Bankai šiurpsta: šimtai tūkstančių prasiskolino, o dabar bankrutuoja

Rusijos bankai pradėjo skalambyti pavojaus varpais – apie 764 tūkstančius fizinių asmenų, kurie yra pasiskolinę nemenkas sumas, jau atsidūrė ties bankroto riba. Tai patvirtina ir oficiali statistika, tačiau žmonės kaip įmanydami vengia bankroto.

Rusijoje sparčiai auga tiktai fiziniams asmenims išduodamų paskolų skaičius, o verslininkai kaip įmanydami stengiasi išsiversti be bankų paslaugų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijoje sparčiai auga tiktai fiziniams asmenims išduodamų paskolų skaičius, o verslininkai kaip įmanydami stengiasi išsiversti be bankų paslaugų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos bankai ir kitos finansų institucijos drąsiai augina gyventojams išduodamų paskolų sumas, nors vis daugiau skolininkų nusprendžia bankrutuoti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Rusijos bankai ir kitos finansų institucijos drąsiai augina gyventojams išduodamų paskolų sumas, nors vis daugiau skolininkų nusprendžia bankrutuoti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai LR, Maskva

2019-05-29 08:45, atnaujinta 2019-05-30 12:55

Anot bankininkų, tokių skolininkų gretos netrukus išaugs iki milijono.

Kiekvieno jų skola vidutiniškai siekia 1,74 mln. rublių (24 tūkst. eurų).

Gausėja ir asmenų, kuriems jau pradėta bankroto procedūra. Pernai pirmąjį ketvirtį tokių buvo 8970, o šiemet – jau daugiau nei 13,3 tūkstančio.

Riba – pusė milijono rublių

Į skolas Rusijos gyventojai brisdavo ir anksčiau, bet tik prieš pusketvirtų metų jie įgijo teisę skelbti bankrotą.

Tai numatantis įstatymas pradėtas rengti dar 2009-aisiais, kai pasaulį buvo sukausčiusi finansų krizė, tačiau priimtas tik 2015 metų rudenį.

Pagal dabar galiojančią tvarką, jeigu gyventojo įsipareigojimai yra didesni nei pusė milijono rublių (6,9 tūkst. eurų), o bent vienos paskolos mokėjimas pradelstas daugiau nei 90 dienų, jis gali būti pripažintas nemokiu.

Tokiu atveju skolos yra įšaldomos ir delspinigių skaitiklis išjungiamas.

Užtat areštuojamos skolininko sąskaitos, o turtas, išskyrus tą, be kurio jis negali išsiversti, parduodamas iš varžytynių.

Gautos lėšos patenka arbitražo valdytojams, kurie sprendžia, kiek žmogui galima palikti pinigų pragyventi, o kiek skirti skoloms padengti.

Drąsiau skelbia bankrotą

Bankrotą paskelbusiems rusams lengva nebūna, tačiau toks gyvenimas gali tęstis ne ilgiau kaip penkerius metus.

Suėjus šiam terminui skelbiama finansinė laisvė – ankstesnės gyventojo skolos laikomos grąžintomis (išskyrus alimentus ir periodinį mokėjimą už komunalines paslaugas).

Tiesa, dar trejus metus toks bėdžius negali dirbti vadovu ar pretenduoti į valstybės tarnybą, taip pat neturi teisės registruoti individualios veiklos.

Tačiau tokie apribojimai rusus gąsdina vis menkiau.

Pirmaisiais įstatymo galiojimo metais žmonės kaip įmanydami vengė skelbti asmeninį bankrotą, bet dabar jau išdrąsėjo.

Priežastis paprasta – kadangi šeštus metus iš eilės realiosios šalies gyventojų pajamos traukiasi, tenka lįsti į skolas, o jas sugrąžinti gaunant menką atlygį už darbą yra sunku.

Nacionalinės reitingų agentūros duomenimis, palyginti su praėjusiais metais, šiemet gyventojams išduota 26 proc. daugiau paskolų ir jos jau pasiekė 13,5 trilijono rublių (186,7 mlrd. eurų). Tokio spartaus augimo nebūta nuo 2014 metų.

Auga pradelstos skolos

Įdomiausia tai, kad Rusijoje taip sparčiai auga tiktai fiziniams asmenims išduodamų paskolų skaičius, o verslininkai kaip įmanydami stengiasi išsiversti be bankų paslaugų, nes ekonominė padėtis šalyje yra sunkiai prognozuojama.

Todėl juridiniams asmenims išduotų kreditų suma šįmet išaugo tiktai 5 proc. – penkiskart mažiau nei gyventojams.

Tiesa, įmonės yra pasiskolinusios net pustrečio karto daugiau negu žmonės – 34,1 trln. rublių (471,7 mlrd. eurų).

Tai yra dvigubai daugiau nei šalies federalinio biudžeto visų metų pajamos.

Be to, verslui skolinama tiktai įkeitus turtą, o gyventojams – dažniausiai be jokio užstato, bet grąžinti kreditus jiems darosi vis sunkiau.

Net ir Rusijos finansų ministerija įspėjo, jog šalyje laukiama asmeninių bankrotų bangos, net pradelstos skolos jau pasiekė 1,7 trilijono rublių (23,5 mlrd. eurų) ir auga toliau.

Sociologinės apklausos taip pat liudija, jog žmonės nustojo baimintis bankroto.

Antai Voronežo apskrityje šiais metais bankrutuoti apsisprendė septynis kartus daugiau gyventojų nei buvo prieš metus, Dagestane – penkis kartus, Kryme, Užbaikalėje, Murmansko, Tulos, Kalugos ir kitose srityse – daugiau negu du kartus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.