Pinigus skaičiuojantys tėvai atskleidė, kam panaudoja trečius vaiko priežiūros atostogų metus

Nors Lietuvoje mėgstama garsiai pabrėžti, kad mūsų šalis yra viena dosniausių visoje Europos Sąjungoje (ES), kai kalbama apie vaiko priežiūros atostogų ilgį, bet nutylima, kad tas dosnumas baigiasi vos vaikui sukanka dveji metai.

Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rasa Žemaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Žemaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Balkūno nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>V.Balkūno nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šeimos pagausėjimą planuoja atsakingiau.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-01-12 07:55, atnaujinta 2021-01-12 09:39

Nors yra galimybė tėvams savo atžalas prižiūrėti namuose ir trečius metus, bet tokiu atveju šeima iš valstybės negauna jokių išmokų, tad tokia galimybe naudojasi tikrai ne kiekviena šeima.

Ilgas vaiko priežiūros atostogas turi ne tik Lietuva, bet ir Čekija, Vokietija, Ispanija, Prancūzija, Estija, Vengrija, ir Slovakija, kitos ES šalys turi kur kas trumpesnes vaiko priežiūros atostogas, jos taip pat yra trumpiau apmokamos.

Tėvai pasiskaičiuoja

Su naujienų portalu lrytas.lt mintimis dalijęsi tėvai pasakojo, kad vis tik esama didelio trečiųjų vaiko priežiūros metų privalumo.

„Kai auginau pirmąjį sūnų, su vyru nusprendėme iš sostinės grįžti į mano gimtąjį miestą – Visaginą. Ten pigesni butai, jokių eilių į darželius, atrodė, kad tai labai geras sprendimas, juo labiau, kad ir vyras gali dirbti nuotoliniu būdu“, – pasakojo dabar jau dvejų sūnų mama Rita L.

Augindama pirmagimį moteris pirmuosius metus nedirbo iš viso, o antruosius prie bendro šeimos biudžeto prisidėdavo dirbdama prie reklamos projektų pagal autorinę sutartį.

„Nors antraisiais metais mano papildomas uždarbis nebuvo didelis – vos pora šimtų eurų, bet dar gaudavau ir „Sodros“ išmoką, tad skųstis tikrai nebuvo kuo. Vėliau ėmiau truputį nerimauti, kaip reiks grįžti į darbo rinką, juo labiau, kad su vyru pradėjome galvoti, kad norėtume susilaukti ir dar vieno vaiko. Nerimavau, kad būsimas atlyginimas nebus toks geras, koks buvo prieš pirmąsias vaiko priežiūros atostogas, o juk ir nėštumo nesuplanuosi mėnesių tikslumu ir gali nutikti taip, kad dirbsiu tik dalį to laikotarpio, pagal kurį skaičiuojama būsima išmoka“, – pasakojo pašnekovė.

Anot jos, išeitį šeima surado, kai moteris apie savo nuogąstavimus papasakojo savo draugei, kuri taip pat tuo metu buvo vaiko priežiūros atostogose: „Išgirdusi, kad norėčiau planuoti antrąjį nėštumą, bet nerimauju dėl būsimų finansų, draugė man patarė imti trečiuosius vaiko priežiūros atostogų metus, tuo metu toliau dirbti pagal galimybes prie turimų projektų, o jei pavyktų pasikviesti tuo metu gandrus, ir vaiko priežiūros atostogų išmoka būtų skaičiuojama pagal tas pajamas, kurios buvo iki pirmojo vaiko priežiūros atostogų“.

Vėliau pradėjusi domėtis galiojančia tvarka Rita L. sužinojo, kad toks sprendimas, kai dar būdamos vaiko priežiūros atostogose, bet jau planuodamos šeimos pagausėjimą, mamos sąmoningai renkasi trečiuosius vaiko priežiūros metus namuose ir taip užsitikrina galimybę gauti tokio pat dydžio vaiko priežiūros išmoką, kuri buvo mokama gimus pirmam vaikui, gan dažnas jaunose šeimose.

