Kodėl „Sodra“ nenori, kad Jūs pas juos eitumėt

Kartą vienas žmogus pasakė – gyvenime daugiau neisiu į „Sodrą“. Ir teisingai – nėra ko ten eiti, kai viskas yra internete. Girdėjau sakant, kad žmogus gali gauti viską iš „Sodros“ taip nė karto ten ir neapsilankęs. Reikia tik kompiuterio arba išmanaus telefono.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2018, 8:30 AM, atnaujinta Dec 14, 2018, 8:31 AM

Aš pati išdrįsau ir greta samdomo darbo pradėjau nedidelę nuosavą veiklą. Skaičiai sąskaitose ėmė džiuginti.

Tačiau lazda turi du galus. Mokesčiai, įstatymai, jų aiškinimas dažnai keičiasi. Prievolė sekti ir suprasti naujoves intensyvų gyvenimą padarė dar sudėtingesniu. Ypač žinant, kad mokesčius reikės sumokėti pačiam. O kiek, kai jie kasmet keičiasi?

Pavyzdžiui, nuo 2019 m. keičiasi pensijų kaupimas ir pasirodo, žmogus net ir dirbdamas savarankiškai, yra įtraukiamas ir gali dalyvauti pensijų kaupime, kaip ir bet kuris dirbantis.

Be to, nuo metų pradžios ir mokesčiai keičiasi, bet tai kaip viską spėti sekti? Krebžda slogutis, primenantis, kad dėl nežinojimo galima turėti nemalonumų.

Visa patikima informacija, padedanti susigaudyti mokesčių naujovėse, ligos ir nedarbo išmokų, būsimų pensijų ir pan. skaičiavimo labirintuose man dabar yra aukso vertės.

Čia pasidalinsiu patirtimi, kaip palengvinti sau gyvenimą ir ką tik minėtais klausimais gauti aiškios, patikimos informacijos.

Skaičiuoklės skaičiuoklės

Informacijos lobynai, žinoma yra internete. Vienas tokių resursų – „Sodros“ interneto svetainė www.sodra.lt. Šiame puslapyje, prisijungusi prie gyventojo ar draudėjo paskyros galiu gauti būtent man aktualios informacijos visais su „Sodros“ kompetencija susijusiais klausimais.

Svarbiausia – visos žinios čia oficialios ir jomis galima pasinaudoti „čia ir dabar“.

Pirmas svarbus dalykas bet kuriam iš mūsų, ypač dirbant savarankiškai – žinoti kiek, kada ir kokių mokesčių reikia sumokėti. „Sodros“ interneto titulinio puslapioviršuje yra užrašas „Skaičiuoklės“ arba www.sodra.lt/lt/skaiciuokles. Tai super įrankis, kuriuo naudotis paprasta bet kuriam žmogui.

Taigi, paskaičiuoju, kiek, einant į naują darbą paprašyti darbo užmokesčio „į rankas“. Ir dar skaičiuoklė man kalkuliuoja, kiek turėsiu sumokėti mokesčių iš savo papildomos veiklos pagal individualios veiklos pažymą. Čia yra individualios veiklos skaičiuoklė, darbo vietos skaičiuoklė, ligos išmokos skaičiuoklė, verslo liudijimo ir individualios veiklos skaičiuoklė, netgi vaiko priežiūros išmokos skaičiuoklė ir kitos.

Kokio dydžio mano pensija?

Susitvarkius su pinigais, visuomet smalsu, kokia bus mano senatvės pensija. „Sodros“ senatvės pensiją galima paskaičiuoti skaičiuokle, nes yra prognozuojamos pensijos skaičiuoklė.

Bet nuo kitų metų keičiasi ir pensijų kaupimo tvarka, pagal kurią nebeliks „Sodros“ pervedimų į privačius pensijų fondus ir įsigalios nauja kaupimo formulė.

„Sodros“ interneto puslapyje randu konkrečiai ir labai aiškų aprašymą – kokią senatvės pensiją gausiu ir nuo ko tai priklauso.

