Į juoduosius VMI sąrašus pakliuvusios įmonės negali atsitokėti: „Už ką?“

Trečiadienį Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) pranešus, jog reikšmingai papildė nepatikimų mokesčių mokėtojų sąrašą, jame atsidūrusių įmonių savininkai gūžčioja pečiais – priežasčių tam teigia nesuprantantys. Tačiau VMI tikina, kad visa informacija – lengvai prieinama, o sąrašo informacija bus naudinga būsimiems įmonių partneriams.

 VMI atstovė teigia, jog klausimų dėl patekimo į nepatikimų įmonių sąrašą neturėtų likti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 VMI atstovė teigia, jog klausimų dėl patekimo į nepatikimų įmonių sąrašą neturėtų likti.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Įmonių vadovai teigia nustebę VMI sprendimu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Įmonių vadovai teigia nustebę VMI sprendimu.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 14, 2019, 1:39 PM, atnaujinta Nov 14, 2019, 6:51 PM

Nuo šių metų sausio sudaromame minimalių patikimo mokesčių mokėtojo kriterijų neatitinkančių įmonių sąraše – jau 47 Lietuvos bendrovės.

Į sąrašą įtrauktos įmonės „Baltic Construction“ vadovo Nerijaus Jančiaus teigimu, jokių pranešimų iš VMI, paaiškinančių, kodėl jo vadovaujama įmonė įtraukta į nepatikimų sąrašą, jis negavo, o pats tokio sprendimo nesupranta.

„Nežinau, kodėl esame įtraukti. Ir nelabai suprantu, ką tai reiškia – nepatikimų? Ar nemokėjome mes kažko, ar nesumokame? Mokesčius susimokėję, neturime skolų, tai nelabai suprantu“, – stebėjosi įmonės vadovas.

Jo teigimu, toks VMI sprendimas turės neigiamų pasekmių jo verslui.

„Čia faktas. Ir dėl klientų, ir šiaip – jeigu statybinė įmonė, tai visi tikrinasi, žiūri į rangovą ir tiekėją, visi tikrina“, – kalbėjo N.Jančius.

Į sąrašą įtraukta ir prieš porą metų įkurta patalpų valymo paslaugas teikianti įmonė „Tavo švara“. Pasak įmonės vadovės Linos Nadzeikienės, pamačiusi, jog jos įmonė patenka į nepatikimų sąrašą labai nustebo. Tokio įtraukimo priežastys jai – nežinomos ir nepaaiškintos.

„Mes kaip ir dar skaitomės naujokai rinkoje, galbūt čia atsiliepė kažkokia priežastis, nes daug kas mumis nepasitiki, kadangi mes dar nauji“, – svarstė įmonės vadovė.

Pasak L.Nadzeikienės, sunku pasakyti, ar toks VMI sprendimas turės įtakos tolimesnei įmonės veiklai.

VMI atstovės spaudai Rūtos Asadauskaitės teigimu, į minėtąjį sąrašą įmonės įtraukiamos ne tik dėl mokesčių nemokėjimo, o VMI yra pasirengusi išsklaidyti galimas abejones.

„Paprasčiausias būdas, jeigu įmonei kyla klausimų, tai yra įmonės vadovui paskambinti į mokesčių informacijos centrą ir jis visą išsamią informaciją galės gauti asmeniškai“, – tikino VMI komunikacijos vadovė.

Pasak jos, patikimumo kriterijų neatitikimo sąrašas – ne tik rekomendacinio pobūdžio, tačiau turi rimtų pasekmių.

„Visų pirma tai yra viešuma. Įmonės pačios gali pasitikrinti savo verslo partnerius ir kaip jiems sekasi vykdyti savo prievoles. Kitas dalykas – jie netenka paramos gavėjo statuso ir negali dalyvauti viešuosiuose pirkimuose“, – sakė R.Asadauskaitė.

VMI svetainėje skelbiama, kad sprendžiant dėl įtraukimo į nepatikimų įmonių sąrašą yra tikrinama, ar per trejus metus iki vertinimo nebuvo skirta bauda už neapskaitytas pajamas ir panašius nusižengimus ir dėl bent vieno pažeidimų nebuvo apskaičiuota daugiau kaip 15 tūkst. eurų mokesčių.

Tikrinama, ar įmonė nebuvo bausta už nelegalų darbą, ji ar jos vadovas nebuvo nuteistas už sukčiavimą, neteisėtą praturtėjimą.

Įstaigos patikrina, ar nebuvo paskirta 1,5 tūkst. eur ar didesnė bauda už tam tikrus administracinius nusižengimus ir ar nebuvo paskirta bauda už pakartotinai padarytą nusižengimą.

Priklausomai nuo nusižengimų kriterijaus įmonė lieka nepatikima vieneriems arba trejiems metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.