Ekspertai prognozuoja žaliavinio pieno gamybos augimą ir kainų mažėjimą

Artimiausiu metu pasaulinės pieno rinkos pagrindiniai rodikliai išliks silpni, kuriuos lems pernelyg sparčiai auganti žaliavos gamyba ūkiuose ir per lėtai atsistatantis pieno gaminių vartojimas,​​teigiama „Rabobank“ paskutinėje pieno sektoriaus ataskaitoje.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2020, 1:30 PM

Rinkose analitikų vertinimu, nepaisant pieno tiekimo sutrikimo pasaulinėje rinkoje pirmojoje metų pusėje dėl COVID-19, žaliavos supirkimo kainos išliko atsparios neigiamai įtakai, o pieno supirkimo kainas palaikė valstybių parama sektoriui.

Tačiau tokia situacija nėra tvari ir gali grietai pasikeisti. „Bloomberg“ praneša, kad JAV pieno gamintojai šių metų pabaigoje gali susidurti su dar vienu pieno kainų mažėjimu. Prasidėjus pirmajai pandemijos bangai šių metų pavasarį ir užsidarant mokykloms bei restoranams, pieno suvartojimas krito. Paskui nusirito ir pagrindinių pieno produktų kainos biržose.

Siekiant palaikyti ūkius JAV šių metų pavasarį startavo maisto programa, kuria vykdomi vyriausybiniai pieno produktų pirkimai. Finansinę pagalbą savo pieno sektoriams taip pat suteikė Europos Sąjungos, Australijos, kitų šalių vyriausybės. Finansinės priemonės padėjo palaikyti žaliavos kainų lygį, tačiau tuo pačiu paskatino pieno gamybos augimą ūkiuose.

Tačiau 2020 metų pabaigoje ir 2021 metais pirmoje pusėje valstybinės paramos perspektyvos nėra tokios aiškios, dėl to padidėja kainų spaudimo žemyn rizika, įspėja rinkos analitikai.

Be valstybinių intervencinių į rinką priemonių, žaliavos kainos greičiausiai patrauks žemyn, siekiant sulėtinti žaliavos gamybą ir suderinti ją su realia pieno produktų paklausa rinkose bei jų esamu vartojimo lygiu, praneša „Bloomberg“.

„Rabobank“ prognozuoja, kad pienininkystės regionų didžiojo septyneto valstybėse pieno gamyba augs šiais ir kitais metais. Tuo tarpu pieno produktų vartojimui prireiks kur kas daugiau laiko, kad jis sugrįžtų į lygį iki pandemijos.

Juolab kad karantinas formuoja naujus vartotojų įpročius, pavyzdžiui, gyventojai vengia restoranų ir dažniau lieka maitintis namuose, rašoma „Rabobank“ pieno sektoriaus ataskaitoje.

Apie panašias tendencijas praneša ir Europos Komisija, kuri prognozuoja, kad dėl sumažėjusio viešbučių ir restoranų aktyvumo Bendrijoje iki šiol nuosekliai augęs sūrių suvartojimas šįmet bus mažesnis. Tuo tarpu Vokietijoje per šiųmetį pandemijos laikotarpį išaugo UHT – ypač aukštoje temperatūroje apdoroto ir ilgesnio galiojimo – pieno gamyba ir pardavimas. Tokia pirkėjų reakcija siejama su vartotojų poreikiu kaupti ilgesnio galiojimo produktų atsargas, baiminantis galimų pieno tiekimo sutrikimų dėl COVID-19.

CLAL duomenimis, Europos pieno produktų prekyboje visų pagrindinių biržinių prekių, išskyrus nugriebto pieno miltus, kainos eksporto rinkose šiais metais nepasiekė 2019 metų vidurkio. Pagal 2020 metų dešimties mėnesių vidurkį sūrio ir sviesto kainos buvo žemesnės, palyginti su pastarųjų trejų metų vidutinėmis kainomis.

Žemės ūkio ministerijos duomenimis, metinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje augo kelis mėnesius iš eilės: rugsėjį ji buvo 2,4 proc. didesnė, rugpjūtį augo 0,2 proc., o spalį pasistiebė 4 proc., palyginti su atitinkamais mėnesiais prieš metus. Per šių metų 10 mėnesių Lietuvoje supirkta 0,3 proc. daugiau pieno, palyginti su 2019 metų atitinkamu laikotarpiu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.