Rusai neįpirks nė atpigusių daržovių – apkarpė net skurstančiųjų pinigus

Daugiau nei 60 procentų rusų po sausio mėnesį paskelbtos prezidento Vladimiro Putino kalbos tikėjosi, kad gyvenimas ims gerėti. Tačiau jiems teks skaudžiai nusivilti.

Daugiau nei 60 procentų rusų po sausio mėnesį paskelbtos prezidento V.Putino kalbos tikėjosi, kad gyvenimas ims gerėti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nei 60 procentų rusų po sausio mėnesį paskelbtos prezidento V.Putino kalbos tikėjosi, kad gyvenimas ims gerėti.<br>„Scanpix“ nuotr.
Praėjusį rudenį Rusijoje gana gerai užderėjo bulvės. Sumažėjo ir jų kaina.<br>„Scanpix“ nuotr.
Praėjusį rudenį Rusijoje gana gerai užderėjo bulvės. Sumažėjo ir jų kaina.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 5, 2020, 6:27 AM

Permainų, žinoma, nestinga. Pavyzdžiui, pasikeitė daugiau nei pusė Rusijos vyriausybės.

Tačiau naujasis darbo ir socialinės apsaugos ministras Antonas Kotiakovas veiklą pradėjo nuo apkarpymo.

Pirmiausia nuspręsta sumažinti minimalų pragyvenimo lygį: dirbantiems – 432 rubliais (daugiau kaip 6 eurais), vaikams – 450 rublių (6,4 euro), pensininkams – 288 rubliais (4,1 euro).

Dabar pirmiesiems jis siekia 11 942 rublius (170 eurų), vaikams – 10 838 rublius (154 eurus), senjorams – 9090 rublių (129 eurus).

Tiesmukas skaičiavimo būdas

Rusijoje minimalus pragyvenimo lygis kasmet nustatomas įvertinus privalomąsias rinkliavas bei mokesčius, o svarbiausia – pagrindinių produktų krepšelį.

Jame yra pigiausia duona, bulvės, vaisiai, daržovės, pienas, cukrus ir kiti būtiniausi produktai. Kaip aiškino vienas šio krepšelio sudarytojų, Finansų universiteto prie Rusijos vyriausybės profesorius Aleksandras Safonovas, pagrindinis produktų paketas atspindi skurdo lygį.

Sudarymo būdas nesudėtingas. Medikai skelbia, kiek kilokalorijų per dieną reikia dirbančiam žmogui, kiek – pensininkui ar vaikui.

Toliau skaičiuojama, kiek būtina baltymų, angliavandenių ir riebalų. O vėliausiai – kiek atsieina jų turintys pigiausi produktai.

Net ir prezidentas V.Putinas užsiminė, kad krepšelio sudėtį reikia apsvarstyti, nes trūksta ne tik obuolių ar vaisių – pagal dabartinę metodiką, per dieną žmogui turėtų pakakti 50 gramų žuvies ar 160 gramų mėsos. Žinoma, pigiausios.

Kaltas derlingas ruduo

Tokio krepšelio kaina perskaičiuojama kas tris mėnesius, tačiau skurdžiausiems Rusijos gyventojams svarbiausias būna paskutinis kiekvienų metų ketvirtis. Mat jo kainos ir lemia, koks bus minimalus pragyvenimo lygis kitąmet.

Lyg tyčia, praėjusį rudenį šalyje gerai užderėjo bulvės, morkos, kopūstai, svogūnai. Todėl sumažėjo ir jų kaina.

Tai ir tapo svarbiausia priežastimi, kodėl Darbo ir socialinės apsaugos ministerija nusprendė sumažinti minimalų pragyvenimo lygį.

Netektų ir kitų lengvatų

Rusijoje skurstančiųjų, kuriems reikia valstybės paramos, suskaičiuojama 18–20 milijonų.

Teikiamos ir piniginės išmokos, ir pagalba maisto, higienos ar buitinės chemijos produktais, dalijami net drabužiai ar avalynė.

Yra net iki šimto kategorijų asmenų, kurie gali prašyti paramos. Tai – ir neįgalieji, ir daugiavaikiai, ir bedarbiai, ir apdovanotieji įvairiausiais ordinais, ir net tie, kurie susiduria su laikinais sunkumais. Tačiau pagalbos sulaukia ne visi – kai kurie gauna net pagal kelias kategorijas, o kai kurie išvis nieko.

Vis dėlto skurdžiausiems svarbiausias yra minimalus pragyvenimo lygis. Jei jis sumažinamas, kaip nutiko šiuo atveju, daugeliui jų kyla ir didesnių grėsmių, ypač jei kitos pajamos nesumažėja.

Tuomet gali paaiškėti, kad dalis šių žmonių oficialiai neskursta, todėl jiems nepriklauso nei transporto, nei komunalinių paslaugų lengvatos ar nemokamas maitinimas vaikams.

Kitaip tariant, nors bulvės ir morkos atpigo, praradimai gali būti kur kas didesni.

Siūlo didesnį įvertinimą

Nemažai ekspertų jau seniai aiškina, kad tikrasis minimalus pragyvenimo lygis Rusijoje turėtų būti bent tris kartus didesnis.

Tai apskaičiavo ir Rusijos mokslų akademijai priklausantis Socialinių ir ekonominių problemų institutas.

Anot jo mokslininkų, būtiniausių produktų krepšelyje turi būti bent trečdaliu daugiau mėsos ir žuvies, kur kas gausiau kiaušinių, pieno, vaisių ir daržovių.

Be to, privaloma įtraukti būtinąsias medicinos bei švietimo išlaidas, teisines paslaugas ir draudimą, net pinigus pietums ne namuose. Kitaip tariant, kad tuomet viskas būtų pagal vakarietiškus standartus.

Tačiau tyrėjų paskelbtas minimalus pragyvenimo lygis vargu ar būtų pakeliamas Rusijos biudžetui, nes jis siektų 31 087 rublius (440 eurų) per mėnesį.

Deja, šiuo metu daugiau nei pusėje šalies regionų tiek nesudaro net vidutinis atlyginimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.