Moteris šoke: padidėjusi pensija atsirūgo – paslaugos brango penkiskart

Pensiją padidino keliais procentais, o socialinių darbuotojų paslauga namuose išaugo kelis kartus. Štai į tokią situaciją pakliuvo senjorė iš Klaipėdos. Sunkiai vaikštančiai, šlapimo nelaikančiai moteriai nuolat reikalinga socialinių darbuotojų priežiūra. 

 A. A. Šarpinskaitė sunkiai vaikšto nuo vaikystės, ji serga dramblialige. <br>Lrytas.lt koliažas
 A. A. Šarpinskaitė sunkiai vaikšto nuo vaikystės, ji serga dramblialige. <br>Lrytas.lt koliažas
 A. A. Šarpinskaitė sunkiai vaikšto nuo vaikystės, ji serga dramblialige. <br> Laidos stop kadras. 
 A. A. Šarpinskaitė sunkiai vaikšto nuo vaikystės, ji serga dramblialige. <br> Laidos stop kadras. 
 "Geriau jau būtų nuėmę tuos pensijos procentus, o ne tokius mokesčius už socialines paslaugas nustatę“, – atsiduso moteris.<br> Laidos stop kadras. 
 "Geriau jau būtų nuėmę tuos pensijos procentus, o ne tokius mokesčius už socialines paslaugas nustatę“, – atsiduso moteris.<br> Laidos stop kadras. 
 A. A. Šarpinskaitė, padedama vyro, bando atsistoti nuo kėdės. Moteris sunkiai vaikšto. <br> Laidos stop kadras. 
 A. A. Šarpinskaitė, padedama vyro, bando atsistoti nuo kėdės. Moteris sunkiai vaikšto. <br> Laidos stop kadras. 
 Socialinių paslaugų kainos pakilo padidėjus pensijoms.  <br> Laidos stop kadras. 
 Socialinių paslaugų kainos pakilo padidėjus pensijoms.  <br> Laidos stop kadras. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 6:52 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos „Žinių“ laidai ji sakė, kad anksčiau kas mėnesį už pagalbą mokėdavo po 34 eurus, tačiau nuo naujų metų padidėjus pensijai kainos pakilo. Tai sužinojusią moterį ištiko šokas. Nes socialinių paslaugų kaina išaugo kone 5 kartus – iki 149 eurų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis žada kreiptis į visas šalies savivaldybes, kad šios peržiūrėtų šių įkainių pokyčius ir patvirtintų juos naujus.

Moteris sunkiai vaikšto

79-erių Adolfina Augustina Šarpinskaitė, padedama vyro, bando atsistoti nuo kėdės. Moteris sunkiai vaikšto nuo vaikystės, ji serga dramblialige.

Pasak Adolfinos, pati ji nuo kambario iki virtuvės įstengia nueiti per valandą, o kartais – dar ilgiau.

Tokia „kelionė“ smarkiai išvargina.

Sunkiai judanti moteris lauke nebuvo jau trejus metus. Kelerius metus neįgalią klaipėdietę prižiūrėjo socialinė darbuotoja, ji užsukdavo kasdien porai valandų. Už pagalbą namuose klaipėdietė mokėdavo 34 eurus per mėnesį.

„Ko paprašydavau, tą ji ir padarydavo. Ir grindis išplaudavo ir indus suplaudavo, į spintą sudėdavo. Aš pati nieko negaliu“, – sakė A. A. Šarpinskaitė. Ji savarankiškai negali pastovėti nė minutėlės.

Padidėjo pensija

Nuo šių metų sausio neįgali moteris su vyru gauna didesnes pensijas – šeimos pajamos padidėjo 50 eurų. Moters pensija padidėjo 20 eurų, jis vyro – 30 eurų. Tačiau juodu ištiko šokas, kai dėl keliais procentais padidėjusios pensijos, kone penkis kartus pabrango socialinės darbuotojos paslaugos. Dabar vietoj 34 eurų tenka mokėti 149 eurus.

„Tai sužinojusi tris naktis negalėjau be raminančiųjų vaistų užmigti. Dieve tu mano, rankos kojos nusviro. Juk tai didžiausia skriauda. Geriau jau būtų nuėmę tuos pensijos procentus, o ne tokius mokesčius nustatę“, – atsiduso moteris.

„Kur tai matyta, – pyktelėjo neįgalios moters vyras Jeronimas Žemys. – Geriau jau tikrai tos pensijos nebūtų didinę“.

Atsisakė paslaugų

Neįgali moteris nebeįstengia mokėti penkis kartus pabrangusios paslaugos – ji atsisakė socialinės darbuotojos vizitų namuose. Tad visa priežiūros našta krito vyrui. Vaikų neturintys ir daugiau nei 50 metų kartu pragyvenę pensininkai karčiai juokauja, kad dabar jiems liko vienintelė išeitis – skyrybos.

„Išsiskiriam ir gyvenam kiekvienas savo pusėje, – šyptelėjo. – Tada gautume ir socialinę darbuotoją, ir tik 12 eurų tereikėtų mokėti“.

Senjorams ir neįgaliems žmonėms pagalbą namuose Klaipėdoje teikia įmonė „Ori senatvė“. Ji laimėjo savivaldybės skelbtą konkursą.

Pasikeitė koeficientas

Įmonės vadovė Vida Ričkienė sakė, kad ši senjorė ne vienintelė. Nes, padidėjus pensijoms, daugeliui vyresnio amžiaus žmonių pasikeitė ir už paslaugas skaičiuojamas mokesčio koeficientas – jis didėjo nuo 5 iki 20 procentų. Esą tokia jo apskaičiavimo tvarka numatyta vyriausybės nutarime.

„Jeigu vienam asmeniui tenkanti pajamų suma yra iki 244 eurų, tai tas žmogus išvis nemoka už socialines paslaugas – už jas sumoka savivaldybė. Jeigu pajamos neperšoka 366 eurus, tai žmogus moka 5 proc. įmokos. Bet jeigu jos didesnės nei 366 eurai, tada žmogaus dalis padidėja 20 proc.“, – aiškino V.Ričkienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis tvirtina, kad problema slypi savivaldybėse. Ministras žada prašyti, kad šios patvirtintų lankstesnę mokesčio už socialines paslaugas skaičiavimo tvarką.

„Savivaldybės turi turėti diferencijuotus mokesčius. Jei žmogaus pajamos paaugo, kaina gali būti šiek tiek didesnė, bet ne tokia didelė, kad žmogus pajaustų neigiamą poveikį“, – sakė L.Kukuraitis.

Anot V.Ričkienės, žmonėms būtų naudingiau, jei jiems tenkanti mokesčio dalis, paaugus pajamoms, didėtų palaipsniui, pavyzdžiui, kas 5 ar 10 procentų.

„Svarbu, kad nesusidarytų tokios didelės žirklės negalios prispaustam žmogui. Aišku, ta našta kristų savivaldybei, kuri perka iš mūsų paslaugas, bet žmogui, būtų lengviau“, – sakė pašnekovė.

Klaipėdos savivaldybė žada peržiūrėti įkainių procentus ir juos keisti artimiausiame tarybos posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.