ECB palūkanų normų nekeis iki pat 2020 metų

Didėjant nuogąstavimams dėl euro zonos ūkio plėtros lėtėjimo, Europos centrinis bankas ketvirtadienį ėmėsi drąsių veiksmų ir pareiškė, kad rekordiškai mažos palūkanų normos nebus keičiamos iki metų pabaigos.

ECB vadovas Mario Draghi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
ECB vadovas Mario Draghi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2019, 3:44 PM, atnaujinta Mar 7, 2019, 3:49 PM

Taip pat buvo nuspręsta bankams vėl pasiūlyti itin pigių paskolų.

Euro zonos centrinis bankas nustebino stebėtojus pareiškęs, kad pagrindinės palūkanų normos dabartiniuose rekordiškai žemuose lygiuose liks „bent iki 2019 metų pabaigos“.

ECB taikoma pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma šiuo metu sudaro rekordinius 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, – 0,25 procento.

Palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, sudaro minus 0,4 proc., o tai reiškia, kad bankams tenka mokėti už savo indėlius euro zonos centriniame banke.

Iki šiol ECB sakė, kad normos nebus keičiamos iki 2019 metų vasaros pabaigos.

Šis sprendimas, pasak analitikų, rodo, jog Valdančioji taryba dėl pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo, kurį, be kita ko, skatina neapibrėžtumas dėl „Brexit“, įtampa prekyboje, kurią visų pirma kelia JAV, ir vangesnė Kinijos ūkio plėtra ,yra susirūpinusi labiau, negu buvo manyta rinkose.

Euro zonos centrinis bankas stebėtojams pateikė dar vieną staigmeną: buvo nuspręsta bankams vėl pasiūlyti itin pigių paskolų, kad rinkoje neatsirastų likvidumo trūkumo.

Vadinamoji trečioji tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų serija (TITRO-III) bus pradėta vykdyti rugsėjį ir užbaigta 2021 metų kovą.

Vykdant operacijas, kuriomis bus siekiama padėti „išsaugoti palankias bankų skolinimo sąlygas“, bus siūlomos dvejų metų trukmės paskolos už patrauklias palūkanas, pranešė ECB, pasibaigus ketvirtadienį įvykusiam Valdančiosios tarybos posėdžiui.

Per ankstesnes TITRO serijas ECB bankams jau paskolino daugiau kaip 700 mlrd. eurų.

Paskutinių suteiktų paskolų terminas baigiasi 2020 metų birželį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.