Vyriausybė nusprendė, kurie parlamentarų siūlymai pateks į kitų metų biudžetą

Vyriausybė pirmadienį neeiliniame posėdyje aptars kai kuriuos Seimo narių pateiktus siūlymus dėl kitų metų biudžeto projekto.

Patobulintame biudžeto projekte savivaldybių biudžeto pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio didėja 3,4 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Patobulintame biudžeto projekte savivaldybių biudžeto pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio didėja 3,4 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 10, 2018, 10:40 AM, atnaujinta Dec 10, 2018, 10:47 AM

Finansų ministerijos teigimu, pagal Seimo statutą ir bendras biudžeto teikimo Seimui nuostatas, tarp antrojo biudžeto projekto svarstymo ir jo priėmimo gali būti registruoti nauji pasiūlymai dėl biudžeto. Jie ir bus apsvarstyti pirmadienio Vyriausybės posėdyje.

Seimas dėl biudžeto priėmimo balsuos antradienį. Pirmas biudžeto projekto svarstymas Seimo plenariniame posėdyje vyko lapkričio 22 d., antras – gruodžio 6 d.

Daug kritikos projektui, kaip įprasta, liejosi iš opozicijos. Konservatoriai siūlė rezoliuciją, siūlydami Seimo vadovybei ir Vyriausybei stabdyti biudžeto projektų svarstymą Seime, kol Vyriausybė ir atitinkami Seimo komitetai nepateiks Seimui rezoliucijoje įvardintos statistinės informacijos, artimiausiems metams projektuojamų atlyginimų tendencijų ir atitinkamų teisės aktų projektų. Konservatoriai biudžeto svarstymą norėjo išbraukti ir iš ketvirtadienio posėdžio darbotvarkės. Frakcijos atstovai sakė, kad taip būtų atsižvelgta į padėtį dėl streikuojančių mokytojų.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad mokytojų streikų ir visuomenėje kylančių įtampų pagrindinis tikslas siejasi su konservatorių bandymu bet kokia kaina sužlugdyti kitų metų valstybės biudžetą.

„Norima padaryti krizę ir krachą šalyje, kad visiems šalies gyventojams dirbantiesiems, pensininkams, vaikus auginančioms šeimos – visiems būtų blogiau. Toks yra pagrindinis tikslas“, – sakė S.Skvernelis.

Vyriausybė pritarė šiems Seimo narių siūlymams:

R.Karbauskio siūlymui 1 mln. eurų didinti kultūros ir meno darbuotojų darbo užmokesčio asignavimus;

R.Baškienės siūlymui Kultūros ministerijai skirti 207 tūkst. eurų profesionaliojo scenos meno įstaigų kūrybinių darbuotojų kompensacinėms išmokoms;

R.Tamašunienės siūlymui 200 tūkst. eurų padidinti asignavimus Lietuvos religinių bendruomenių, bendrijų ir centrų maldos namams atstatyti ir kitoms reikmėms finansuoti;

M.Puidoko – 91 tūkst. eurų padidinti Vytauto Didžiojo universiteto asignavimus;

R.Šarknicko siūlymui – 100 tūkst. eurų sumažinti Kultūros ministerijos asignavimus išlaidoms ir šią sumą skirti nacionalinei M.Mažvydo bibliotekai.

Finansų ministerija iš dalies siūlė pritarti, o su tuo sutiko ir Vyriausybė, šiems Seimo narių siūlymams:

A.Papirtienės ir A.Gelūno siūlymui 10 proc. padidinti pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams tam skiriant 6,66 mln. eurų;

V.Bako, V.Aleknos, A.Anušausko siūlymui asignavimus STT turtui įsigyti padidinti 1 mln. eurų;

V.Bako siūlymas VSD asignavimus išlaidoms didinti 1 mln. eurų;

I.Degutienės, G.Kirkilo, R.Baškienės ir kitų parlamentarų grupės – Seimo kanceliarijai darbo užmokesčiui asignavimus didinti 300 tūkst. eurų.

Siūlymams, kuriems pritarta, reikės 10,46 mln. eurų. Pinigus numatyta paimti iš Klimato kaitos specialiosios programos.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad patobulintame projekte kitų metų biudžeto pajamos, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 10 mlrd. 590,2 mln. eurų. Įvertinus Seime siūlomų įstatymų pakeitimų projektus, biudžeto pajamos didėja apie 3,5 mln. eurų.

Patobulintame biudžeto projekte savivaldybių biudžeto pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio didėja 3,4 mln. eurų.

Kitų metų biudžeto projekte valstybės asignavimai išlaidoms ir turtui įsigyti, įskaitant ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sudaro 11 mln. 696 mln. eurų.

Asignavimus siūloma padidinti 19,7 mln. eurų. Didžiausią papildomų lėšų dalį sudaro asignavimai, skirti viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčiui didinti. Patobulintame 2019-2021 metų programos projekte kitų metų valstybės kapitalo investicijoms numatyta skirti 1 mlrd. 104 mln. eurų biudžeto lėšų, iš jų 711,2 mln. eurų ES paramos lėšų.

Perskirsčius asignavimus, 2,5 mln. eurų papildomai skirta kultūros įstaigų infrastruktūros plėtrai, 0,5 mln. eurų – Lietuvos paviljonui pasaulinėje parodoje „EXPO 2020“ pastatyti ir įrengti ir 0,4 mln. eurų – švietimo ir mokslo įstaigų projektams finansuoti. Padidinti asignavimai kelių tvarkymui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: pabėgėlių integracija – nauda ar žala darbo rinkai?