Einančiam į pensiją valdininkui – pinigų lietus: bičiuliui sukūrė dosnią schemą

Klaipėdos rajono savivaldybėje rastas atsakymas į klausimą, dėl kurio Lietuvoje jau daug metų verda aistros. Pasirodo, kad pensininkų gyvenimą galima pagerinti labai paprastai – tarsi pamojus burtų lazdele apipilti valdiškais pinigais.

Paaiškėjo, kad atsakymo, kaip palengvinti pensininkų gyvenimą, reikia ieškoti Klaipėdos rajono savivaldybėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paaiškėjo, kad atsakymo, kaip palengvinti pensininkų gyvenimą, reikia ieškoti Klaipėdos rajono savivaldybėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paaiškėjo, kad atsakymo, kaip palengvinti pensininkų gyvenimą, reikia ieškoti Klaipėdos rajono savivaldybėje.
Paaiškėjo, kad atsakymo, kaip palengvinti pensininkų gyvenimą, reikia ieškoti Klaipėdos rajono savivaldybėje.
A.Bogdanovas: „Sausį, vasarį ir kovą savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjo atlyginimas vidutiniškai padidėjo tris kartus.“
A.Bogdanovas: „Sausį, vasarį ir kovą savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjo atlyginimas vidutiniškai padidėjo tris kartus.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 2, 2019, 5:32 PM

Štai į pensiją susiruošusiam Klaipėdos rajono savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjui Romualdui Bogačiovui buvo įdėtas apie 50 tūkstančių eurų lauknešėlis. Klaipėdos rajono valdininkai sukūrė schemą, kaip gerokai pagerinti būsimo pensininko gyvenimą.

R.Bogačiovas pernai gruodį raštu kreipėsi į tuometį Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorių Sigitą Karbauską prašydamas nuo šių metų kovo 29 dienos jį atleisti iš einamų pareigų šalių susitarimu.

Buvo nutarta valdininkui išmokėti jo gauto vidutinio darbo užmokesčio šešių mėnesių kompensaciją ir išmoką už nepanaudotas atostogas.

Vidutinis darbo užmokestis tokiu atveju skaičiuojamas pagal paskutinius tris mėnesius.

Sausį, kai buvo vertinama savivaldybės darbuotojų kasmetinė tarnybinė veikla, Juridinio skyriaus vedėjas sulaukė labai gero pažymio.

Tad administracijos direktoriaus įsakymu R.Bogačiovui skirta dviejų pareiginių algų dydžio piniginė išmoka.

Vasarį jam atseikėta vienkartinė vienos pareiginės algos dydžio išmoka už atliktą ypatingos svarbos užduotį – teisinius pakeitimus dėl pasikeitusio Valstybės tarnybos įstatymo. Iš viso už šį mėnesį jam buvo priskaičiuota 8500 eurų.

Po tokių pinigų dalijimo Juridinio skyriaus vedėjo darbo užmokesčio vidurkis skaičiuojant pagal paskutinius tris mėnesius tapo beveik tris kartus didesnis negu įprastai.

Jam taip pat buvo išmokėta kompensacija už beveik šimtą kalendorinių dienų nepanaudotų kasmetinių atostogų. Valstybės tarnautojui mokėta ir maksimali 40 proc. priemoka prie atlyginimo.

Tad po taip smarkiai per tris mėnesius išaugusių pajamų R.Bogačiovui galiausiai buvo atseikėta milžiniška išeitinė kompensaciją – beveik 50 tūkstančių eurų.

Žada atlikti tyrimą

Toks ankstesnės valdžios dosnumas pakraupino Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorių Artūrą Bogdanovą: „Praėjusių metų pabaigoje R.Bogačiovo vidutinė alga buvo šiek tiek daugiau kaip 1800 eurų.

Sausį, vasarį ir kovą, kai Juridinio skyriaus vedėjui imta ruošti lauknešėlį, ji vidutiniškai padidėjo tris kartus.

Mums kilo didelių abejonių dėl tų nuopelnų.

Valstybės tarnybos įstatyme aiškiai pasakyta, kad darbuotojus skatinti galima, tačiau paskatos gali būti skiriamos tik už išskirtinius asmeninius indėlius.

Perskaitęs ataskaitas kokio nors išskirtinumo neįžvelgiau.

