Siūloma iki 40 eurų sumažinti prekių vertę, kad užsienio keleiviams būtų grąžinamas PVM

Siekiant paskatinti užsienio keleivius įsigyti prekių Lietuvos prekybos įmonėse ar padidinti jų apyvartą – Finansų ministerija pateikė Vyriausybei svarstyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimo „Dėl pridėtinės vertės mokesčio grąžinimo užsienio asmenims“ pakeitimo projektą, kuriame siūloma sumažinti minimalią bendrą prekių vertę, kuriai esant užsienio keleiviams būtų grąžinamas pridėtinės vertės mokestis (PVM).

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2020, 3:34 PM

„Paskatinę užsienio keleivius įsigyti daugiau prekių Lietuvos prekybos įmonėse, padidintume mūsų šalies įmonių apyvartas. Kartu siūlome iš esmės peržiūrėti ir modernizuoti pačius PVM grąžinimo procesus: įprastus „popierinius“ perkelti į elektroninę erdvę ir taip sudaryti sąlygas veikti šiuolaikines tendencijas atitinkančiai PVM grąžinimo užsienio keleiviams sistemai“, – sakė finansų viceministras Darius Sadeckas.

Projekte siūloma nuo 2020 metų liepos 1 dienos užsienio keleiviams, t. y. asmenims, norintiems įsigyti prekių Lietuvoje, tačiau gyvenantiems ne Europos Sąjungos (ES) šalyse, sumažinti minimalią bendrą prekių vertę (nuo 55 iki 40 eurų), kuriai esant galima susigrąžinti PVM, jei iš Lietuvos už ES ribų išvežamos prekės nėra pradėtos naudoti ar vartoti, sakoma Finansų ministerijos pranešime.

Taip pat projekte siūloma nuo 2022 metų sausio 1 dienos pradėti naudoti elektroninių duomenų tvarkymo sistemą ir PVM grąžinimo procedūras perkelti į elektroninę erdvę. Prekybininkai naujai sukurtoje sistemoje mokesčių administratoriams perduotų duomenis apie užsienio keleivio įsigyjamas prekes, o užsienio keleiviui, išvykstant iš ES teritorijos, elektroninėje sistemoje būtų pažymimas jo išvykimas ir įsigytų prekių išvežimas. Prekybininkai per šią sistemą gavę duomenis apie prekių išvežimą, patys arba naudodamiesi tarpininkų paslaugomis, grąžintų užsienio keleiviams jų sumokėtą PVM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.