūrę 25 ir 32 metų vaikinai sugebėjo į savo pinkles per trylika metų įvilioti net 73,6 tūkst. žmonių, iš kurių išviliojo 181 mln. zlotų (dabartiniu kursu – 42 mln. eurų). Afera buvo vykdoma 2002–2015 metais, joje dalyvavo trys šių veikėjų įsteigtos bendrovės.

Vaikinai reklamavo galintys suteikti pigias paskolas net bedarbiams ar prasiskolinusiems asmenims.

Su viena sąlyga – pastarieji privalėjo iš pat pradžių sumokėti aptarnavimo mokestį.

Pastarasis siekė 4–10 procentų nuo prašomos sumos. Tačiau dauguma besikreipusiųjų ne tik negaudavo paskolos, bet ir neatgaudavo įmokos. Būtent šie pinigai ir sukrovė sukčiams pasakiškus turtus.

Klientams buvo tvirtinama, jog paskolos nesuteikus įmoka bus grąžinta.

Tačiau iš tiesų jiems būdavo pakišami įvairūs sutarčių priedai, kurių dauguma klientų neskaitydavo, nors ten būdavo nurodyta, kad įmonė įsipareigoja grąžinti tik dešimtadalį arba šimtadalį įmokos.

Paskolų beveik niekas negaudavo, nes paaiškėjo, jog jos buvo suteikiamos tik įkeičiant nekilnojamąjį turtą arba įvykdžius kitus tokiems skolininkams neįvykdomus reikalavimus.

Prokurorai apskaičiavo, kad norėdami įvykdyti visus paskolų prašymus aferistai privalėjo suteikti kreditų už tris milijardus zlotų (670 mln. eurų), o tokių pinigų jie neturėjo.

Kadangi dauguma žmonių kaip pirminę įmoką prarasdavo po kelis šimtus ar kelis tūkstančius zlotų, o ši galimybė buvo įrašyta sutartyje, teismai ilgai nekreipė dėmesio į klientų skundus.

Net 212 kartų sukčiams buvo iškeltos bylos, tačiau brangiai apmokami advokatai jas laimėdavo.

Todėl vien per pirmuosius veiklos metus viena iš vaikinų kompanijų sugebėjo gauti 12 mln. zlotų (2,78 mln. eurų) pelno.

Sukčiai buvo suimti tik prieš trejus metus, kai žiniasklaida atskleidė, kad visų trijų firmų savininkai yra tie patys, o bendri klientų nuostoliai siekia 181 mln. zlotų.

Spėjama, kad taip ilgai maustyti klientus jie sugebėjo ne tik dėl gudrių sutarčių bei palyginti nedidelių pasisavinamų sumų, bet ir papirkinėdami valdininkus bei teisėsaugą.

Negana to, prasidėsiančio proceso metu teismas aiškinsis, ar šie du vaikinai buvo tikrieji apgavysčių sumanytojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.