Manau, kad tuometis administracijos vadovas žinojo, jog kompensacija bus skaičiuojama pagal paskutinių trijų mėnesių vidutinį algos dydį.

Kol kas man sunku vertinti, kodėl taip nutiko. Mes atliksime vidinį tyrimą ir viską išsiaiškinsime.“

Įstatymai nebuvo pažeisti?

Pagal teisės aktus galima skirti į pensiją išeinančiam žmogui šešių mėnesių išeitinę kompensaciją, tačiau tokią dovaną gavo tik vienas R.Bogačiovas.

„Visa tai dar nėra įvertinta iki galo, bet turima informacija rodo, kad buvusi valdančioji dauguma baigė savo kadenciją dosniai atsilygindama kai kuriems darbuotojams.

Aiškinsimės, ar buvo pažeisti įstatymai, ar tai tik moraliniai dalykai. Tikriausiai teisės aktai nebuvo pažeisti, bet tai akivaizdus neūkiškumas ir išlaidavimas.

Reikia užkirsti kelią panašiems dalykams ateityje“, – vakar kalbėjo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Gavę kompensaciją vėl dirba

Įdomiai susiklostė dar keturių Klaipėdos rajono savivaldybės darbuotojų situacija.

Sulaukę pensinio amžiaus jie privalėjo užleisti valstybės tarnautojų kėdes.

Šiems asmenims išmokėta apie 30 tūkst. eurų kompensacijų.

Tačiau kitą dieną jie vėl triūsė savivaldybėje ir užsiėmė panašia veikla – tik dabar pagal darbo sutartis.

Buvusi Statybos ir kelių priežiūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Aldona Balčikonienė tapo to paties skyriaus vyriausiąja specialiste.

Ji pripažino, kad su išmokomis už nepanaudotas atostogas ir išeitine kompensacija susidarė 5 tūkst. eurų suma: „Statybų skyriuje dirbau 40 metų.

Likau čia, nes reikia užbaigti bent penkiolika objektų, penki jų remiami Europos Sąjungos. Kai baigsiu, daugiau gal ir nebedirbsiu.

Manau, kad tą kompensaciją užsitarnavau. Anksčiau skyriuje buvau viena, beveik nesiilsėjau – susikaupė 500 dienų atostogų, manau, kad ne gėda, jog tris algas gavau.

Dabar dirbu tą patį darbą, o alga labai sumažėjo – gaudavau daugiau nei 1000, o dabar – apie 700 eurų. Jei metus dar padirbsiu, manau, niekam jokio nuostolio nebus.“

Gali pritrūkti pinigų algoms

Per keturis šių metų mėnesius Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetui tokios pinigingos palydos iš viso jau kainavo daugiau kaip 136 tūkst. eurų.

Baiminamasi, kad iki metų pabaigos gali pritrūkti pinigų savivaldybės administracijos ir biudžetinių įstaigų darbuotojų atlyginimams.

Apskaičiuota, kad už išeitinėms išmokoms skirtus 136 tūkst. eurų buvo galima pastatyti 40 vietų modulinį vaikų darželį ir mokėti už jį nuomą net penkerius metus.

Pats darbuojasi ne dėl pinigų

Buvęs Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos vadovas Sigitas Karbauskas tikino nemanąs, kad buvo išmokėtos per didelės išeitinės kompensacijos.

Jo teigimu, R.Bogačiovas to nusipelnė, nes dirbo savivaldybėje keturiasdešimt metų ir tapo žmogumi legenda: „Nežinau, kokia suma jam sumokėta. Nemanau, kad tai per daug.

Ne pinigai yra esmė – reikia gerbti žmogų legendą.

Aš visada žmones vertinu pagal darbo stažą, kompetenciją.

Pinigų mūsų rajone niekada netrūko ir netrūksta, dirbome taupiai, reikia tik mąstyti.

Aš asmeniškai einu dirbti ne dėl pinigų – stengiuosi daryti gera visuomenei ir bendruomenei.

Ne pinigai yra esmė ir laimė. Manau, dirbantiems reikėtų uždirbti, kad nereikėtų kombinuoti, ieškoti papildomų šaltinių, – tokia mano pozicija. Mūsų savivaldybė buvo vertinama kaip turinti mažiausiai korupcijos požymių“, – aiškino rajono biudžeto pinigais pavaldinius apdalinęs buvęs administracijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.