Rusus smaugia greitųjų paskolų kilpa – daugėja aukų

Greitosios paskolos kai kuriems žmonėms Rusijoje tampa tikru prakeiksmu. Užtat juos suteikiančios kompanijos gali pasigirti milžinišku pelnu.

Buvusi Rusijos prezidento V.Putino žmona L.Škrebneva-Očeretnaja neseniai įsitraukė į greitųjų paskolų verslą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Buvusi Rusijos prezidento V.Putino žmona L.Škrebneva-Očeretnaja neseniai įsitraukė į greitųjų paskolų verslą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai iš Maskvos

Nov 17, 2019, 8:09 PM

Permės krašte esančiame Kormoviščės kaimelyje neseniai nutiko siaubinga tragedija – 24 metų vyriškis peiliu nudūrė nėščią žmoną ir trimetį sūnų, o vėliau padegė trobelę, kurią šeima nuomojosi. Kaimynų iškviesti pareigūnai rado jį pusiau be sąmonės, nes vyras mėgino atimti gyvybę ir sau.

Per apklausą paaiškėjo, jog Andrejus (toks žudiko vardas) yra prasiskolinęs greitųjų paskolų įmonėms ir į Kormoviščę atvyko visai neseniai mėgindamas pasislėpti nuo skolų išieškotojų.

Netekęs vilties jis ryžosi siaubingam nusikaltimui.

Tapo pinigų siurbliais

Nedidelės ir greitai suteikiamos paskolos Rusijoje pastaruoju metu tampa vis didesne problema.

Kaip aiškino šią sritį prižiūrinčios „Rospotrebnadzor“ tarnybos specialistai, teoriškai šių įmonių tikslas atrodo kilnus – padėti piliečiams, susidūrusiems su laikinomis finansinėmis bėdomis, pragyventi bent iki algos.

Tačiau jos greitai pavirto pinigų siurbliais, išpešančiais iš nepasiturinčių paskutinius rublius už beprotiškus procentus.

Nors valdžia mėgino pažaboti skolintojų apetitą ir įstatymu įteisino tvarką, kad palūkanos negali būti didesnės nei procentas per dieną, galiausiai tokioms įmonėms skolininkai sumoka dvigubai.

Greitųjų paskolų bendrovių didžioji dalis klientų – tie, kurie negali gauti paskolų iš bankų. Dažniausiai tai finansiškai neišprusę piliečiai, kurie net neįsivaizduoja, kaip greitai užauga skolų kupra.

Skolintojai dar pritaiko įvairių papildomų mokesčių už menamus taisyklių pažeidimus, o kai kuriais atvejais darbuojasi šešėlyje ir išduoda paskolas bedarbiams už nesuvokiamas palūkanas.

Lemia didėjantis skurdas

Naudotis greitųjų paskolų įmonių paslaugomis jau pradėjo net ir vidutines pajamas gaunantys Rusijos gyventojai. Anksčiau jie skolindavosi iš bankų būstui, automobiliui arba kelionei, o dabar dažniausias paskolos tikslas – neatidėliotinoms reikmėms.

Tai – bene akivaizdžiausias augančio nepritekliaus įrodymas, nes realiosios Rusijos piliečių pajamos stabiliai mažėja nuo 2014 metų.

Centrinis bankas skelbia, kad fizinių asmenų indėlių šalyje pernai pagausėjo net 9,5 proc. – iki 22 trilijonų rublių (311 mlrd. eurų) – daugiausia per penkerius pastaruosius metus.

Bet apklausos rodo, kad net du trečdaliai žmonių neturi jokių santaupų. Tai reiškia, kad turtingieji lobsta, o skurdžiai toliau skursta.

Prieš dešimt metų vyriausybė buvo iškėlusi tikslą, kad vidurinė klasė turėtų sudaryti ne mažiau kaip pusę šalies visuomenės. Nepavyko.

Aukštosios ekonomikos mokyklos duomenimis, prie tokių galima priskirti geriausiu atveju 38 proc., o „Alfa Bank“ nuomone, – tik 30 proc. žmonių.

Bet ir tai atrodo pernelyg daug, nes sociologai tvirtina, kad vidurinės klasės atstovų Rusijoje tėra apie 10 mln., arba 7 proc. visuomenės.

Savininkė – garsi moteris

Esant tokioms sąlygoms greitųjų paskolų bendrovės tiesiog pasmerktos klestėti.

Kaip paskelbė savaitraštis „Sobesednik“, iš to nemenkai uždirba ir buvusi šalies prezidento Vladimiro Putino žmona Liudmila Škrebneva-Očeretnaja.

Paaiškėjo, kad neseniai, pasinaudojusi keliomis tarpinėmis įmonėmis, ji tapo Kipre registruotos kompanijos „CarMoney“ bendraturte ir naudos gavėja. O ši įmonė yra viena pirmaujančių Rusijos mikrokreditų rinkoje.

„Sobesednik“ žiniomis, bendrovės pelnas pirmąjį šių metų pusmetį buvo rekordinis, o Rusijos gyventojai jai yra skolingi 2,6 mlrd. rublių (kone 37 mln. eurų).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.