Valstybė pasirūpina draudimu

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė, kalbėdama apie galimybę tėvams išeiti vaiko priežiūros atostogų net trejus metus, teigė, kad pagrindinis privalumas – galimybė derinti darbą su šeiminiais įsipareigojimais.

„Mama arba tėtis gali pasirinkti: dirbti arba prižiūrėti vaiką, ypač jeigu dirbti negali dėl tam tikrų šeimyninių aplinkybių. Jeigu mama arba tėtis pasirenka prižiūrėti vaiką trečius metus, jis draudžiamas valstybės lėšomis pensijų, nedarbo ir sveikatos socialiniu draudimu“, – teigė ji, ir pridūrė, kad nors ministerija neturi atlikusi tyrimų, kokios dažniausiai priežastys lemia, kad tėvai ima trečius vaiko priežiūros atostogų metus, tačiau iš praktikos žinoma, kad prižiūrėti vaiką trečiuosius metus neretai tėvai renkasi dėl darželių trūkumo, pavyzdžiui, jeigu vaikas yra gimęs pavasarį, tačiau šeima į darželį vaiką išleisti turi galimybę tik nuo rudens, tokiu atveju, vaiką namuose vienas iš tėvų prižiūri ilgiau.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje trečius vaiko priežiūros metus namuose likęs tėtis ar mama (vienas iš tėvų) yra draudžiamas valstybės lėšomis yra draudžiamas pensijų, nedarbo socialiniu draudimu ir privalomuoju sveikatos draudimu.

Svarbus aspektas ir tai, anot E.Balnienės, kad pasirinkęs trečių metų vaiko priežiūros atostogas tėtis ar mama gali dirbti: „Tėvams jokie apribojimai nėra taikomi, jie pasirinktinai gali dirbti ir puse etato, ir visu etatu. Pavyzdžiui, moteris dirbo vienoje darbovietė, ji gali įsidarbinti kitoje darbovietėje ar vykdyti individualią veiklą. Darbdavys darbovietėje, kurioje moteris yra vaiko priežiūros atostogose, privalo saugoti darbuotojos darbo vietą, iki kol darbuotojos vaikui sueis 3 metai.“

Darbo kodekse darbuotojams sudaryta galimybė sulygti su darbdaviu dėl darbo ne visu darbo laiku, tačiau svarbiausia, kad darbuotojui suteikiama galimybė sugrįžti į visą darbo laiką.

„Darbdavys privalo tenkinti minėtą prašymą, jei darbuotojas augina vaiką iki 3 metų. Jeigu nuotolinis darbas yra objektyviai įmanomas pagal įmonės ar įstaigos veiklos pobūdį, darbdavys turi tekinti darbuotojo, auginančio vaiką iki 3 metų, prašymą dirbti nuotoliniu būdu bent 1/5 viso darbo laiko, kai to paprašo.

Sudarant kasmetinių atostogų suteikimo eilę darbovietėje, atsižvelgiama į darbuotojų pageidavimus. Pirmumas teikiamas nėščioms darbuotojoms ir darbuotojams, auginantiems bent vieną vaiką iki 3 metų.

Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki 3 metų amžiaus, darbo sutartis negali būti nutraukta darbdavio iniciatyva nesant darbuotojo kaltės. Kol mama arba tėtis yra vaiko priežiūros atostogose, darbdavys visą tą laikotarpį, iki kol vaikui sueis 3 metai, privalo saugoti darbuotojo darbo vietą.

Ministerija neturi informacijos, kiek šeimų vaiko priežiūros atostogas pratęsia nuo dvejų iki trijų metų, neturime. Skaičiuojama, kad iš viso vaiko priežiūros atostogose (iki vaikui sueis 3 metai) mamų ar tėčių, draudžiamų valstybės biudžeto lėšomis, yra virš 60 tūkst.

Kiekvienos šeimos situacija – individuali

„Aktyvių mamų“ sambūrio atstovė Rasa Žemaitė atkreipė dėmesį, kad kitose šalyse labai dažnai taikoma praktika, kai vienas iš tėvų renkasi trumpesnę darbo dieną arba dirba nuotoliniu būdu ar nepilnu etatu.

