Mažėjant tradiciniam finansavimui verslas atranda naujus pinigų šaltinius

Kaip parodė naujausia Lietuvos banko atlikta įmonių apklausa, daugiau kaip trečdalis mažų ir vidutinių įmonių jaučia alternatyvių finansavimosi šaltinių poreikį, nes tradicinių kredito įstaigų siūlomos sąlygos pastebimai griežtėja. O alternatyvūs skolintojai priduria, kad tokia tendencija ryškėja ir tarp stambesnių bendrovių. Ypač pastebimai auga faktoringo apimtys. 

 „Factris Lietuva“ vykdomasis direktorius Paulius Jauga.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 „Factris Lietuva“ vykdomasis direktorius Paulius Jauga.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 10:52 AM

Viena priežasčių, anot specialistų, vis daugiau įmonių susiduria su vėluojančiais pirkėjų mokėjimais, todėl faktoringo – sąskaitų apmokėjimo – paslauga tampa dar aktualesnė. Kai įmonė už atliktus darbus ar produktus išrašo sąskaitą, jos apmokėjimo iš kliento gali tekti laukti mėnesius, o pasinaudojus faktoringu iki 90 proc. sąskaitos sumos gaunama per pora dienų, likusi dalis – kai klientas apmoka sąskaitą. Be to, įmonės atrado privalumą, kuris itin parankus mokius pirkėjus turinčiam verslui. Teikiama operatyvi sąskaitų apmokėjimo paslauga tokiam verslui ypač naudinga, nes faktoringo bendrovės finansuotą sąskaitą vėliau apmoka pirkėjas.

Faktoringo paslaugas teikiančios bendrovės „Factris Lietuva“ vykdomasis direktorius Paulius Jauga patvirtina tokias tendencijas skaičiais: jų bendrovės š. m. I pusmečio duomenys rodo dvigubą faktoringo apimčių augimą, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Kompanijos faktoringo portfelis š. m. I pusmetį Lietuvoje pasiekė 11,2 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad didžiausias faktoringo paslaugų augimas buvo transporto, įdarbinimo paslaugų bei didmeninės prekybos srityse veikiančiuose versluose. Šie sektoriai ir pernai aktyviausiai naudojosi sąskaitų finansavimo paslauga, bet šiemet tokių klientų faktoringo portfeliai augo bene 2,5 karto.

„Šiose srityse visada jaučiamas poreikis. Matome, kad ypač transporto atstovams sunkiau gauti paskolas iš tradicinių finansuotojų, todėl jie vis drąsiau domisi ir atranda faktoringo galimybes. O didmenininkams itin svarbu turėti apyvartinių lėšų, nes reikia nuolat ir dažnu atveju skubiai įsigyti naujų prekių bei žaliavų“, – pastebi P. Jauga.

Nors ankstesniais metais faktoringo paslauga buvo labiau aktuali mažesnėms įmonėms, kurių metinės pajamos iki 1 mln. eurų, šių metų duomenys rodo, kad klientų portfelį vis drąsiau papildo ir stambesnės įmonės.

„Factris Lietuva“ duomenimis, įmonių, kurių metinės pajamos viršija 5 mln. eurų, š. m. I pusmečio faktoringo portfelis buvo bene 3 kartus didesnis. Kiek mažesnis, bet taip pat ryškus faktoringo paklausos augimas vidutinio dydžio įmonėse, kurių metinės pajamos sudaro 1–3 mln. eurų. Pastarųjų faktoringo portfelis augo 2 kartus. 

„Matome, kad faktoringo pagalba pagerintas įmonės likvidumas duoda naudą – taip paprasčiau laiku ar greičiau atsiskaityti su tiekėjais, subalansuoti pinigų srautą sezono laikotarpiu. Tai aktualu ne tik mažesnėms bendrovėms. Taip pat pastebime įmonių susidomėjimą prekinio kredito draudimu, kuriuo pirkėjai apdraudžiami nuo nemokumo rizikos, – tai irgi prisideda prie faktoringo paslaugos augimo“, – sako P. Jauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.