Pinigai daro pinigus: milijardieriai pernai ir toliau lobo

63 metų vyras, turintis apie 4,1 mlrd. dolerių (3,56 mlrd. eurų) vertės turto. Toks yra statistinio planetos milijardieriaus (skaičiuojant JAV valiuta) paveikslas.

J.Bezosas yra turtingiausias pasaulio žmogus (146,8 mlrd. dolerių, arba 127,7 mlrd. eurų), tačiau tik vienas iš 2158 planetos milijardierių.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Bezosas yra turtingiausias pasaulio žmogus (146,8 mlrd. dolerių, arba 127,7 mlrd. eurų), tačiau tik vienas iš 2158 planetos milijardierių.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Oct 27, 2018, 1:38 PM, atnaujinta Oct 27, 2018, 2:05 PM

Praėjusiais metais, palyginti su 2016-aisiais, dolerinių milijardierių pasaulyje pagausėjo 179-iais, o dabar tokių asmenų jau 2158.

Tokius duomenis vakar paskelbė Šveicarijos bankas UBC kartu su konsultacijų kompanija PwC.

Augimas. Per metus milijardierių valdomo turto vertė išaugo kaip niekad smarkiai – net 1,4 trilijono dolerių (beveik 1,22 trln. eurų) – iki 8,9 milijardo dolerių (7,74 mlrd. eurų).

Tokia sėkmė palyginti nesunkiai paaiškinama, mat dauguma šių turtuolių pinigus laiko ne grynaisiais – jų turtas yra valdomos įmonės. Nemažai tokių bendrovių kotiruojamos biržose, o pastaraisiais metais, kylant pasaulio ekonomikai, daugelio akcijų kursas kaip reikiant išaugo.

Istorija. Turtuoliai ir turtėja sparčiau už kitus. Toks dažnai kartojamas teiginys yra visiškai teisingas, kaip rodo kasmet skelbiama milijardierių apžvalga.

Pavyzdžiui, 1997 metais visų jų turtas buvo beveik devynis kartus mažesnis nei pernai ir siekė trilijoną dolerių (dabartiniu kursu – 870 mlrd. eurų). Tiesa, po 2008 metų finansų krizės buvo nuosmukis ir šių asmenų gretose, tačiau netrukus viskas grįžo į įprastas vėžes.

Kinija. 2000 metais paskelbtame sąraše tarp visų planetos milijardierių buvo vos vienas kinas. Tačiau jau 2016-aisiais į jį pateko 318 šios šalies atstovų, pernai – net 373, o įskaičius Honkongą ir Taivaną – net 475.

Išskirtinis turtingiausių Kinijos asmenų bruožas tai, kad iš esmės visi jie savo turtą susikrovė patys, o ne paveldėjo.

Kinai yra ir jauniausi šioje rikiuotėje.

Vidutinis šios šalies turčiaus amžius siekia beveik 56 metus. Panašus vidurkis ir Rytų Europoje – 56,8 metų.

Šiaurės Amerikoje statistinis milijardierius yra daugiau nei dešimčia metų vyresnis, o vyriausi gyvena Centrinėje ir Pietų Amerikoje: vidutinis amžius – beveik 69 metai.

Moterys. Kaupti ir dauginti turtus – vyrų privilegija? Bent jau pažvelgus į ataskaitą atrodo, kad taip. Tiesa, ne visur moterų padėtis vienoda. Pavyzdžiui, Rytų Europoje ir Pietryčių Azijoje tarp turtingiausių žmonių moterys sudaro vos po 4 proc., Kinijoje (su Taivanu ir Honkongu) – 8 proc., Šiaurės Amerikoje – 12 proc., Vakarų Europoje – 18 proc.

Labiausiai prie lyčių lygybės priartėjusi Australija – iš visų šalies milijardierių moterys sudaro 23 proc. („Spiegel.de“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.