Mokytojų algos: lietuviams tik pasvajoti apie 138 tūkst. eurų kaip Liuksemburge

Liuksemburge patyrę mokytojai ekspertai uždirba daugiausia pasaulyje: pradinių klasių mokytojai uždirba po 120 tūkst. dolerių per metus, vyresniųjų klasių – 138 tūkst. dolerių. Lietuvos situacija kardinaliai priešinga – vidutinis pradedančiojo mokytojo mėnesinis atlyginimas Lietuvoje siekia apie 500 eurų ir yra žemiausias tarp EBPO šalių, rodo statistika.

mokytojų, streikas, mokykla,mokyklos, mokytojas, mokytoja, streikuoja<br>D.Umbraso nuotr.
mokytojų, streikas, mokykla,mokyklos, mokytojas, mokytoja, streikuoja<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Laba diena, Lietuva“, LRT.lt

Oct 5, 2018, 7:29 PM, atnaujinta Oct 5, 2018, 7:37 PM

Patyręs mokytojas ekspertas Lietuvoje gauna apie 1300 eurų per mėnesį algą.

Šveicarija mokytojus pagerbia atlyginimu, siekiančiu 107 tūkst. dolerių per metus, o Pietų Korėja yra trečia pasaulyje pagal pedagogų algas – 89 tūkst. dolerių per metus.

Tačiau LRT žurnalistas, laidų vedėjas Mindaugas Aušra, pristatydamas statistiką, perspėja, kad žvelgiant į šiuos skaičius, derėtų nepamiršti, kad, pavyzdžiui, Liuksemburgas yra labai brangi šalis, kurioje minimalus mėnesinis atlyginimas siekia 2000 eurų, o vidutinis – apie 5000 eurų.

Minimi didžiausi pedagogų atlyginimai, žurnalisto teigimu, skiriami didelį stažą turintiems ir aukščiausio profesionalumo mokytojams. Pradedantieji pedagogai uždirba maždaug trečdaliu ar perpus mažiau. Kai kur mokytojo alga priklauso ir nuo lyties ir tik Austrijoje pedagogės uždirba daugiau nei jų kolegos pedagogai vyrai.

Mažiausiai pasaulyje uždirbantys patyrę mokytojai ekspertai gyvena Slovakijoje – jie per metus gauna maždaug 19 tūkst. eurų. Lietuvoje ši suma panaši – 1300 eurų per mėnesį. Vidutinis pradedančiojo mokytojo atlyginimas Lietuvoje siekia apie 500 eurų ir yra žemiausias tarp EBPO šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.