Jau galite suskaičiuoti savo būsimą pensiją: nurodo keturis galimus ateities scenarijus

Sausio 1 dieną įsigaliojo naujoji pensijų reforma, papildomos pensijos kaupimo tvarką pakeitusi iš esmės. Nuo dabar pensijos kaupimas yra skaičiuojamas pagal formulę 3+1,5. Tai reiškia, kad yra naikinama „Sodros“ dalis, o pensija daugiausia priklausys nuo paties dirbančiojo, kuris fondą galės papildyti 3 proc. nuo savo atlyginimo, o dar 1,5 proc. nuo VDU atkeliaus iš valstybės biudžeto.

Nauja skaičiuoklė skelbia keturis ateities scenarijus, kaip gali atrodyti jūsų pensija.
Nauja skaičiuoklė skelbia keturis ateities scenarijus, kaip gali atrodyti jūsų pensija.
Nauja skaičiuoklė skelbia keturis ateities scenarijus, kaip gali atrodyti jūsų pensija.<br>123rf nuotr.
Nauja skaičiuoklė skelbia keturis ateities scenarijus, kaip gali atrodyti jūsų pensija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 2, 2019, 12:33 PM, atnaujinta Jan 2, 2019, 1:22 PM

Įsigaliojus naujai tvarkai, „Sodra“ sudarė skaičiuoklę, kuri turėtų padėti gyventojams apsispręsti dėl papildomo kaupimo antrojoje pensijų pakopoje. Nauja skaičiuoklė skelbia keturis ateities scenarijus, kaip gali atrodyti jūsų pensija.

Tiesa, „Sodra“ pabrėžia, kad tai dar nėra oficiali skaičiuoklė.

Keturi scenarijai

Į skaičiuoklę reikia įvesti savo gimimo datą, gaunamo atlyginimo dydį, iki šiol įgytą pensijų stažą, „Sodros“ pensijos apskaitos vienetus, nurodyti, ar dalyvaujate papildomame kaupime, kokia jūsų sukauptų lėšų vertė ir t.t.

Pagal suvestus duomenis skaičiuoklė pateikia keturis ateities scenarijus. A scenarijus parodo prognozuojamą pensiją, jeigu kaupsite pensijų fonde atidedant 3 proc. įmoką nuo savo atlyginimo + 1,5 proc. nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto pervedamą įmoką.

B scenarijus – jeigu pensijų fonde kaupiant didėjančias įmokas (2019 m. 1,8 proc. įmoka nuo savo atlyginimo + 0,3 proc. įmoka nuo vidutinio šalies užmokesčio iš valstybės biudžeto, 2020 m. atitinkamai 2,1 + 0,6 proc., 2021 m. 2,4+0,9 proc., 2022 – 2,7+1,2 proc., 2022 m. ir vėliau – 3+1,5 proc.)

C scenarijus rodo, kas bus, jeigu sustabdysite dalyvavimą antrojoje pensijų pakopoje, o sukauptas lėšas paliksite pensijų fonde.

D scenarijus, jeigu nutrauksite kaupimo sutartį ir su visais sukauptais pinigais grįšite į „Sodrą“.

Skaičiuoklę galite rasti čia

Kaip kaupsime pensijas?

Lrytas.lt primena, kad 2019 m. vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, bus 358,27 euro, t.y. bus 26,52 euro, arba 8 proc., didesnė nei 2018 m.

Šiuo metu papildomos pensijos kaupimo formulė yra 2+2+2. Tai reiškia, kad 2 proc. nuo gaunamo atlyginimo moka pats kaupiantysis, 2 proc. atkeliauja iš „Sodros“, o dar 2 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) valstybė prideda iš savo biudžeto.

Pagal naująją kaupimo formulę kaupiantieji galės prisidėti 3 proc. nuo savo darbo užmokesčio „ant popieriaus“, o valstybė iš biudžeto skirs 1,5 proc. nuo užpraėjusių metų vidutinio darbo užmokesčio.

Šie procentai pateikti po darbdavio ir darbuotojo įmokų konsolidacijos, kai dirbančiųjų darbo užmokestis „ant popieriaus“ išaugs 1,289 karto.

Norintieji pradėti nuo mažesnės įmokos, gali rinktis nuoseklų įmokos augimą nuo 1,8 proc. kitais metais iki 3 proc. po penkerių metų.

Tai reikštų, kad 2019 m. kaupimo įmoka būtų 1,8 proc. nuo darbo užmokesčio, 2020 m. – 2,1 proc., 2021 m. – 2,4 proc., 2022 m. – 2,7 proc., 2023 m. – 3 proc.

Pasirinkus kaupti nuo 1,8 proc., valstybės paskata taip pat didėtų atitinkamai įmokos augimui: prasidėtų nuo 0,3 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio kitais metais ir pasiektų 1,5 proc. – 2023-iaisiais.

Automatiškai įtrauks į kaupimo fondus

Gyventojai, kurių amžius yra iki 40 metų, kitąmet bus automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimo sistemą. Tiesa, jie turės galimybę atsisakyti kaupimo sistemos arba savo dalyvavimo pradžią tiesiog atidėti.

Jei iki šiol nebuvo kaupiama papildomai, iki sueis 40 metų žmogus kas trejus metus gaus pranešimą iš „Sodros“, kad yra įtrauktas į kaupimo sistemą. Tada iki numatyto termino jis bus prašomas pranešti savo sprendimą – nori kaupti ar ne.

Jeigu asmuo sprendimo laiku nepateiks, jis atsitiktine tvarka bus priskiriamas vienai iš veikiančių pensijų kaupimo bendrovių ir taip pradės kaupti pensijai. Į kaupimo sistemą įtrauktas dirbantysis taip pat galės sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove. Tie, kurie jau kaupia II pensijų pakopoje, bus įtraukiami į atnaujintą kaupimo schemą.

Taip pat svarbu, kad sausį dalies senjorų, kuriems pensijos pristatomos į namus, laukia pokyčiai. Dalyje savivaldybių pensijas į namus atneš nebe Lietuvos paštas, kaip iki šiol, o kitų pensijas pristatančių įmonių darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.