Nuo sausio 1 d. laukia pokyčiai – už kai ką teks mokėti daugiau

Šiemet didės minimalus mėnesio atlyginimas (MMA), pensijos, vaiko pinigai, tačiau už kai kurias paslaugas, tokias kaip elektros tiekimas, teks mokėti daugiau. Be to, ne tik bus draudžiama rūkyti balkonuose, bet ir brangs patys rūkalai. Vis dėlto ekonomistai tikina – taip, kaip gyvensime šiemet, priklauso nuo to, kada prasidės masinė vakcinacija.

 Vaiko pinigų bus daugiau, tačiau rūkoriams prisieis daugiau išlaidauti. <br> Lrytas.lt fotomontažas
 Vaiko pinigų bus daugiau, tačiau rūkoriams prisieis daugiau išlaidauti. <br> Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau teks mokėti tiems, kurie dujas naudoja maistui ruošti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau teks mokėti tiems, kurie dujas naudoja maistui ruošti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne tik bus draudžiama rūkyti balkonuose, bet ir brangs patys rūkalai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ne tik bus draudžiama rūkyti balkonuose, bet ir brangs patys rūkalai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau teks mokėti tiems, kurie dujas naudoja maistui ruošti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau teks mokėti tiems, kurie dujas naudoja maistui ruošti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet didės vaiko pinigai.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Šiemet didės vaiko pinigai.<br> A.Srėbalienės nuotr.
M.Dubnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Dubnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
V.Janulevičius.<br>T.Bauro nuotr.
V.Janulevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 1, 2021, 7:25 AM, atnaujinta Jan 1, 2021, 1:09 PM

88-erių pensininkė Vilhelmina pasakoja, kad prasidėjus pandemijai teko atsisakyti įvairių pomėgių ir didžiąją dalį laiko praleisti namie.

„Man dabar daugiau nieko nereikia – tik pavalgyti. Tai ir daugiau lieka. Kai buvo galima dar į teatrus, į kinus, tikrai daugiau išleisdavau“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo vilnietė Vilhelmina Pundienė.

Visgi moteris įsitikinusi, kad, pandemijai pasibaigus, ji galės sau leisti daugiau. Ir ne tik dėl pasibaigusių ribojimų, bet ir dėl didesnių pajamų. Šiais metais pensijos augs. Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija turintiems būtinąjį stažą didės 40 eurų.

„Aš juk ir pakeliauti labai mėgstu. Nors dabar užsieniai užsidarė, bet po Lietuvą yra labai daug gražių vietų. Aš daugiau pakeliaučiau tada“, – išlaidas planavo pašnekovė.

Šiemet didės ne tik senatvės pensija – 35 eurais augs ir MMA. Atskaičiavus mokesčius, į rankas darbuotojai gaus apie 20 eurų daugiau. Tačiau tokį valdžios sprendimą verslo atstovai vadina neišmintingu.

„Pandemijos laikotarpiu tas MMA didinimas, manytume, nėra labai tikslingas. Reikėtų sulaukti pavasario ir tik tuomet jį didinti, kai mums pavyks pasiskiepyti ir suvaldyti dabartinę situaciją, kuri smogė mums labai stipriai. Matome sergančiųjų, mirčių skaičius. Verslas visgi kažkaip atsistos“, – kalbėjo Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius.

„Būtent tas minimalias pajamas gaunantys žmonės šias lėšas išleidžia, todėl bendroje apyvartoje tų pinigų tik daugės. Šiuo atveju verslas iš vienos pusės yra spaudžiamas į kampą, tas, kuris mokėjo minimalų atlyginimą, jam darosi sunkiau. Iš kitos pusės – vartojimas ir vartojimo lygis turėtų augti“, – prognozavo ekonomistas Marius Dubnikovas.

MMA kilimas turės įtakos ir dirbantiems savarankiškai, nes nuo jos priklauso privalomojo sveikatos ir socialinio draudimo įmokų dydžiai. Minimali privalomojo sveikatos draudimo įmoka didės 2,5 euro, socialinio draudimo – 3 eurais.

Šiais metais teigiamą poveikį pajus ir vaikus auginančios šeimos. 10 eurų didės vadinamieji vaiko pinigai – už vieną vaiką šeima gaus 70 eurų.

Be didėsiančių kai kurių pajamų, didėti turėtų ir kai kurios išlaidos. Kišenes labiau plonins brangsianti elektra. Pavyzdžiui, „Ignitis“ klientams standartinis tarifas didės beveik 3 proc. iki 14 centų už kilovatvalandę.

Daugiau teks mokėti ir tiems, kurie dujas naudoja maistui ruošti – už kubinį metrą teks mokėti 3 centais daugiau nei pernai. Tačiau naudojantiems dujas kitoms reikmėms – tarifai nesikeis.

Nekokios žinios ir rūkantiesiems: uždrausta rūkyti balkonuose, didės akcizas tabako gaminiams. Pavyzdžiui, už vieną pakelį cigarečių vidutiniškai teks mokėti 13 centų daugiau.

Ekonomistai sako, kad lietuvių gyvenimas kasmet gerėja. Tačiau kaip gyvensime 2021-aisiais, pasak M.Dubnikovo, priklauso nuo to, kada prasidės masinis skiepijamas.

„Matysime pandemijos vis labiau paveikiamas darbo vietas. Visų pirma dėl to, kad žmonės iškrenta iš darbo vietos, nes suserga. Ir greičiausiai tas procesas bus reikšmingas iki tol, kol gausime vakciną. Labai tikėtina, antroje metų pusėje, rudenį ar vėlyvą rudenį jau bus masyvi vakcinacija, o tai lems, kad šią pademiją nustumusime į šalį“, – prognozavo M.Dubnikovas.

Šiemet patuštinti kišenę teks ir besisiunčiantiems prekes iš Kinijos. Mat nuo liepos smulkioms prekėms iki 22 eurų pradedamas taikyti pridėtinės vertės mokesčio tarifas. Todėl skaičiuojama, kad jos brangs penktadaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.