„Eurostat“ skelbia, kiek balandį euro zonoje padidėjo kainos

Balandį vartojimo kainos euro zonoje ūgtelėjo, penktadienį patvirtino Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūra „Eurostat“, kuri šiek tiek padidino savo grynosios infliacijos vertinimą.

Per mėnesį kainos euro zonoje padidėjo 0,7 proc., kaip ir tikėtasi rinkose, palyginti su 1,0 proc. augimu kovą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Per mėnesį kainos euro zonoje padidėjo 0,7 proc., kaip ir tikėtasi rinkose, palyginti su 1,0 proc. augimu kovą. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2019, 2:07 PM

Remiantis agentūra, vartojimo kainų metinis augimas euro zonoje sudarė 1,7 proc. ir išliko to paties lygio, kaip ir pradinis rodiklis, paskelbtas gegužės 3 dieną. Kovą jis siekė 1,4 proc.

Šis paspartėjimas šiek tiek švelnina spaudimą Europos centriniam bankui (ECB), kurio infliacijos tikslas yra truputį mažesnis negu 2 proc., nors minėtas šuolis veikiausiai buvo susijęs su vėlesnėmis Velykomis šiais metais.

Per mėnesį kainos euro zonoje padidėjo 0,7 proc., kaip ir tikėtasi rinkose, palyginti su 1,0 proc. augimu kovą.

Grynosios infliacijos rodiklis yra atidžiai stebimas ECB, nes bankui reikia priimti sprendimus dėl monetarinės politikos. Į jį neįtraukiamos nepastovios energijos ir maisto kainos. Balandį metinis grynosios infliacijos augimas sudarė 1,4 proc., palyginti su 1,0 proc. kovą.

Jį galima būtų palyginti su pradiniu 1,3 proc. vertinimu.

Siauresnis infliacijos indikatorius padidėjo iki 1,3 proc. nuo 0,8 proc. kovą. Jis yra skaičiuojamas neįskaitant energijos, maisto, alkoholio ir tabako kainų. Pradinis rodiklis siekė 1,2 proc.

Visa infliacija augo dėl 5,3 proc. energijos kainų šuolio. Paslaugų kainų augimas buvo 1,9 proc. Maisto, alkoholio ir tabako kainos pakilo 1,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.