Lietuvos bankas: „Finolita Unio“ prižiūrėjome sustiprintai

Už nepakankamą į „Wirecard“ pinigų plovimo skandalą įsivėlusios Lietuvos įmonės „Finolita Unio“ priežiūrą kritikos sulaukęs Lietuvos bankas teigia, kad paaiškėjus bendrovės ryšiams su „Wirecard“ jis sustiprintai kontroliavo „Finolita Unio“.

„Financial Times“ kalbinti Vokietijos politikai kritikavo Lietuvos banką už nepakankamą fintech įmonės priežiūrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Financial Times“ kalbinti Vokietijos politikai kritikavo Lietuvos banką už nepakankamą fintech įmonės priežiūrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2021, 4:45 PM

Lietuvos bankas pareiškė, kad Vokietijos finansų rinkos priežiūros institucija tik pernai birželį pripažino, kad „Wirecard“ turi problemų. Reguliuotojas teigia, kad buvo nustatyta, jog 11-ai Lietuvos finansų rinkos dalyvių paslaugas teikusios „Wirecard“ bankrotas Lietuvos įmonių iš esmės nepaveiks.

„Nustatęs „Finolita Unio“ vidinius ryšius su „Wirecard“ įmonėmis, Lietuvos bankas pradėjo vykdyti sustiprintą įmonės veiklos priežiūrą – analizavo padėtį, sąsajas tarp bendrovių, pinigų srautus, periodiškai susitikdavo su „Finolita Unio“ vadovais“, – rašoma Lietuvos banko pranešime.

Anot pranešimo, įvertinus aplinkybes bei grėsmes, 2020-ųjų rugsėjį buvo nuspręsta pradėti neplaninį „Finolita Unio“ veiklos tyrimą, kurio rezultatus Lietuvos bankas ketina netrukus pristatyti visuomenei.

Apie tai, kad „Finolita Unio“ gali būti susijusi su Vokietijos prokurorų akiratyje atsidūrusiais sandoriais, pirmadienį pranešė leidinys „Financial Times“. Jo kalbinti Vokietijos politikai kritikavo Lietuvos banką už nepakankama fintech įmonės priežiūrą.

Lietuvos parlamentarai antradienį BNS taip pat teigė laukiantys atsakymų iš Lietuvos banko. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas konservatorius Laurynas Kasčiūnas tvirtino, kad „Finolita Unio“ atvejis per artimiausias dvi ar tris savaites turėtų būti apsvarstytas šiame komitete.

Anot „Financial Times“, per įmonę „Finolita Unio“ atlikta apie 100 mln. eurų vertės pervedimų, į kuriuos dėmesį atkreipė Vokietijos teisėsauga. FT šaltiniai teigia, kad iki pirmojo 2020-ųjų ketvirčio „Finolito Unio“ akcininkė Singapūro bendrovė „Senjo“ iš „Wirecard“ pasiskolino apie 350 mln. eurų.

Lietuvos bankas „Finolita Unio“ elektroninių pinigų įstaigos licenciją išdavė 2019-ųjų vasarį. Anot FT, „Finolita Unio“ licencija galiojo beveik metus nuo „Wirecard“ skandalo iškilimo į viešumą ir per tą laiką veiksmų prieš įmonę nebuvo imtasi.

Savo ruožtu „Finolitos“ vadovas Danas Oleškevičius pirmadienį teigė, kad bendrovė atsiribojo nuo savo akcininkės. Nors formaliai Singapūro įmonė tebėra „Finolitos“ akcininkė, jos neturtinės teisės perleistos buvusiai „Snoro“ ir Ūkio banko bankrotų administratorei „Valnetas“.

Anot „Finolitos“, dabar ji gali tik gauti dividendus bei perleisti akcijas, bendrovė taip pat tvirtina radusi pirkėją.

„Finolita Unio“ Singapūre įsikūręs pasaulinis finansinių paslaugų holdingas „Senjo Group“ iš fizinių asmenų už neskelbiamą sumą įsigijo 2017-ųjų gegužę.

„Wirecard“ pernai buvo paskelbta nemokia paaiškėjus, kad jos sąskaitose trūksta 1,9 mlrd. eurų, kurie greičiausiai neegzistuoja, o auditoriai nurodė aptikę „įmantrų ir sudėtingą sukčiavimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.