Valstybė norą dirbti „gydo“ pati: už iniciatyvą bedarbius palieka be išmokų

Nors viešumoje daug ir garsiai kalbama apie tai, kad dalis gyventojų piktybiškai neieško darbo, o renkasi gyvenimą iš pašalpų ir taip tampa našta mokesčių mokėtojams, tačiau istorijos apie tai, kas nutinka ilgametį darbo stažą turintiems tautiečiams, kurie netikėtai tampa bedarbiais, verčia suglumti.

Žinia iš Užimtumo tarnybos kuo ilgiau dirbti norėjusi bedarbį itin nustebino.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žinia iš Užimtumo tarnybos kuo ilgiau dirbti norėjusi bedarbį itin nustebino.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žinia iš Užimtumo tarnybos kuo ilgiau dirbti norėjusi bedarbį itin nustebino.<br>V.Balkūno nuotr.
Žinia iš Užimtumo tarnybos kuo ilgiau dirbti norėjusi bedarbį itin nustebino.<br>V.Balkūno nuotr.
„Jei žmogus įsidarbina ir išdirba ilgiau nei 6 mėnesius, nutrauktos nedarbo išmokos mokėjimas nėra atnaujinamas“, – komentavo „Sodra“ atstovai.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Jei žmogus įsidarbina ir išdirba ilgiau nei 6 mėnesius, nutrauktos nedarbo išmokos mokėjimas nėra atnaujinamas“, – komentavo „Sodra“ atstovai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 8:56 PM, atnaujinta Feb 1, 2019, 7:42 AM

Panašu, kad valstybė netyčia rado būdą kaip „išgydyti“ žmonių norą dirbti.

Aiškėja, kad išsamiai įstatymų nestudijuojantys ir valstybe pasitikintys bei klusniai vykdantys Užimtumo tarnybos specialistų nurodymus žmonės kartais patenka į tokias situacijas, kai netekę darbo pusmečiui lieka be jokių nedarbingumo išmokų.

Dirbdamas ilgiau – rizikuoji likti be išmokų

Taip nutiko ir vienam naujienų portalo lrytas skaitytojui (redakcijai pašnekovo vardas ir pavardė žinomi – aut. past.).

„Praėjusių metų pavasarį teko atsisveikinti su darboviete, kurioje dirbau daugiau nei du dešimtmečius. Registravausi Darbo biržoje (dabar – Užimtumo tarnyboje (UT), bet jau po mėnesio radau laikiną darbą, kuriame dirbau savaitę. Po šios savaitės toliau aktyviai ieškojau darbo ir jį pavyko rasti“, – pasakojo pašnekovas.

Jis patikino, kad po laikino įsidarbinimo registruotas UT išbuvo apie nepilnai pusantro mėnesio ir praėjusių metų gegužės pabaigoje jau pradėjo dirbti.

„Viena regiono įmonė pasiūlė sezoninį darbą ir įdarbino pagal neterminuotą sutartį. Dar pamenu, klausiau UT darbuotojų, kas bus, kai darbdavys šią sutartį nutrauks, juk darbas sezoninis. Jos mane nuramino, kad grįšiu į UT ir toliau gausiu bedarbio išmokas, kol situacija vienaip ar kitaip ims spręstis“, – pasakojo jis ir pridūrė, kad toks atsakymas tą kartą nuramino.

Be išmokų liko pusmečiui

Situacija klostėsi palankiai ir sezoninis darbas užsitęsė iki pat lapkričio pabaigos, tačiau kai gruodį buvo nutraukta darbo sutartis ir buvęs darbuotojas nuėjo registruotis į UT iš ten dirbusių specialisčių išgirdo, kad bedarbio statusą jis turi, tačiau jokios išmokos jam nepriklauso dar pusmetį.

„Man buvo pasakyta, kad per praėjusius metus aš „perdirbau“ šešių mėnesių laikotarpį, be to, sutikau dirbti pagal neterminuotą sutartį.

Buvo leista suprasti, kad jei sezoninį darbą būčiau dirbęs dviem savaitėm trumpiau, situacija būtų kita. Dabar UT specialistai ir toliau padės man ieškoti darbo, bet jokios išmokos man nebepriklauso“, – nuostabos neslėpė vyras ir pridūrė, kad turėdamas beveik 40 metų darbo stažą šiuo metu pusmečiui liko be pajamų.

Pašnekovas pabrėžė, kad tikrai nesėdės rankų sudėjęs ir ieškos darbo, bet galiojanti tvarka nustebino.

„Pažįstu žmonių, kurie lengvai manipuliuoja esama tvarka ir nuolat gyvena valstybės išlaikomi, o štai už tai, kad norėjau kuo ilgau dirbti, dabar esu nubaustas“, – kalbėjo jis.

Paaiškino situaciją

„Sodros“ atstovai lrytas.lt aiškino, kad norėdamas gauti nedarbo draudimo išmoką, žmogus pirmiausia turi registruotis Užimtumo tarnyboje.

„Jei tarnyba suteikia žmogui bedarbio statusą – duomenys apie jį yra perduodami „Sodrai“, kuri, įvertinusi žmogaus turimą nedarbo draudimo stažą (reikalingas ne trumpesnis kaip 12 mėn. per pastaruosius 30 mėn. nedarbo draudimo stažas), skiria ir moka nedarbo išmoką.

Jei išmoka priklauso, ji yra apskaičiuojama pagal žmogaus turėtas draudžiamąsias pajamas, šių pajamų dydis neturi įtakos išmokos mokėjimo nutraukimui.

Kaip tai numato Nedarbo socialinio draudimo įstatymas, nedarbo išmokos mokėjimas nutraukiamas, kai Užimtumo įstatymo nustatyta tvarka panaikinamas bedarbio statusas. Apie Užimtumo įstatymo nuostatas, kaip ir kokiomis aplinkybėmis suteikiamas, nutraukiamas ar sustabdomas bedarbio statusas plačiau paaiškinti turėtų Užimtumo tarnybos specialistai.

Jeigu žmogus, kuriam dar nebaigta mokėti visa paskirta išmoka, iš naujo įsiregistruoja Užimtumo tarnyboje (naujai suteikiamas bedarbio statusas) per 6 mėnesius po nedarbo išmokos mokėjimo nutraukimo, šios išmokos mokėjimas yra atnaujinamas.

Kitaip tariant – toliau mokama paskirta, bet dėl žmogaus įsidarbinimo jam neišmokėta, išmokos dalis. Pakartotinai nedarbo išmoka gali būti paskirta tik po 12 mėnesių nuo ankstesnės nedarbo išmokos mokėjimo nutraukimo dienos“, – nutikusią situaciją aiškino institucijos atstovai.

Galiausiai, pasak "Sodros", jeigu žmogus įsidarbina pagal terminuotą, ne ilgesnės kaip 6 mėnesių trukmės, darbo sutartį, bedarbio statusas sustabdomas ir atitinkamai sustabdomas nedarbo išmokos mokėjimas. Užimtumo tarnybai atnaujinus bedarbio statusą po jo sustabdymo, atnaujinamas ir nedarbo išmokos mokėjimas (toliau mokama likusi išmokos dalis).

„Jei žmogus įsidarbina ir išdirba ilgiau nei 6 mėnesius, nutrauktos nedarbo išmokos mokėjimas nėra atnaujinamas“, – komentavo „Sodra“ atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.