Pernykštės problemos jau dvokia – verčia susimokėti už nevežtas atliekas

Praėjusiais metais sostinėje pasikeitusi šiukšlių išvežimo tvarka sukėlė didžiulį sąmyšį tarp gyventojų. Šiukšlių vežėjai kai kuriose gyvenvietėse atliekas išvežti vėluodavo ir po kelis mėnesius, tad tiek patys vežėjai, tiek Vilniaus miesto savivaldybė sulaukė vilniečių nepasitenkinimo bangos.

Šiukšlių vežėjai kai kuriose gyvenvietėse atliekas išvežti vėluodavo ir po kelis mėnesius, tad tiek patys vežėjai, tiek Vilniaus miesto savivaldybė sulaukė vilniečių nepasitenkinimo bangos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiukšlių vežėjai kai kuriose gyvenvietėse atliekas išvežti vėluodavo ir po kelis mėnesius, tad tiek patys vežėjai, tiek Vilniaus miesto savivaldybė sulaukė vilniečių nepasitenkinimo bangos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiukšlių vežėjai kai kuriose gyvenvietėse atliekas išvežti vėluodavo ir po kelis mėnesius, tad tiek patys vežėjai, tiek Vilniaus miesto savivaldybė sulaukė vilniečių nepasitenkinimo bangos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Šiukšlių vežėjai kai kuriose gyvenvietėse atliekas išvežti vėluodavo ir po kelis mėnesius, tad tiek patys vežėjai, tiek Vilniaus miesto savivaldybė sulaukė vilniečių nepasitenkinimo bangos.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 9:48 AM, atnaujinta Mar 14, 2019, 10:14 AM

Nors situacija, rodos, šiek tiek aprimo, nauji metai pasitiko su senomis problemomis – už praėjusius metus sąskaitas gavę gyventojai turi susimokėti ir už tuos mėnesius, kuomet šiukšlės nebuvo išvežamos, o to padaryti nesutinkantieji priversti mėnesių mėnesius laukti žinių iš savivaldybės.

Nesutiko mokėti

Į lrytas.lt redakciją kreipęsis Vilniaus rajone esančio Pagirių kaimo gyventojas Arūnas pasakojo, kad problemos gyvenvietėje prasidėjo gegužės mėnesį, kai jam ir visiems jo kaimynams atliekų išvežimas vėlavo du mėnesius.

Pagirius aptarnaujantys vežėjai VASA tuomet sulaukė gausybės Pagirių gyventojų skambučių, tačiau, Arūno teigimu, sutvarkyti situaciją padėjo tik kreipimasis į žiniasklaidą.

Po dviejų mėnesių gyvenimo su nevežamomis atliekomis situacija pamažu susitvarkė, tačiau vilnietis tikina abstulbęs, kai metų pabaigoje gavo sąskaitą už šiukšles ir pamatė, kad susimokėti teks ir už gegužės bei birželio mėnesius, kai paslauga nebuvo teikiama.

„Suma susidaro apie 14 eurų, bet čia yra principo reikalas. Kodėl aš turiu mokėti už tai, ko negavau? Paskambinau į VASA ir jie pasakė, kad taip paskaičiavo savivaldybė ir jie atleisti nuo mokesčio negali.

Man pasakė, kad dauguma klientų gavo tokias sąskaitas ir moka už jas. Atsakiau, kad jei klientas susimoka, vadinasi, jis sutinka būti apgaudinėjamas ir mulkinamas. Jam galima pateikti bet kokią sąskaitą ir jis susimokės. Jeigu ir aš nusileisčiau, ir man būtų galima pateikti bet ką“, – piktinosi Arūnas.

Niekas nepanoro kalbėtis

Tuomet VASA atstovai vyrui davė Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjo Valdo Juodžio telefono numerį ir patarė kreiptis pagalbos dėl mokesčio į jį.

Arūnas tikino aštuonis mėnesius mėginęs susisiekti su savivaldybės darbuotoju, pirmąjį mėnesį jis esą skambindavo net po kelis kartus per dieną, tačiau iki šiandien telefono ragelio jam taip niekas ir nepakėlė.

„Vėliau kažkokia mergaitė atsiliepė bendru numeriu, sakė, perduos užklausą savivaldybei, tuo viskas ir pasibaigė. Nauji metai prasidėjo, gavau vėl sąskaitą su praėjusių metų skola, nes, aišku, aš jos nemokėjau. Vėl skambinu į VASA, vėl jie man perskambina ir sako, kad neturi teisės nubraukti dalies.

Pasakiau, kad jūs man nieko nedavėte, tai jūs man turite sumokėti, kadangi aš du mėnesius su savo automobiliu vežiojau po visą rajoną šiukšles ir ieškojau konteinerių, o po to turėdavau dar valyti savo automobilį“, – pasakojo Arūnas.

Vyras tikino dar dabar vis mėginantis prisiskambinti V.Juodžiui bei kitiems savivaldybės atstovams, tačiau su juo pasikalbėti iki pat šiandien niekas taip ir nepanoro.

Nuo mokesčio neatleis

Kaip lrytas.lt komentavo pats Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas V.Juodis, įvedus naują šiukšlių išvežimo sistemą, vežėjai esą galėjo ir nežinoti kai kurių adresų, daug kas net neturėjo konteinerių ir t.t.

V.Juodis aiškino, kad rinkliava skaičiuojama už visus metus, ją sumokėti galima arba už visus metus iš karto, arba dalimis už ketvirčius. Pernai gyventojai gavo mokėjimo pranešimus su apskaičiuota rinkliava už 8 mėnesius.

„Gyventojas, norėdamas įgyti atitinkamą teisę, o ne gauti atitinkamas paslaugas, privalo sumokėti atitinkamą vietinę rinkliavą. Vietinė rinkliava už komunalinių atliekų surinkimą iš gyventojų ir atliekų tvarkymą vertintina kaip gyventojo privaloma įmoka už atliekas, kurios tvarkomos savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo sistemoje.

Šiuo atveju vilniečio atliekos buvo surinktos ir sutvarkytos. Nuo pareigos mokėti vietinę rinkliavą mokėtojas gali būti atleistas tik atitinkamų norminių aktų nustatytais pagrindais ir tvarka. Atsiprašome gyventojo, kad nepavyko susisiekti telefonu, tačiau tokiais atvejais reikia rašyti el. paštu.

Visi gyventojų gauti laiškai registruojami, perduodami nagrinėti atsakingiems specialistams ir vėliau pateikiamas atsakymas“, – laiške lrytas.lt dėstė V.Juodis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.