Užsieniečių įdarbinimas Lietuvoje – net valytoja privalo turėti diplomą

Vis dar sklando legendos, kad darbdaviai užsieniečius samdo dėl to, jog ieško pigios darbo jėgos ir taip nori sumažinti veiklos sąnaudas. Realybė yra kitokia – tam tikrose srityse labai trūksta kvalifikuotų darbuotojų. Ir užsieniečių įdarbinimas tam tikroms Lietuvos įmonėms tapo būtynybe. 

Lietuvoje jau dirbantiems užsieniečiams siūloma dar ir papildomai užsidirbti.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Lietuvoje jau dirbantiems užsieniečiams siūloma dar ir papildomai užsidirbti.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Jasiūnaitė

Feb 14, 2020, 6:10 PM

Tad ką svarbu žinoti, norint įdarbinti užsienietį?

Kokybiška darbuotojo atranka

Atrinkti įmonei naudingą darbuotoją, o dar ir užsienietį, pačiam darbdaviui gali būti tikras iššūkis.

Vis daugiau darbdavių pasikliauna įmonėmis, kurios vykdo personalo iš kitų šalių atranką ir įdarbinimą.

Pasak bendrovės „123“ vadovės Kristinos Bliakevičienės, jos turi partnerius kitose šalyse, taip pat atsako už darbuotojų atrankos procesą ir suteikia garantiją, todėl visas darbuotojo paieškos procesas tampa daug lengvesnis.

Dokumentų legalizavimas

Norint įdarbinti darbuotojus iš trečiųjų šalių Lietuvoje, darbuotojas privalo gauti leidimą dirbti ir darbo vizą.

„Nors ir egzistuoja supaprastinta įdarbinimo tvarka, užsieniečių įdarbinimas nevisada yra greitas ir paprastas procesas. Susigaudyti reikalavimų ir reikalingų dokumentų kiekyje nesusidūrusiam su užsieniečių įdarbinimo procesu gali pasirodyti daug sudėtingiau, nei atrodė iš pirmo žvilgsnio“, – teigė pašnekovė.

Visuomenėje vis dar dažnai galvojama, jog į Lietuvą atvykstantys užsieniečiai dirba „juodus“ darbus, tačiau realybė yra visiškai kitokia.

Anot K.Bliakevičienės, kiekvienais metais užsieniečių darbuotojų poreikis versle didėja.

Tačiau dar dauguma darbdavių nežino, jog įdarbinti galima tik kvalifikuotus darbuotojus, tai reiškia jog darbuotojai iš užsienio šalių privalo turėti savo kvalifikaciją įrodančius dokumentus.

Taigi užsieniet negalės dirbti net valytoja, jei neturi  profesinės kvalifikacijos. Dėl to darbdaviams patiems dažnai iškyla problemų randant tinkamus kandidatus.

Sezoninis darbas

Vis dažniau daugėja klausimų apie sezoninį užsieniečių darbą.

Šiuo metu Lietuvoje galima iki 6 mėnesių per 12 mėnesių laikotarpį užsieniečiams dirbti sezoninius darbus. Šiems darbuotojams įdarbinimo tvarka yra paprastesnė, nei įprastai, todėl tai labai naudinga toms įmonėms, kuriose sezono metu yra stipriai padidėjusi darbo apimtis.

Šia galimybe gali pasinaudoti žemės ūkio, miškų ūkio įmonės, maisto, apgyvendinimo ar kitas paslaugas teikiančiose įmonėse, kuriose sezono metu darbo krūvis padidėja.

Pagal Lietuvos migracijos departamento duomenis, šių metų pradžioje, sausio 1-ąją užfiksuotas rekordinis skaičius – Lietuvoje gyveno per 78 tūkst. užsienieęių. Tai maždaug 2,8 proc. bendro Lietuvos gyventojų skaičiaus.

Palyginti su 2018 metais, pernai skaičius išsaugo netgi 34,6 procentais. Tai parodo, jog užsieniečių atvykstančių į Lietuvą skaičius kiekvienas metais auga ir galima daryti prielaidą, jog ir augs toliau.

Visgi didžioji dalis Lietuvoje gyvenančių užsieniečių turi laikinus leidimus gyventi Lietuvoje, dauguma jų darbo pagrindu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?