„Tai situacija, kai vienas iš tėvų renkasi prisiimti sau didesnę vaiko auginimo atsakomybę didesniu krūviu.

Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse, nors jos ir labai proaktyviai pasisako už abiejų tėvų įsitraukimą į vaiko auginimą, mamos dažnai iki vaikas pradeda lankyti mokyklą dirba nuotoliniu būdu arba nepilnu krūviu“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad nors Lietuvoje esama tam tikrų lengvatų, kitose užsienio šalyse dažniausiai pakanka vieno iš dirbančių tėvų pajamų, kad kitas galėtų dirbti ne pilną darbo dieną ar nedirbti visai.

Pašnekovė pabrėžė, kad Lietuvoje, deja, dažnu atveju vieno iš tėvų pajamų neužtenka ir mūsų šaliai labai aktualu valstybės politikos priemonės, kurios sudaro galimybę lanksčiai rinktis vaiko auginimo laikotarpį.

R.Žemaitė priminė, kad kai didžioji dalis pagalbos priemonių šeimai Lietuvoje skiriamos tam tikro amžiaus tarpsnio vaikus auginantiems tėvams ir, atrodytų, kad šalis savo piliečiams yra labai dosni, bet vėliau vaikams augant šeima paliekama be tolesnės pagalbos.

„Kiekvieni tėvai renkasi, kiek laiko jiems namuose auginti vaikus pagal savo asmenines pažiūras. Labai svarbu atsižvelgti į savo vertybines nuostatas. Yra žmonių, manančių, kad vaikus namuose reikia auginti iki mokyklos.

Šis klausimas labai aktualus, kai kalbame apie gausesnes šeimas bei turimas socializacijos galimybes ir ugdymo galimybes namuose“, – aiškino pašnekovė ir pridūrė, kad ir kiekvieno vaiko situacija – sveikata, asmeniniai būdo bruožai, noras socializuotis ir turimos galimybės yra individualios.

R.Žemaitė: „Džiaugiuosi tokiomis šeimomis“

Paklausta kaip vertina praktiškų mamų idėją, kad tretieji vaiko priežiūros metai gali būti skirti šeimos pagausėjimo planavimui ir tuo pačiu taip bus užtikrintos pirmojo vaiko auginimo laikotarpiu turėtos vaiko priežiūros išmokos, R.Žemaitė sakė: „Labai visuomet džiaugiuosi tomis šeimomis, kurios yra praktiškos ir skaičiuoja, iš ko gyvens ir kaip maitins savo vaikus.

Dažnai tokiam kontekste viskas pateikiama taip, lyg kažkas čia ketintų užsiimti kokiomis nors manipuliacijomis. Nepamirškime, kad paskui mama ir tėtis visą likusį gyvenimą toliau moka mokesčius ir rūpinasi vaiku, tad jei kažkokia situacija ir pasinaudojama, tai per ilgąjį laikotarpį tai valstybei neabejotinai prognozuojama“.

 

Pašnekovė pabrėžė, kad ir galiojantys įstatymai suteikia galimybę išmoka skaičiuoti pagal buvusius prieš tai vaiko priežiūros atostogų laikotarpiu.

„Kadangi vaiko priežiūros išmokai yra skaičiuojami paskutiniai dvylika mėnesių ir tarkime, būsima mama dirba, bet į šį laikotarpį patenka ir dalis buvusių motinystės atostogų, tai yra galimybė tuo pasinaudoti“, – sakė ji ir pridūrė, kad prieš keletą metų rengiant naują tėvystės ir motinystės atostogų tvarką, skaičiuoklės buvo rengiamos labai atidžiai ir stengiantis, kad būtų kuo mažiau būtų sudaryta galimybių įvairiam sukčiavimui.

R.Žemaitės teigimu, šiais laikais stebėtis tuo, kad žmonės planuodami šeimos pagausėjimą skaičiuoja būsimas pajamas ir atsakingai vertina situaciją – nereikėtų, nes didelė dalis jaunų šeimų gyvena nuomojamuose būstuose ar turi ilgalaikių įsipareigojimų dėl būsto paskolų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio