Ar ant jūsų šventinio stalo puikuojasi ši žuvis? Vertinama kaip dietinė, gydo plaučių ligas Rekomenduoja žuvį valgyti mažiausiai du kartus per savaitę

Baltijos menkė gyvena visoje Baltijos jūroje. Tai – žuvis, gyvenanti dideliais būriais. Pastaraisiais metais menkių populiacija sparčia nyko, todėl šiais metais jų žvejyba buvo uždrausta. Baltijos menkę žvejams galima gaudyti tik kaip priegaudą žvejojant kitas žuvis, ir tai negali viršyti 130 tonų per metus.

Baltijos menkė gyvena visoje Baltijos jūroje.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Baltijos menkė gyvena visoje Baltijos jūroje.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Baltijos menkė gyvena visoje Baltijos jūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Baltijos menkė gyvena visoje Baltijos jūroje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Dobrovolskienė.<br>T.Bauro nuotr.
J.Dobrovolskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2020, 7:33 PM

O žuvies vartotojai menkės, pasirodo, nepamiršo.

„Labiausiai lietuviai mėgsta menkę. Bet dabar jos negalima gaudyti, nes ji ruošiasi nerštui, populiacija sumažėjusi, tad mes kol kas jos negausime. Bet šiaip menkė mylimiausia klaipėdiečių žuvis“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė viena žuvies pardavėjų.

Šviežia menkė gurmanų vertinama kaip neriebi, dietinė žuvis.

„Lietuvos vartotojai ją labai gerai žino, vartoja rūkytą, keptą, iš menkės galima virti žuvienes. Menkės kepenėlės populiarios, ikrai taip pat parduodami. Yra labai vertinga maistinėmis savybėmis ir, kas dabar labai aktualu, sakoma, kad padeda nuo plaučių ligų“, – kalbėjo tarptautinės žuvies perdirbėjų ir žvejų asociacijos „Baltijos vienybė“ pirmininkas Arvydas Žiogas.

„Svarbiausia, kad jūrinės žuvys yra turtingos savo jodu, kurio Lietuvos populiacijai ir aplinkoje iš tikrųjų trūksta. Taip pat žuvyse yra kitų mineralinių medžiagų, ypač seleno daug – 100 gramų, o tai beveik pusė tos rekomenduojamos dienos normos. Nepamirškime apie magnį, apie vitamino B grupes, ypač B12“, – aiškino gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Statistikos departamento duomenimis, per metus vienas Lietuvos gyventojas suvalgo 15 kg žuvies per metus, palyginimui vienas japonas vidutiniškai suvartoja 75 kg žuvies. Sveikatos specialistai rekomenduoja žuvį valgyti mažiausiai du kartus per savaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.