Neįtikėtinas naivumas: patikėjusi aferistų pasakomis moteris nė nesusimąstydama įklimpo į skolas

Moteris susiviliojo žadamu nepažįstamosios palikimu – beveik milijonu eurų – ir liko su skolų našta. Kad gautų įspūdingą sumą dovanų, moteris patikliai vykdė tariamos geradarės nurodymus – kelis kartus pervedė po kelis šimtus eurų į nurodytą sąskaitą užsienio banke. Nukentėjusioji atsitokėjo tik po dar vieno prašymo pervesti pinigų, nors žadėtojo palikimo nesulaukė.

 Aferistų auka, taip ir netapusi milijoniere, į policiją nuskubėjo, kai buvo paprašyta pervesti dar 300 eurų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Aferistų auka, taip ir netapusi milijoniere, į policiją nuskubėjo, kai buvo paprašyta pervesti dar 300 eurų.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Aferistų auka, taip ir netapusi milijoniere, į policiją nuskubėjo, kai buvo paprašyta pervesti dar 300 eurų.<br> Stop kadras
Aferistų auka, taip ir netapusi milijoniere, į policiją nuskubėjo, kai buvo paprašyta pervesti dar 300 eurų.<br> Stop kadras
„Kaip gi gali sveiko proto žmogus patikėt? Kas milijonus dalins?“, – stebėjosi praeivis.<br> Stop kadras
„Kaip gi gali sveiko proto žmogus patikėt? Kas milijonus dalins?“, – stebėjosi praeivis.<br> Stop kadras
 V.Palionis.<br> Stop kadras
 V.Palionis.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 29, 2019, 8:13 PM

„Durna kaip velnias. Papuoliau“, – milijoniere taip ir netapusi Anykščių rajono gyventoja kalbėti į kamerą nedrįsta.

Tačiau moteris sutinka papasakoti, kaip pakliuvo į sukčių pinkles. Iš pradžių ją feisbuke nepažįstamoji pakvietė į draugus. Tai buvo pirmasis žingsnis, po kurio anykštietė pradėjo bendrauti su apgavike.

Po kurio laiko nepažįstamoji pasiūlė neįtikėtiną dovaną – beveik milijoną eurų. Esą ji sunkiai serga, gyventi likę nedaug ir ieško žmogaus, kuriam galėtų palikti užgyventą turtą. Anykščių rajone gyvenanti moteris sulaukė ir dovanojimo pažymėjimo – tariamame dokumente nurodoma dovanojama suma stulbina – kone milijonas eurų.

„Nežinau, ar kas nors nesusižavėtų ir kas nepaimtų, jeigu duoda. Viskas jau buvo suplanuota: pasigerinti gyvenimo kokybę, planavome kažkur išvykti, kadangi Lietuvoje labai sunku, norėjau vaikams geresnės ateities“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidai „Reporteris“ kalbėjo nukentėjusioji.

Moteris bedarbė, viena augina vaikus. Tad dėl geresnės ateities vykdė tariamos geradarės nurodymus – paskutinius pinigus pervedinėjo į nurodytas sąskaitas. Esą kad įrodytų, jog pasiūlymas gauti milijoną – ne pinigų plovimas, reikėdavo pervesti lėšų į neva kažkokį fondą, sumokėti tariamą mokestį.

Taip anykštietė per kelis kartus pervedė beveik 600 eurų. Liko skolos už butą ir tuščios kišenės. Tik taip ir nesulaukusi žadėtojo palikimo, moteris suprato buvusi apgauta.

„Daug kas sakė: „Taigi nedurna esi, kai čia taip „pasidžiovei“?“ Jeigu su bankininke sėdim, kalbam, net banko darbuotojas nepasakys, kad čia kažkas netikslaus“. – krimtosi nukentėjusioji.

Aferistų auka, taip ir netapusi milijoniere, į policiją nuskubėjo, kai buvo paprašyta pervesti dar 300 eurų.

„Kiek žinoma, pinigai buvo pervesti ne į Lietuvoje veikiančio banko sąskaitą. Dažnai ateina iš užsienio tokie laiškai – matyti iš jų turinio, kada jie išversti per „Google“ vertėją, tekstas būna darkytas. Panašu, kad iš užsienio tie laiškai dideliais kiekiais siunčiami į įvairias pasaulio šalis, ir per daugumą atsiranda žmonių, kurie jais patiki ir praranda savo lėšas“, – komentavo

Anykščių rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Valdas Palionis.

Pareigūnų teigimu, sukčiai seniai persikėlė į elektroninę erdvę ir ten ieško patikliųjų.

„Aš gal pagalvočiau – už ką man tą milijoną duos? O iš tikrųjų, tai gali būti, kad užhipnotizuoja žmogų“, – svarstė praeivė gatvėje.

„Kaip gi gali sveiko proto žmogus patikėt? Kas milijonus dalins? Už patiklumą ir kenčia“, – sakė kitas.

Pareigūnų teigimu, žmonės patiki ir iš pirmo žvilgsnio sunkiai įtikinamomis istorijomis.

„Dažnai būna, kad tie patys nukentėję asmenys sako – prieš mėnesį bendravau su kaimyne ir stebėjausi, kaip žmonės patiki? Kažkas būna užprogramuota tuose laiškuose ir panašiai, kad žmonės pasiduoda emocijom, patiki, kad gali gauti didelį turtą paprastai, mažai investuodami, ir susigundo“, – aiškino V.Palionis.

Tyrėjai tvirtina, kad nustatyti tokius nusikaltimus labai sudėtinga – paprastai nukentėjusiųjų pinigai keliauja per kelias sąskaitas, išgryninami užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.