Rusija plačiai atvėrė duris į Sankt Peterburgą: pigios kelionės – tik akių dūmimas

Nuo spalio pirmosios Rusija supaprastino užsienio turistų atvykimą – kad galėtų apsilankyti Sankt Peterburge ir jo apylinkėse, užteks turėti elektroninę vizą. Turizmo verslas džiaugiasi – būtent jos panaikino didžiausią kliūtį užsieniečiams atvykti į Rusiją. Tikimasi, kad į Sankt Peterburgą atvyks pusantro karto daugiau turistų, ypač – iš Europos.

Daugeliui mokių užsieniečių Rusija – didelė, įdomi ir pigi šalis su silpna nacionaline valiuta.<br>123rf.com nuotr.
Daugeliui mokių užsieniečių Rusija – didelė, įdomi ir pigi šalis su silpna nacionaline valiuta.<br>123rf.com nuotr.
Daugeliui mokių užsieniečių Rusija – didelė, įdomi ir pigi šalis su silpna nacionaline valiuta.<br>123rf.com nuotr.
Daugeliui mokių užsieniečių Rusija – didelė, įdomi ir pigi šalis su silpna nacionaline valiuta.<br>123rf.com nuotr.
Daugeliui mokių užsieniečių Rusija – didelė, įdomi ir pigi šalis su silpna nacionaline valiuta.<br>123rf.com nuotr.
Daugeliui mokių užsieniečių Rusija – didelė, įdomi ir pigi šalis su silpna nacionaline valiuta.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 8, 2019, 6:17 AM

Turizmo verslas tikisi, kad kitu proveržiu taps mažų sąnaudų oro vežėjų iš Europos – „Ryanair“, „EasyJet“ ir „Wizzair“ – atėjimas į Sankt Peterburgo Pulkovo oro uostą.

Užsieniečių padaugės, o štai vidaus turistų gali ir sumažėti. Mat vizų naujovės sutapo su draudimu gyvenamuosiuose namuose teikti apgyvendinimo paslaugas. Šimtams privačių viešbučių kilo grėsmė nutraukti veiklą. Progos tuo pasinaudoti nepraleis stambusis viešbučių verslas, tačiau dėl to gali išaugti nakvynės kainos, o tai, tikėtina, atbaidys dalį rusų.

Užsieniečių daugiau nei rusų

Sankt Peterburgas – tarptautinis Rusijos prekės ženklas. Pernai jis tapo pačiu paklausiausiu Rusijos miestu tarp svečių iš užsienio. Analitikų agentūra „TurStat“ suskaičiavo, kad 2018 m., įskaitant Pasaulio futbolo čempionato sirgalius, jame viešėjo 3,9 mln. užsieniečių. Maskvoje tuo pačiu laikotarpiu – 5 milijonai.

Įdomu ir tai, kad 2018 m. atvykėlių skaičius Sankt Peterburge pirmą sykį viršijo rusų.

Šios vasaros sezonu miesto viešbučių užimtumas pasiekė trejų metų piką – 88 procentus. Tai 15 proc. daugiau, nei metais anksčiau, kai Rusijoje vyko Pasaulio futbolo čempionatas.

Šis spalis gali tapti lūžio tašku, mat 53-jų valstybių piliečiai gavo teisę atvykti į Sankt Peterburgą ir Leningrado sritį turėdami naujo tipo – elektronines – vizas. Jos galiojimo laikas – 30 dienų, iš kurių Rusijoje galima prabūti tik aštuonias dienas.

Nemokama elektroninė viza išduodama per keturias kalendorines dienas.

Sankt Peterburge viešbutį „Helvecija“ turintis Junis Teimurchanly įsitikinęs, kad vizos buvo didžiausia kliūtis turistams, kurie, viena vertus, skaičiuoja išlaidas, kita vertus, nenori gaišti pildydami gausybę dokumentų, rašo bbc.com.

„Daugeliui mokių užsieniečių Rusija – didelė, įdomi ir pigi šalis su silpna nacionaline valiuta. O tai – didelis konkurencinis pranašumas renkantis kelionės kryptį“, – svarstė J.Teimurchanly.

Išbandė su sirgaliais

Rusija elektronines vizas pirmą sykį išbandė pernai vykusiame Pasaulio futbolo čempionate Kaliningrado ir Tolimųjų Rytų federalinėje apygardoje. Tačiau, sumanymui pasiteisinus, neatmetama jo išplėsti visoje Rusijoje.

Kaip skelbė laikraštis „Kommersant“, liepos viduryje prezidentas Vladimiras Putinas nurodė pasirengti tam, kad nuo 2021 m. sausio 1 d. ims galioti 16 dienų elektroninė rusiška viza. Ji turėtų būti išduodama ne tik turistams, bet ir lankantiems pažįstamus žmones ar atvykstantiems į komandiruotę.

Techniškai Leningrado sritis pasirengusi įsivesti elektronines vizas nuo pernai metų, kai prieš Pasaulio futbolo čempionatą keliuose artimiausiuose patikros punktuose Estijos ir Suomijos pasienyje buvo įdiegta valstybinė migracijos ir registracijos apskaitos sistema. Ji buvo pritaikyta sirgalių pasais vadinamoms „Fan ID“. Iš esmės tai ir buvo elektroninės vizos.

Elektroninėms vizoms pradėjus veikti, turizmo operatoriai Suomijoje tikisi turizmo paketų į Rusiją pardavimus padidinti 30 procentų. Laukiama ir svečių iš Estijos srautų. Į Sankt Peterburgą vežančios autobusų įmonės pasiruošusios padidinti reisų skaičių, tačiau susiduria su sunkumais.

„Abiejų šalių pasieniečiai gerai dirba. Tačiau trūksta tinkamos infrastruktūros“, – bbc.com cituoja estų portalą ERR, kuris kalbino vežėjos „Lux Express“ atstovą.

Pigūs skrydžiai – brangi nakvynė

Pulkovo oro uostą valdančios įmonės „Vozdušnyje borota severnoj stolicy“ generalinis direktorius Leonidas Sergejevas teigė, kad į Pulkovo oro uostą pasirengusios ateiti stambios mažų sąnaudų vežėjos iš Europos – „Ryanair“, „EasyJet“ ir „Wizzair“. Jei taip ir įvyktų, skaičiuojama, kad 2025 m. jos oro uostui galėtų atgabenti 5,9 mln. keleivių.

Tačiau tie turistai, kurie atskris nedaug sumokėję už bilietus, gali būti nemaloniai nustebinti nakvynės kainų. Mat nuo spalio 1 d. V.Putinas uždraudė gyvenamuosiuose pastatuose teikti nakvynės paslaugas.

Sankt Peterburge po šiuo draudimu pakliūva svečių namai, maži viešbučiai, apartamentai – tūkstančiai kvadratinių metrų istoriniame miesto centre. Skaičiuojama, kad iki šiol mieste buvo apie 400 įvairaus dydžio viešbučių.

Daugelis verslininkų, ketindami pradėti viešbučių verslą, supirko senus komunalinius butus ir kitokį gyvenamąjį būstą. Tam ėmė paskolas. Kad sugrąžintų skolas, verslininkams prisieis patalpas nuomoti – įstatymas to nedraudžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio