Svarsto, kada įjungti šildymą: sąskaitos kai kurių miestų gyventojus nustebins

Akivaizdu, kad dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė. Šį spalį iš penkių didžiųjų miestų už šilumą mažiausiai mokės kauniečiai. Be kita to, būtent šiame mieste šilumos kainos per metus sumažėjo labiausiai – 27,47 proc.

 Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br> M.Astrausko nuotr.
 Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br> M.Astrausko nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl šiltų rugsėjo orų šių metų sezono pradžia bus vėlyvesnė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 5, 2020, 10:53 AM, atnaujinta Oct 5, 2020, 7:19 PM

2020 m. spalį prognozuojama vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina – 3,68 ct/kWh be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Tai – beveik 15 proc. mažiau nei praėjusių metų spalį. Tokius skaičius pateikia Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), įvertinusi preliminarią šilumos tiekėjų pateiktą informaciją apie kuro ir šilumos iš nepriklausomų šilumos gamintojų įsigijimo kainas.

Kaip jau minėta, per metus šiluma labiausiai pigo Kaune. Vilniuje jos kaina šį spalį bus 20,37 proc. mažesnė, Klaipėdoje – 13,71 proc., Panevėžyje – 11,09 proc., Šiauliuose – 0,51 proc. mažesnė.

„Kauno energijos“ tiekiamos šilumos vartotojams per metus kaina mažėja 27,47 proc. – nuo 4,15 ct/kWh su PVM iki 3,01 ct/kWh su PVM, Vilniaus vartotojams kaina krinta 20,37 proc. – nuo 4,27 ct/kWh su PVM iki 3,40 ct/kWh su PVM.

Šilumos kainų mažėjimą taip pat pajus Vilniaus rajono vartotojai, aptarnaujami „Nemėžio komunalininko“. Jiems kaina traukiasi nuo 6,18 ct/kWh su PVM iki 4,53 ct/kWh su PVM (26,7 proc. kainos mažėjimas), Panevėžio rajono vartotojams, aptarnaujamiems „Velžio komunalinio ūkio“, kaina mažėja nuo 6,76 ct/kWh su PVM iki 5,61 ct/kWh su PVM (17,01 proc. kainos mažėjimas).

Brangiausiai mokės Biržų kraštas

VERT nurodo, kad mažesnes šilumos kainas lėmė 15,65 prc. per metus sumažėjusi vidutinė biokuro kaina, panašiai tiek pat – 15,52 proc. – susitraukusi vidutinė gamtinių dujų kaina bei tai, kad per metus – 2019 m. spalį palyginti su 2020 m. spaliu – iš nepriklausomų šilumos gamintojų Vilniuje, Klaipėdoje ir Kaune superkamos šilumos kainos atitinkamai mažėjo nuo 19 proc. iki 65 proc.

Anot VERT, manoma, kad spalį iš savivaldybių už šildymą mažiausiai mokės Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos aptarnaujami vartotojai (2,61 ct/kWh su PVM) bei Kauno gyventojai (3,01 ct/kWh su PVM), daugiausiai – „Litesko“ filialo „Biržų šiluma“ aptarnaujami vartotojai (8,29 ct/kWh su PVM).

„Nors Biržuose šilumai gaminti naudojamo kuro struktūroje 90 proc. sudaro biokuras, tačiau čia šilumos kaina išlieka aukšta dėl naudojamo biokuro rūšies – dalį naudojamo biokuro sudaro medienos granulės, ir mažesnio realizuojamos šilumos kiekio“, – nurodoma VERT pranešime.

Pernai tokiu metu jau šildė

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Vilius Šiliauskas portalui lrytas.lt nurodė, kad pernai miestas šildymo sezoną švietimo ir gydymo įstaigose pradėjo rugsėjo 25 d. Likusiai daliai Kauno šildymo sezono pradžia buvo paskelbta nuo spalio 3 d.

„Šiemet Kaunas šildymo sezoną pradės rekordiškai žema šilumos kaina. Šį spalį šilumos kaina gyventojams bus 2,92 ct/kWh su 9 proc. PVM. Tai – mažiausia šilumos kaina spalį per pastaruosius 23 metus. Lyginant su praėjusių metų spaliu, miesto šilumos kaina Kaune bus 29,66 proc. mažesnė“, – nurodė V.Šiliauskas.

2019–2020 metų šildymo sezonas Vilniaus miesto ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose buvo pradėtas anksčiau nei Kaune – rugsėjo 23-ąją, o Vilniaus miesto gyvenamuosiuose, administraciniuose ir visuomeniniuose pastatuose, kurių šilumos vartotojai nebuvo nusprendę dėl savo pastatų šildymo pradžios, pradėtas spalio 1-ają.

„Vilniaus šilumos tinklų“ šį spalį centralizuotai tiekiamos šilumos kaina yra 3,4 ct/kWh (su 9 proc. PVM) ir tai yra maždaug 20 proc. mažesnė šilumos kaina, palyginti šilumos kainomis, buvusiomis prieš metus.

Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos skyriaus Šilumos ir vandens ūkio poskyrio vedėjas Kęstutis Karosas, priminė, kad šildymo sezono pradžią, atsižvelgdama į faktines lauko oro temperatūras, nustato savivaldybės institucija, tačiau šilumos vartotojai turi teisę nuspręsti dėl savo pastatų šildymo pradžios, kitu laiku negu savivaldybės institucijos nustatyta šildymo sezono pradžia, tačiau nepažeidžiant nustatytų higienos normų.

Savivaldybių institucijų nustatytoms įstaigoms šildymo sezono pradžią nustato savivaldybių institucijos.

Pernai šildymo sezono pradžia Šiauliuose gyventojams paskelbta rugsėjo 27 d., šildymą vartotojams įjungiant ne vėliau kaip iki spalio 1 d. Kiek ankščiau – rugsėjo 25-26 d. – šildymo sezonas prasidėjo miesto švietimo biudžetinėse įstaigose, Vaikų globos namuose ir Sutrikusio vystymosi kūdikių namuose.

Šiemet šiauliečiai už šilumos kilovatvalandę mokės 3,89 ct (su 9 proc. PVM) . Tai kiek mažiau nei pernai, kai kaina buvo 3,91 ct/kWh (su PVM).

Pernai šildymo sezonas Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetinėse socialinių paslaugų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo pradėtas spalio 2 d., o visame mieste – spalio 7 d.

Uostamiestyje nuo spalio 1 d. šiluma kainuos 3,84 ct/kWh (su PVM), pernai šilumos kilovatvalandė atsiėjo 4,45 ct/kWh (su PVM).

 

Primename, kad naujasis šildymo sezonas pradedamas atsižvelgiant į faktinę lauko oro temperatūrą, kai tris paras iš eilės vidutinė lauko oro temperatūra būna žemesnė už 10 laipsnių šilumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.