Gerokai anksčiau apie užterštą mėsą žinojusi „Maxima“ pasiaiškino: nurodė, kodėl iškart nieko nesakė

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pranešė, kad „Maxima LT“ apie nesaugius produktus žinojo jau vasario 3 dieną, tačiau apsaugos priemonės buvo pradėtos taikyti tik vasario 7 dieną.

Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br>D.Umbraso nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br>D.Umbraso nuotr.
Mantas Staškevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mantas Staškevičius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br>  Lrytas.lt archyvo nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br>  Lrytas.lt archyvo nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-02-10 11:44, atnaujinta 2020-02-10 15:54

Tai pirmadienį per spaudos konferenciją pranešė bendrovės „Maxima LT“ prekybos tinkui priklausančiose mėsos išpjaustymo ir pusgaminių gamybos patalpose, logistikos sandėlyje ir bendrovės „Biovela-Utenos mėsa“ mėsos perdirbimo įmonėje savaitgalį vykdytus patikrinimus atlikusi VMVT.

Anot jos direktoriaus pavaduotojo Manto Staškevičiaus, nesaugi mėsa galėjo būti parduota pirkėjams.

„Be abejo, gali būti, nes tai pakankamai didelis centras ir didelis žmonių kiekis. Iki vasario 7 dienos priemonės nebuvo taikytos arba apie tai nebuvo mums žinoma“, – spaudos konferencijoje sakė M.Staškevičius.

Jo teigimu, į rinką iš viso pateko trys nesaugios „Biovelos“ mėsos partijos – apie 20 tonų. Šių trijų partijų rinkoje jau nebėra.

VMVT, atlikusi prekybos tinklo patikrą, aptiko taršos bei užfiksavo atsekamumo trūkumų.

„Maxima“ nepateikė įrodančių dokumentų, kad atsekamumas tinkamas“, – žurnalistams pirmadienį sakė M.Staškevičius.

Tarnybos teigimu, įmonė turi sugebėti atsekti, iš ko gavo žaliavą ir ką iš tos žaliavos pagamino bei pateikti informaciją konkrečiais kiekiais. Būtent dėl atsekamumo trūkumo „Maxima“ nusprendė išimti iš prekybos visą šviežią mėsą.

Galimybes atlikti tyrimą Veterinarijos tarnybos inspektoriams apsunkino tai, kad dėl pasibaigusių minėtųjų produktų vartojimo terminų produktai buvo sunaikinti.

„Maximos“ atstovė spaudai Rima Aukštuolytė portalui lrytas.lt teigė, jog prekybos tinklas dar neturi tikslių skaičių nei dėl sunaikinto, nei dėl parduoto galimai užterštos mėsos kiekio.

Nesaugi produkcija iš prekybos jau pašalinta, apie nukentėjusius nuo nesaugių maisto produktų VMVT žinių neturi. Tarnybos atliktų tyrimų rezultatų dėl mėsos kokybės „Maximoje“ galima tikėtis šios savaitės pabaigoje.

Pateikė savo versiją

Tuo metu „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė tikino, kad VMVT anksčiau informuota nebuvo, nes „Maximos“ atstovai pirmiausia norėjo būti visiškai įsitikinę.

„Atliekant tyrimus, jų rezultatai gaunami per 4-5 dienas. Pirmuosius savikontrolės tyrimus laboratorijai pridavėme sausio 28 dieną. Mėginiai buvo imti iš mėsos cecho Elektrėnuose. Atsakymus gavome vasario 3 dieną, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša. Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti.

Tuo metu užfiksavome, kad mėsa tiems gaminiams buvo atvykusi iš vieno tiekėjo. Dar vieni mėginiai laboratorijai buvo priduoti sausio 29 dieną iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatus gavome vasario 4 dieną, o VMVT informavome vasario 5 dieną dėl gauto laboratorijos protokolo apie mikrobiologinę taršą. Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija. Mūsų mėsinėse kasdien, baigus darbo dieną, vyksta įprastinis valymas ir dezinfekcija.

Trečia mėginių serija laboratorijai priduota sausio 30 dieną (mėsos galiojimo trukmė – vasario 2 diena ir vasario 6 diena). Tyrimų rezultatus gavome vasario 4 dieną, jie patvirtino įtarimus dėl mikrobiologinės taršos.

Tačiau norėdami būti visiškai įsitikinę, laukėme tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 dieną (mėsos galiojimas – vasario 5 diena). Jų sulaukėme vasario 7 dienos rytą. Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai.

Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių, nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome savo parduotuves ir mėsos cechus“, – situaciją komentavo E.Dapkienė.

Primename, kad prekybos tinklas „Maxima“ penktadienį, vasario 7-ąją, sustabdė prekybą šviežia mėsa nustačius mikrobiologinę taršą salmonelėmis bendrovės „Biovela“ kiaulienos sprandinėje ir kumpyje. „Biovelos“ vadovas patikino, kad minima produkcija jokiems kitiems klientams nebuvo tiekiama.

Kitą dieną, šeštadienį, mėsos perdirbimo įmonių grupė „Biovela Group“ pranešė, jog ėmėsi visų priemonių vartotojų saugumui užtikrinti, o mikrobiologine tarša įtartos produkcijos partijų rinkoje šiuo metu nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.