Neeilinė teismo byla: pavėlavusi grąžinti knygas profesorė įklimpo iki ausų

Viena Vokietijos psichologijos profesorė susidūrė su, iš dalies, nekasdiene problema. 40 dienų pavėlavusi bibliotekai grąžinti 50 knygų, ji šiandien skaityklai skoloje daugiau nei 2 tūkst. eurų, rašo dw.com.

Profesorė 40 dienų pavėlavusi bibliotekai grąžinti 50 knygų, šiandien skaityklai skoloje daugiau nei 2 tūkst. eurų.<br>123rf nuotr.
Profesorė 40 dienų pavėlavusi bibliotekai grąžinti 50 knygų, šiandien skaityklai skoloje daugiau nei 2 tūkst. eurų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2018, 10:57 AM

Tiesa, profesorės advokatas teisėjui sakė, kad tokie delspinigiai už laiku negrąžintas knygas – tikras plėšikavimas.

Vokietė Gina Kastele yra lektorė Niederrhein taikomųjų mokslų universitete, įsikūrusiame Menchengladbache mieste, Vokietijoje. Siekiant pasiruošti paskaitoms, ji iš bibliotekos prieš kurį laiką pasiėmė 50 knygų, kurias pavėlavo grąžinti daugiau nei mėnesį – 40 dienų.

Nunešusi grąžinti knygas profesorė sužinojo, kad bibliotekai skoloje yra didžiulę sumą ir nieko nelaukusi kreipėsi į teismą.

Kaip sakė G.Kasteles advokatas, bauda, skirta profesorei, yra neproporcingai didelė. Biblioteka už vėlavimą moteriai liepė sumokėti 1 tūkst. eurų ir dar patuštinti piniginę susimokant administravimo mokestį, kuris didesnis už pačią baudą – dar 1,25 tūkst. eurų.

Teigiama, kad paprastai universitetas profesoriams leidžia knygas pasiimti ilgesniam laikui ir už tai jokio mokesčio neima, tačiau, remiantis Vokietijos žiniasklaida, leidimą knygoms reikia prasitęsti iki akademinių metų pabaigos.

Taip pat pabrėžiama, kad nors knygas moteris pasiėmė vasaros pradžioje, G.Kastele jų negrąžino iki rugsėjo.

Universiteto biblioteka sakė profesorei išsiuntusi keletą priminimų dėl vėlavimo grąžinti literatūrą, tačiau jos advokatas gynėsi, kad lektorė tuo metu atostogavo ir jokių priminimų nematė.

Iš pradžių biblioteka už kiekvieną knygą skyrė 2 eurų baudą, vėliau ji išaugo iki 5 eurų, o dar vėliau, maždaug po 30 dienų vėlavimo grąžinti – po 20 eurų už vieną knygą. Galiausiai buvo skirtas ir 25 eurų už knygą skolos administravimo mokestis.

Vokietijos naujienų agentūra „Deutsche Presse-Agentur“ sakė, kad, bendrai kalbant, administravimo mokestis 2005 metais buvo patvirtintas Vyriausybės.

Per ateinančias savaites vokietės bylos imsis ir teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.