Seimas apsisprendė dėl vaiko pinigų: aišku, kam ir kiek jie didės

Seime antradienį prieš priimdamas kitų metų biudžetą galutinai balsavo dėl vadinamųjų vaiko pinigų.

Vaiko pinigai, tėvai, vežimėlis, A. Srėbalienės nuotr.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Vaiko pinigai, tėvai, vežimėlis, A. Srėbalienės nuotr.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Vaiko pinigai, tėvai, vežimėlis, A. Srėbalienės nuotr.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Vaiko pinigai, tėvai, vežimėlis, A. Srėbalienės nuotr.<br> A.Srėbalienės nuotr.
mama ir vaikas, jauna mama, šeima, vaiko pinigai, kūdikis, mama ir vežimėlis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
mama ir vaikas, jauna mama, šeima, vaiko pinigai, kūdikis, mama ir vežimėlis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 11:46 AM, atnaujinta Dec 17, 2019, 12:47 PM

Už įstatymą balsavo 111, prieš – 3, susilaikė 6 Seimo nariai.

Valdantieji nuo ateinančių metų sausio universalią išmoką vaikui didina nuo 50 iki 60 eurų, o gausių, nepasiturinčių, neįgalių vaikų šeimoms – nuo 70 iki 100 eurų.

Šį pasiūlymą registravo valstiečių vadovas Ramūnas Karbauskis, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė bei jos pavaduotojas valstietis Tomas Tomilinas.

Tačiau diskutuojant dėl įstatymo parlamentarė Aušrinė Armonaitė piktinosi tuo, kad 0,5 mlrd. eurų tiesiog išdalinama gatvėje, užuot pasirūpinus būreliais, kuriuos galėtų lankyti vaikai.

„O 15 eurų krepšelis būreliams šiame biudžete nėra numatytas. Investuokime į vaikų tobulėjimą, ugdymą, investuokime į jų supergalias“, – ragino A.Armonaitė.

Viktorija Čmilytė-Nielsen klausė, ar vaiko pinigus reikėtų vertinti kaip kompensaciją už šiandien priimamus kelis mokesčius.

Vaiko pinigai – geras būdas kovoti su skurdu. Tačiau tuos pinigus skiriame ne investicijoms į vaikų ugdymą, o pravalgyti šiandien. Tie 10 eurų (tokia suma nuo sausio didžiajai daliai gyventojų didinami vaiko pinigai – red. past.) bus paimti per tas išlaidas, kurios kils. Ir valdantieji, kaip patyrę fokusininkai, į vieną kišenę įdės, iš kitos išims ir dar prisiims nuopelnus už tai, kas bus 2021 metais“, – kalbėjo Seimo narė.

Priminsime, kad R.Šalaševičiūtė su T.Tomilinu registravo siūlymą, kurį teks įgyvendinti jau kitai Vyriausybei, – nuo 2021 metų universalios vaiko išmokos dydį kelti iki 70 eurų, gausioms ir nepasiturinčioms šeimoms – iki 110 eurų.

Šiam siūlymui taip pat pritarta. 

Rimanto Jono Dagio manymu, liberalai atstovauja senam  valdininkiškam požiūriui – jie geriau žino, ko reikia šeimoms. „Reikia pasitikėti šeimomis, kurios geriau žino, kaip išleisti vaiko pinigus“, – sakė Seimo narys.

R.Karbauskis žurnalistams praėjusią savaitę patvirtino, kad tai yra galutinis „vaiko pinigų“ scenarijus – dėl jo sutarta koalicinėje taryboje.

Tokioms išmokoms pirmadienį pritarė ir Ministrų kabinetas, anksčiau teikęs projektą, kad nuo sausio išmoka didėtų tik nepasiturinčioms, gausioms bei neįgalius vaikus auginančioms šeimoms (nuo dabartinių 70 iki 90 eurų), o visiems kitiems vaikams mokama universali išmoka augtų liepą iki 60 eurų.

Pirminiais skaičiavimais, padidinus išmokas vaikams nuo sausio 2020 metų biudžete papildomai reikės apie 149 mln. eurų. Iš viso universalią išmoką vaikui gautų apie 521,9 tūkst. vaikų, papildomai skiriamą išmoką – apie 151,6 tūkst. vaikų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.