Kiek metų reikia dirbti, kad išvis gautum senatvės pensiją? – 15 metų. O kiek aš jau esu dirbusi ir kiek surinkusi pensijos taškų?

Čia laikas prisijungti prie asmeninės „Sodros“ gyventojo paskyros. Prisijungusi renkuos skyrių „mano suvestinės“ ir per kelias minutes sistema pateikia suvestines ir apie mano darbo stažą, ir apie sukauptus taškus, ir apie sumokėtas įmokas, ir apie pervestas lėšas į pensijos kaupimo fondą.

Čia skaičiuokle galima paskaičiuoti, kiek gausiu pensijos, jeigu nuspręsiu daugiau nebedirbti. Arba atvirkščiai, kokia manęs laukia senatvė, jeigu uždirbsiu kokius 10 tūkst. eurų per mėnesį.

Išmanioji „Sodra“

O kaip laiku sužinoti apie pasikeitusius įstatymus ar kitas naujoves? Visgi negerai pražiopsoti ką nors svarbaus. Ypač dabar, kai „Sodra“ užsispyrusi kartoja, kad visos informacijos apie pensijų kaupimą ieškočiau internete toje savo paskyroje ir ne – jie nuoširdžiai nenori siųsti jokių popierinių laiškų. Bet gal ir gerai. Kam tas popierizmas.

Tam yra išmanioji „Sodra“, kuri 24 valandas per parą stebi būtent konkrečiam žmogui svarbias aktualijas bei įvykius ir praneša apie juos. Ji informuoja ir apie konkrečiam žmogui reikšmingus įstatymų pasikeitimus.

Tarkime, gyventojams išmanioji „Sodra“ iš anksto primena, kad laiku pateiktų dokumentus ir gautų jiems priklausančias išmokas. O, pvz., jei esate draudėjas, “Sodra“ primins, kad laiku pateiktumėte SD pranešimus ir kitus dokumentus apie apdraustuosius bei sumokėtumėte įmokas.

Kokiais būdais išmanioji „Sodra“ informuoja pasikeitimus? „Sodros“ interneto puslapio gyventojo ar draudėjo asmeninėje paskyroje tiesiog nurodykite, kokiu būdu norite gauti informaciją: į el. paštą, SMS žinute, E. pristatymo sistemoje ar balso pranešimu į telefoną.

Pirmą kartą galima pasirodyti visko daug ir neaišku, ką rinktis. Bet išsirenki, kas tau patogiausia vieną kartą ir po to jau visa informacija pasiekia žmogų asmeniškai jo pasirinktu būdu.

Beje, užsisakyti išmaniąją „Sodrą“ galima ne tik šios įstaigos interneto svetainėje, bet ir atvykus į „Sodros“ skyrių arba arba paskambinus telefonu 1883 ( tam reikia turėti KID numerį arba „Sodros“ skyriuje būti palikus balso pavyzdį, arba būti pasirūpinusiam identifikavimu per mobiliojo telefono numerį).

Svarbu ir tai, kad prireikus išsamesnės, asmeninės konsultacijos, vartotojas ją taip pat gali gauti nekeldamas kojos iš namų. Asmeninės konsultacijos teikiamos realiu laiku internetu.

Čia aprašiau tik kelias iš daugybės situacijų, kurias gali išspręsti elektroninis „Sodros“ patarėjas. Tai geras įrankis nagrinėjant sudėtingus nedarbo, ligos, motinystės/tėvystės išmokų, privalomo sveikatos draudimo, pensijų ir kitus „Sodros“ kuruojamus klausimus.

Beje, „Sodros“ interneto puslapyje į galima užsisakyti ir visų „Sodros“ žinių naujienlaiškį. Taip būsite tikri, kad esate gerai informuotas.

Taigi, neikite į tą „Sodrą“, kai viską, ko reikia, galima padaryti internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.