Suskaičiavo rusų santaupas ir išvydo vis gilėjančią prarają

Kai kurie rusai tikrai neskursta – pernai šios šalies gyventojų santaupos pasiekė 33,6 trilijono rublių (452 mlrd. eurų). Tiktai valstybei nuo to ne geriau.

Rusijos bankuose praėjusiais metais indėlių suma gerokai padidėjo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos bankuose praėjusiais metais indėlių suma gerokai padidėjo.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 12, 2019, 1:46 PM

Tokios sumos, kokią turi sukaupę šalies gyventojai, Rusijos federaliniam biudžetui pakaktų porai metų. Tačiau valstybės ižde kiekvienais metais investicijoms stinga apie 40 mlrd. eurų.

Būtent tiek praėjusiais metais išaugo žmonių santaupos. Bet investuoti į savo ekonomiką jie nelinkę.

Dauguma santaupų – 22,3 trln. rublių (300 mlrd. eurų) laikoma bankuose indėlių pavidalu. Apie 6,2 trln. rublių (83,4 mlrd. eurų) saugoma grynaisiais, o į akcijas ir obligacijas investuota viso labo 5 trln. rublių (67,3 mlrd. eurų).

Taip yra dėl to, kad gyventojai nepasitiki šalies ekonomika ir jos ateitimi. Apklausos rodo, jog net 60 proc. verslininkų nemano, kad valdžia atsižvelgia į jų interesus. Maždaug tiek pat jų nesitiki permainų per artimiausius šešerius metus.

Vis dėlto, nepaisant įspūdingos santaupų sumos, jų daugiau ar mažiau turi tik 36 proc. rusų. O sukaupusių daugiau negu 400 tūkst. rublių (5,4 tūkst. eurų) – tik keturi milijonai. Ši grupė sudaro vos 3 proc. šalies gyventojų, tačiau jai atitenka 70 proc. visų indėlių.

Bankininkai pastebėjo, jog praraja tarp turtingųjų ir vargšų vis gilėja – mat auga indėlių, kurių suma siekia nuo 1,4 mln. iki 3 mln. rublių (19-40 tūkst. eurų), skaičius, o mažesnių negu 100 tūkst. rublių (1,34 tūkst. eurų) – traukiasi.

Anot konsultavimo kompanijos „Knight Frank“, šiuo metu Rusijoje gyvena daugiau nei 163 tūkst. milijonierių (skaičiuojant turtą doleriais).

Tiesa, apie 80 proc. iš jų turi ir kitų valstybių pasus, daugiausia – JAV, Ispanijos, Didžiosios Britanijos ar Šveicarijos.

Ekspertų duomenimis, pastaraisiais metais sparčiausiai turtėjo aukščiausio lygio kompanijų vadovai ir valstybės tarnautojai, kurių giminaičiai turėjo atitinkamą verslą (dažniausiai – susijusį su tarnautojo prižiūrima sritimi).

Taip pat augo aukštų valdininkų artimųjų pajamos.

Tuo metu vidutinis darbo užmokestis Rusijoje siekė 36 tūkst. rublių (484 eurus) per mėnesį.

Tačiau daugiau nei ši suma uždirbo tiktai 21 regiono (iš 85) darbuotojai, o Novosibirsko, Kemerovo, Orlovo ir dar keliose apskrityse vidutinis užmokestis buvo mažesnis negu 20 tūkst. rublių (269 eurai).

Akivaizdu, kad šių regionų gyventojų santaupos augo lėčiausiai, nes dauguma jų išvis neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.