Kaimynai – iš socialinių būstų: gyvenantieji greta atskleidė, su kuo tenka susidurti

Kauno daugiabučiuose yra daugiau kaip 3 tūkstančiai socialinių ir savivaldybės būstų. Kauno rajone tokiems būstams pritaikytas visas namas. Kaip greta socialiai remtinų kaimynų jaučiasi kiti gyventojai?

socialinis būstas, pilaitė, karaliaučiaus gatvė, iškeldinimas, nuoma<br>J.Stacevičiaus nuotr.
socialinis būstas, pilaitė, karaliaučiaus gatvė, iškeldinimas, nuoma<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Socialinis būstas Kauno A.Juozapavičiaus pr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Socialinis būstas Kauno A.Juozapavičiaus pr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Socialinis būstas Kauno A.Juozapavičiaus pr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Socialinis būstas Kauno A.Juozapavičiaus pr.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kuršių gatvės 6-ajame daugiabutyje yra trys socialiniai būstai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kuršių gatvės 6-ajame daugiabutyje yra trys socialiniai būstai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 28, 2020, 10:19 AM

Savivaldybė kauniečiams yra išnuomojusi 1 tūkstantį 27 socialinius būstus ir 2 tūkstančius 208 savivaldybės butus. Tokių būstų eilėje laukia 859 asmenys. Šiais metais nupirktas 31 butas. Tokia yra geroji žinia.

Tačiau yra ir liūdnesnė – net trečdalis šių butų gyventojų nesugeba laiku sumokėti mokesčių.

Susiduriama ir su nepatogumais, kai pinigai renkami viso namo reikmėms.

Jauni gyventojai triukšmavo

Šilainiuose, Kuršių gatvės 6-ajame daugiabutyje, yra 3 socialiniai būstai. Šio daugiabučio bendrijos pirmininkas Andrius Velykis pasakojo, kad juose socialiai remtini žmonės gyvena jau daugiau nei 10 metų. Tik neseniai numirus senjorei vietoj jos įsikūrė kita šeima.

Dėl dviejų būstų gyventojų problemų nėra patyrę. Tačiau trečiajame apsigyvenus jauniems žmonėms kurį laiką buvo neramu. „Jaunimas triukšmaudavo, kaimynai skundėsi. Bet paskui patiems pavyko su jaunuoliais susitarti“, – sakė namo bendrijos pirmininkas.

Nepatogumų kyla, kai reikia spręsti ūkinius klausimus.

Bendrijos nariai namo priežiūrai ir remontui renka kaupiamąsias lėšas. Iš socialinių būstų gyventojų tokių pinigų imti negalima. A.Velykis sakė, kad dėl kiekvieno euro reikia kreiptis į savivaldybę, pateikti daug dokumentų. Todėl dažnai į savivaldybę net nesikreipiama, sumoka visi kiti gyventojai.

Mirus senolei liko skolų, tuos pinigus savivaldybė sumokėjo, bet tai užtruko.

„Buvo atvejis, kai gyventojas savo būste griovė sienas, kaimynai tuo buvo nepatenkinti. Kreipiausi į savivaldybę, kad jos atstovai patikrintų, ar darbai vyksta legaliai, juk savivaldybė taip pat turi savo turto name. Bet jokios reakcijos nesulaukiau“, – kalbėjo A.Velykis.

Tikisi, kad blogiau nebus

V.Krėvės prospekte, 83-iajame daugiabutyje, taip pat yra vienas socialinis būstas. Šio namo bendrijos pirmininkas Stasys Kazakevičius sakė, kad tame būste ilgai gyveno tvarkinga šeima.

„Tie žmonės labai prižiūrėjo butą, nes tikėjosi, kad jį galės įsigyti. Bet su savivaldybe kažkodėl nesutarė ir lapkričio 10 dieną išsikraustė. Gaila, nes tai buvo puikūs žmonės“, – kalbėjo namo bendrijos pirmininkas.

S.Kazakevičius pasidžiaugė, kad keičiant daugiabučio laiptinių langus savivaldybė taip pat apmokėjo sąskaitą už jai priklausantį 2 kambarių butą.

Padeda aktyvios bendruomenės

Kauno savivaldybės Nekilnojamojo turto skyriaus vedėjas Donatas Valiukas pranešė, kad ne visi socialinių ir savivaldybės būstų gyventojai laiku sumoka mokesčius.

„Įmokas vėluoja sumokėti apie trečdalį nuomininkų. Gera naujiena ta, kad per pastaruosius keletą metų įsiskolinimo suma sumažėjo daugiau nei perpus“, – sakė D.Valiukas.

Mažinant skolas savivaldybės atstovams labai padeda aktyvios gyventojų bendruomenės ir nuolatinė nuomininkų priežiūra bei skolų kontrolė – nuomininkams nuolat skambinama, primenama, kad laikas sumokėti mokesčius.

„Taip pat tokius gyventojus sistemingai lanko socialiniai darbuotojai, jie su gyventojais ieško bendrų sprendimų“, – pasakojo savivaldybės atstovas.

Prieš keletą metų būdavo, kad kai kurie socialinių būstų gyventojai butus pernuomodavo kitiems gyventojams. Pastebėjus tokius reiškinius nuomininkai dažniau tikrinami, ir piktnaudžiavimo atvejų sumažėjo.

Socialiniams būstams skyrė visą namą

Šarūnas Pikelis

Kauno rajono Batniavos

seniūnijos seniūnas

„Bubių gyvenvietėje 2018 metais buvo rekonstruotas ir socialiniams būstams pritaikytas vaikų darželis. Pastate įrengta 18 butų. Juose apsigyveno šeimos, atsikrausčiusios iš įvairių Kauno rajono seniūnijų. Specialiai tik socialiniams būstams skirtas namas yra tik Radviliškio rajone.

Kadangi name apsigyveno labai skirtingi žmonės, pirmąjį pusmetį teko spręsti įvairias problemas. Dėl tokios kaimynystės nebuvo patenkinti ir seniau Bubiuose gyvenę žmonės.

Manau, kad tiems, kurie turi mažai socialinių įgūdžių rūpintis savimi ir savo butu, geriau būtų gyventi namuose.

Šiuo metu jokių problemų dėl Bubiuose esančio socialinių būstų namo gyventojų neturime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.